sebios Posted December 10, 2008 Report Share Posted December 10, 2008 j.w Czy ze sklepu z uszczelkami ? czy moze jakies wytrzymalsze prosze o odp:) najlepiej na PW Quote Link to post Share on other sites
Yuber Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Sor głupie pytanie pod granat 40mm ile łożysk ma toto przy pierścieniu? Naliczyłem 4 otwory a tylko 6 szt. nie powinno być 8? Pozdro! Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Sklep z uszczelkami, hurtownie itp. @Yuber Gdzie w granacie masz łożyska ? Może napisz jeszcze raz o co ci dokładnie chodzi. Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Tak, w kazdym otworze powinny być dwie kuleczki. W niektórzych granatach jest po jednej dużej kulce, ale wtedy nie miałbyś 6 kuleczek :) Najwyraźniej dwie musiałeś zgubić :) Quote Link to post Share on other sites
Yuber Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Javelin ma to wpływ na działanie granacika? Na jego szczelność? Quote Link to post Share on other sites
sebios Posted December 19, 2008 Author Report Share Posted December 19, 2008 Javelin ma to wpływ na działanie granacika? Na jego szczelność? ja ma 4 kulki:)w granacie Sklep z uszczelkami, hurtownie itp. A mił bys na sprzedasz szukałem i d,,, chodzi mi o gumke przy zaworze do napełniania i przy wylocie kulek ta ucszczelka co je trzyma zeby same kulki nie wyleciały... Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Przy zaworku wystaczy jakąkolwiek cienką gumke upchnąć wykałaczką. Ja tak właśnie robię i jest dobrze. Jak chcesz to zrobić bardziej "pro" to takie malutkie O-ringi wyciągniesz z zapalniczki. Yuber - na szczlność wpływu to nie ma. Kulki są elementem ruchomego zaworka. Generalnie, to jeśli w przynajmniej dwóch przeciwległych otworkach będziesz miał po dwie kuleczki, to powinno działać. Jak w trzech otworach będziesz miał po 2 - to już prawie na bank będzie dobrze :) Ale możesz zrobić tak jak ja - też w jednym z moich granatów brakuje mi dwóch kulek. Ktoś mądry, albo Urząd Cwelny albo Poczta Polska, otworzył mi paczkę i zaczął się bawić - rozkręcił jeden granat i zgubił 2 kulki :wink: Nie mogłem nigdzie znaleźć kulek o takiej samej średnicy - w rowerowym mieli minimalnie za duże. Okazało się, że kulki z łańcuszka kulkowego od nieśmiertelników są tylko odrobinę za małe. Więc w dwóch przeciwległych otworkach mam po dwie oryginalne kulki, a w dwóch pozostałych po jednej oryginalnej i jednej od nieśmiertelników. Działa :) Quote Link to post Share on other sites
Yuber Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Dzięki za pomoc! Też tak zrobię ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Dzieki javelin, wlasnie naprawiles mi prawdopodobnie przynajmniej dwa granaty. Co do uszczelki co trzyma, to jesli nic innego sie nie uda, to poszukaj w lepiej wyposazonych w czesci sklepach zestawu uszczelek do granatow gazowych. W takim zestawie jest ta uszczelka. Pozdrawiam Kret Quote Link to post Share on other sites
sebios Posted December 20, 2008 Author Report Share Posted December 20, 2008 Przy zaworku wystaczy jakąkolwiek cienką gumke upchnąć wykałaczką. Ja tak właśnie robię i jest dobrze. Jak chcesz to zrobić bardziej "pro" to takie malutkie O-ringi wyciągniesz z zapalniczki. Dzieki:) nie pomyslał bym o zapalniczce;P a ja cos od siebie tez powiem:p a jak nie mozecie znalesc juz uszczelki tej przy wylocie kulek z granatu to wejscie kupcie prezerwatywe i obetnijcie tą gumke kolor moze nie bedzie ciekawy ale spełni swoją role:P Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Cieszę się, zę mogłem pomóc :) Jakby nie zadziałało, to kup kulki od łożysk w rowerowym. Ja ze starej kasety z roweru wyciągnąłem kulki jak mówiłem odrobinę za duże. Ale to kwestia około 0,2mm różnicy. Można leciutko rozwiercić otworki na kulki i wtedy wszystkie zastąpić tymi łożyskowymi. Też będzie działać. Co do tego dużego O-ringa - ostatnio kumpel u siebie wymieniał, podobno bez problemu dostał w sklepie sanitarnym. Pomysł z prezerwatywą dobry :D Czasem spotyka się też mniejsze gumki-recepturki, powinny pasować. Quote Link to post Share on other sites
sebios Posted December 20, 2008 Author Report Share Posted December 20, 2008 (edited) kupiłem specjanie cześć do umywalki z O ringiem ale okazało sie ze gumka na wymiar ok ale za gruba:( i 10 zł poszło sie rombać .bys mógł pokazac na rysunku czy zdjeciu gdzie ta uszcelke od zapalniczki wsadzic przy zaworku odrazu? czy jak??czy poprostu wepchnac pomiedzy zaworkiem a granatem:P bez rozkrecania go:) Edited December 20, 2008 by sebios Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Dokładnie, bez rozkręcania! Układasz na zaworku do ładowania, żeby "igła" znalazła się w środku. I teraz wykałaczką czy czymś podobnym upychasz równo dookoła. Ale naprawdę O-ringo od zapalniczek to przesada. One lubią wypadać i szkoda co zapalniczki ciągle kupować :) Niektórzy uzywają tu 0,5cm kawałków gumki recepturki - ja nie dałem rady tego upchnąć. Za to idealnie sprawdził się shock-cord (rozciągliwa linka). W srodku ma kilkanaście żył z gumy. Idealna grubość, kawałek 5-7mm upychamy dookoła i dziąła pięknie. Wybebeszysz 5cm takiego schock-cordu (często podobna guma jest wykorzystywana jako ściągacze w ubraniach) i masz zapas gumek do granatów na całe życie :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts