Tuksiak Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Ja jednego nie rozumiem, Pokazał rysunek, gdzie w/g tego co jest namalowane skupienie jest jak na mp5 genialne wręcz, widać wyraźnie, że linia celowania jest przesunięta w jedną stronę, a Wy o gramaturze kulek pierniczycie. Przecież taki efekt mogą spowodować tylko dwie rzeczy, 1. albo ma źle wykonane przyrządy celownicze i nie idzie przesunąć tak daleko szczerbinki żeby mógł strzelać normalnie (może się zdażyć przez np. źle wykonany odlew body) 2. albo ma końcówkę lufy w obejmie na której wisi też tłumik płomienia skręconą w lewo i cała lufa jest ustawiona w lewą stronę. W ostateczności może być obrócona lufa w komorze hopa w lewą stronę, ale tego jak nie rozbierze to nie zobaczy. Kurczaki jak taki problem to: 1. Albo śle na gwarancję 2. albo rozbiera sam i z głowy i jest po temacie. A co do gramatury, to napiszę po raz kolejny, jedna z moich MP5iątek ma zmierzone na chrono 315 fpsów na .2g i najlepiej strzela na .28g kulkach i nikt nie wie dlaczego tak się dzieje ;-). Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Tuksiak@ Mało jest osób na forum które lubię i szanuję jak Ciebie :uśmiech: Pokazał rysunek, gdzie w/g tego co jest namalowane skupienie jest jak na mp5 genialne wręczChyba wiesz, że test odbywał się z odległości trzech i pół metra? 1. Albo śle na gwarancję2. albo rozbiera sam i z głowy i jest po temacie. 3. Albo kupuje sobie kolimator ;-) Nie chce jej rozbierać.. Sam nie wiem czemu, może po tym zabiegu "czar" repliki uleci. Koli mnie poratuje dopóki nie zainwestuje w lufę precyzyjną i HU (może i nową komorę). Zawsze pozostaje gwarancja, jednak za cenę przesyłki będę mieć kolimator. (Jeśli ktoś zamierza mi teraz prawić kazania na temat kolimatorów za 40 zł, to niech sobie daruje) Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 (edited) Ja bym tam wysłał, jak jest aż tak duże odchylenie, skoro piszesz, że test się odbywał z 3m, bo to daleko na lewo je znosi. O jeszcze jedna rada, ściągnij frontgripa i zobacz czy w stosunku do osi repliki lufa jest odchylona w lewą stronę (będziesz widział linię podziału body i w/g tego czy lufa jest w osi repliki), do tego odkręć ampulka chyba 1.5 mm pod gwintem co na nim wisi tłumik płomienia i obróć tym o 180 st. (oczywiście tym gwintem, nie lufą ;-) ) jak zacznie strzelać w prawo, to już będziesz wiedział gdzie jest problem ;-). A przy takich manewrach gwarancji nie stracisz. EDYTA: No to jesteś jedynym co tak napisał ;-) i co mnie lubi na tym forum :lol:. Edited December 3, 2008 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Chodzi o ten mały imbus pod spodem zespołu celownika? :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Tak jest. On ustala i mocuje tą część na której jest gwint tłumika. A z drugiej strony opiera się o to swoim końcem radośnie lufa. Jak to się poluzuje, to replika ogólnie sieje na wszystkie strony ;-). Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted December 3, 2008 Report Share Posted December 3, 2008 Przekręciłem, widziałem lekką poprawę. Jednak nie mogę do końca powiedzieć czy coś pomogło. Bateria padła mi po paru strzałach.. Wieczorem pobawię się, może nawet nakleję kawałek taśmy na lufę po lewej stronie. Może coś pomoże, oby pomogło. Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 Miałem podobny problem. Luzujesz ampula trzymającego lufę przy wylocie, za pomocą obcążek/kombinerek kręcisz lufą i strzelasz. Łapiesz miejsce, kiedy strzela prosto, dokręcasz ampulka i jest git. Komora hopup jest tragiczna, sama lufa też. Sam długo skrobałem nożykiem i pilnikiem komorę z nadlewek. Ale to drobiazgi, małym kosztem można wymienić na coś znacznie lepszego. Całość rekompensuje naprawdę cholernie solidny gearbox Galaxy. Mój Marujowski z g36c może się przy nim schować. Quote Link to post Share on other sites
Guest wyso Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 A wersja z kolbą i bez kolby to to samo czy jednak coś innego i będzie się różnił celnością i zasięgiem. I czy duża jest różnica celności galaxy g.5 bez kolby w porównaniu z ak47 cymki ? Top Ja sądzę że to wina lufy zamień na precke i zobacz jak działa. Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 Ratoll@ Dzięki za radę, jutro się tym pobawię. Teraz już jest troszeczkę za puźno ;-) A wersja z kolbą i bez kolby to to samo czy jednak coś innego i będzie się różnił celnością i zasięgiem.Z kolbą, czy bez będzie strzelać tak samo. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 13, 2008 Report Share Posted December 13, 2008 Że lufa nie jest cudem techniki i technologi wykonania to się zgodzę, ale, że niby komora jest tragiczna? Toś mnie Pan, Panie Kolego zabił teraz ;-). A jak myślisz, dzięki czemu one tak daleko i dobrze strzelają? Bo akurat z GB to się wyciska te 315-320 fps, a przy takiej mocy i lufie 114 mm, to strzał na odległości na jakie toto potrafi strzelać jest mało możliwy, a jednak tak strzela ;-). Akurat komora hopa, to jedna z niewielu rzeczy która w tej replice jest bardzo dobrze wykonana, a to, że z zewnątrz ma nadlewki, piny się z niej wysuwają, gumę trzeba zmieniać, to ja Panów przepraszam. Żaden nie zapłacił tyle co za marujca i takiej jakości wymagać nie powinien ;). Quote Link to post Share on other sites
Guest legato Posted December 13, 2008 Report Share Posted December 13, 2008 Nie dało mi się ruszyć tą lufę z miejsca. Trzyma się sztywno, lipa.. :roll: Ratuje mnie preclufa, jednak dopiero po tym jak odwiedzi mnie Św. Mikołaj ;-) Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 Ja się w ogóle zastanawiam czy w mojej mp5m-type jest sens montowania prec lufy bo skupienie obecnie jest rewelacyjne na stocku i gumka deep fire Quote Link to post Share on other sites
valki Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Ja stawiam na to samo co Tuksiak - obrócona jest lufa, przez co hopek krzywo kręci. Zaryzykowałbym wyjęcie komory wraz z lufą i wtedy przekręcenie. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 17, 2008 Report Share Posted December 17, 2008 Ja się w ogóle zastanawiam czy w mojej mp5m-type jest sens montowania prec lufy bo skupienie obecnie jest rewelacyjne na stocku i gumka deep fire IMHO nie ma, chyba, że wsadzisz dłuższą (229 mm np.). Quote Link to post Share on other sites
miqulll Posted January 4, 2009 Report Share Posted January 4, 2009 (edited) Witam! Również posiadam tą replikę, ogólnie jestem zadowolony z: wykonania, pracy, celności, itd. Hmmm, 'legato', pokazałeś nam celność z 3 m, a jak wygląda ona z, powiedzmy, 20 m? To by chyba bardziej pomogło, choć w tym temacie już wszystko zostało wyjaśnione. Odnośnie kolimatora: nie wiem, czy coś to da, raz, że obciąża replikę, dwa, że lufa o długości ok. 110 mm nie da celności, dzięki której kolimator byłby przydatny na odl ~30-40 m, to już łatwiej celować "na oko", ale to tylko moje zdanie. To ja się jeszcze podepnę... Kolba mi się złamała, na gwarancji mi tego raczej nie przyjmą? ;| Myslałem, że ładnie i starannie pełny odlew, a to to puste w środku :D No i jeszcze jedno: W miejscu, gdzie te 2 walce przytrzymują kolbę, zrobiło się ładne pęknięcie, a przy jednym z nich jest troszkę ułamanego absu. Wiem, to Galaxy, a nie TM, ale: - Na gwarancję (Taiwangun) mi tego nie przyjmą? - Da się to jakoś wzmocnić bez kupowania nowego body? Ostatnio latam bez kolby, ale boję się, że i bez niej może się coś stać Przepraszam, że się tak podpiąłem chamsko, ale nie chcę zakładać nowego tematu. Pozdrawiam, Michał Edited January 4, 2009 by miqulll Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 Pęknięcie - to tylko podklejenie jakimś dobrym klejem cyjano-akrylowym np. Locktite`a, Ja posklejałem i się trzyma kupy. Z kolba to wątpię, że coś zwojujesz. Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 no ja Panowie muszę Wam powiedzieć, że chyba trafiłem na dobry egzemplarz, bo używam mp5k od ok roku, ciągle w stocku. i teraz uwaga: używam kulek 0,3g, śmigają na ponad 40m. Dodatkowo wepchałem w mą franie batke stick 9,6v i tak zamiata, że jako polewaczka jako automat przyboczny do snajperki rewelka. no i w budynkach mobilna. wywaliłem przedni chwyt, muszkę i to co na zdjęciach nie jest ujęte, wywaliłem szczerbinkę i zapakowałem krótki magazynek http://raltge.fotosik.pl/albumy/420954.html Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 (edited) Fajnie moja jest starsza i jest to napisane w temacie o replice. Za 4 miesiące łopaty nie dostaniesz, ale masz [złoty_kilof]. Edited May 20, 2009 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 hehe Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted May 22, 2009 Report Share Posted May 22, 2009 Pierwsze skojarzenie: MP5 SDK :F Fajna kombinacja. Czym owinąłeś frontgripa? Izolką? Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to post Share on other sites
Flaj Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 Kolega ma galaxy, też miał taki problem ... rozkręcił Cacko i kupił w Castoramie stalową rurę, o wielkości dziury 6mm kulka nie wchodziła ale przy dłuższym szlifowaniu pilnikiem weszła spokojnie kulka na styk, rozkręcił g.5 i "wsadził" tam gdzie było trzeba :roll: :roll: :!: Lecz jeśli chcesz trochę droższą wersje upagrada, to kup se precke i przytnij tam gdzie miało być :!: Nie odpowiadam za żadne szkody w sprzęcie Pozdrawiam, Flaj Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted June 14, 2009 Report Share Posted June 14, 2009 (edited) Świetna rada... Rewelacyjna... Nie udzielaj się już więcej co? Bo jakiś całkiem zielony człowieczek będzie sobie lufę precyzyjną pilnikiem robił :wink: Edited June 14, 2009 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 Ja chyba wsadzam lufę 300mm Guardera i do tego cylinder 0 albo 1 Systemy. Robił już ktoś takie coś? Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 Lepiej 1 do 300. Robił, tylko po kiego Ci w tym taka lufa? Przecież to ma być krótkie, zwinne poręczne, jak chcesz długą armatę, to sobie SD ileś albo J wersję kup i tam ładuj taką lufę. ;-). Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted June 20, 2009 Report Share Posted June 20, 2009 Ja po krótkich przemyśleniach wsadziłem lufę 247mm (stock z g36c TM) i cylinder typ 2. Wystający fragment zakryłem tłumikiem Stubby od G&P (na styk się długości zgrały). Kiepskiej jakości fotka tego rozwiązania (ten kolimator zupełnie to tego zestawu nie pasuje ;) ): http://metallicrain.com/files/photo/mp5pdw_custom.jpg Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts