Sawyher Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Witam, otóż chce przerabiać mojego AKM na romskiego SWD, chce wiedzieć co musze w nim wymienić, szczególnie chodzi mi o body, czy będe musiał je wymieniać i skąd sobie załatwić takie drewienka i lufe. http://www.dragunov.net/romanian_psl.html Link to post Share on other sites
fumfel hubert Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 (edited) hehe, przerobić? Wystarczy popatrzeć, ten rumun i akm nie mają prawie nic ze sobą wspólnego poza osłoną spustu i (chyba) podstawą szczerbinki. Nawet pokrywa komory jest dłuższa(heh bo komora też jest dłuższa)... :lol: Jeśli to ma porządnie wyglądać to tylko budowa od podstaw ma sens... :poddanie: Edited December 15, 2008 by fumfel hubert Link to post Share on other sites
yakarov Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 (edited) Musisz zmienić komorę zamkową, w PSL jest dłuższa o jakieś 2cm (nie pamiętam teraz dokładnie) od standardowej komory (w PSL używa się wydłużonej komory z RPK rumuńskiego). Operacja ta wymusi zastosowanie dłuższego suwadła(atrapy) i dłuższej pokrywy komory zamkowej. Oryginalna kolba nie spasuje - nie zmieści się w niej silnik bo chwyt jest za krótki, nawet zastosowanie podobnej kolby z karabinków sportowych WASR-22 itp. nie wchodzi w grę bo występuje ten sam problem. Należy go przedłużyć ( i nie jest to skomplikowana operacja). Drewna można kupić czasem na aukcyjnym serwisie egun.de albo w sklepie za wielka wodą k-var.com. Tam też znajdziesz kolano gazowe, rurę i podstawę muszki. Tłumik płomienia pewnie zrobiłby Ci każdy ogarnięty operator CNC. Magazynki też są do dostania. Ale to magazynki dłuższe podobne do tych z SWD czyli konieczna przeróbka komory zamkowej. Cała operacja to mniej więcej jak przerabianie AKM na SWD. Ale wszystko jest możliwe do wykonania i biorąc pod uwagę, że te części są w miarę dostępne i nie kosmicznie drogie efekt może być powalający. Lufę zrobi każdy tokarz. Całkowite koszty powinny się zmieścić w około 1800 zł. I nie jest to rumuński SWD bo z tym ma jedynie wspólny nabój. Jest to całkowicie rumuńska konstrukcja oparta na RPK i nosi nazwę Puşcă Semiautomată cu Lunetă. Edited December 15, 2008 by yakarov Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 Nie romski tylko rumuński. Oglądnij fotki i stwierdź ile to ma wspólnego z SWD. Teraz Ty się zabierasz za odkopywanie? /LgN Link to post Share on other sites
Dread Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Heh, też chcę cygańskiego dragunowa! :) A do rzeczy - zaczynasz od przedłużenia komory zamkowej. http://s15.postimage.org/7p8f3948a/DSC00020.jpg Ja to zrobiłem tak - wyjęta obsada lufy została ponownie zanitowana 2cm dalej, a brakujący element został dorobiony z blachy 1mm. Całość została przynitowana czterema nitami, po dwa w body, dwa w dorabianą blaszkę, łącząc całość tą blachą, którą widać jako zgrubienie. Następnie na nią poszła kolejna blacha, z wywierconymi otworami, w których ukryłem łby czterech nitów, a na koniec ostatnia blaszka złapana na jeden nit (jak w oryginale) i sklejona poxipolem, który został użyty również do szpachlowania. Problem jest z magazynkami - jedyny facet, który sprzedaje magazynki na allegro mówi, że ma, a potem się nie odzywa (nie tylko ja mam z nim problem, drugi romakmaker na tym forum też miał z nim problemy). Można użyć magazynka od repliki SVD, ale nie będzie to ładnie wyglądać. Można kombinować z magami od M14, bo były też takie wersje. Lufę robi tokarz, podstawę szczerbinki, kolanko gazowe, podstawę muszki (trzeba modyfikować), okucie łoża, ogon kolby, selektor i inną drobnicę można wziąć z AKM. Przedłużoną pokrywę komory zamkowej robi spawacz, poprzez zespawanie dwóch dekli razem, podobnie można wykonać długą rurę gazową. Drewna robię sam, nie wiem jak z Twoimi zdolnościami manualnymi, więc nie podpowiem. Co do tłumika płomieni, to PSL miały kilka wersji, między innymi tłumik (nieco zmodyfikowany) od AK-74, ten też jest koszerny. Ogólnie kupa roboty, ale da się. Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Jasny gwint, sprzed 4 lat odkopałem... Temat wyświetlił mi się na dole, w "podobnych tematach" jak cos przeglądałem :D. Link to post Share on other sites
Dread Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Spoko, może dzięki temu kogoś zainspirujemy :) Sam dzięki Twojemu "odkopaniu" właśnie "odkopałem" projekt PSLki i może do końca lutego wydłubię ją do końca :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts