QLIG Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 Zakupiłem takie oto cudo chińskich rączek: http://www.allegro.pl/item503849405_503849405.html Jest to w miarę dokładnie odwzorowany polski pistolet maszynowy PM-06. Zakup tylko dlatego, aby ozdobić nim ścianę- po przeróbkach nie będzie możliwości strzału kulką ;) Wymiary zabawki- Ok. 375 mm ze złożoną kolbą i ok 575 mm z rozłożoną ( po zmianach ) Więc trzyma idealnie rozmiar PM-84P, do PM-98 i PM-06 minimalnie brakuje. Długość lini celowniczej wzorowa- 280 mm jak w oryginale. Szer 51 mm. Mając w rękach oryginał ( 98 ) nie czuć różnicy wg mnie. Tylko chińczyki nie wiem czemu zmienili w replice lufę, choć na instrukcji obsługi z opokowania jest typowa "Glauberytowa" z nakrętką - czemu- to już ich tajemnica. Jakie jest to coś ? Plastikowe. Kruche. Delikatne. Dzieci zapewne zepsują w pierwszy dzień użytkowania :) Strzela nawet na kulkami a raczej pluje mimi na kilka metrów :) Ale oglądając z bliska, odwzorowanie szczegółów jest na dość wysokim poziomie- więc kupiłem dla dekoracji, nie do strzelania. Wszystkie przełączniki, bezpieczniki itp są gdzie mają być ( może poza przełącznikiem zmiany ognia z przeciwnej strony ) Magazynek ma nawet wycięcia po bokach, typowe dla PM-98 i PM-06 ( PM-84 ich nie miał ) Oprócz lufy, drugą drażniącą wadą jest za krótko wysuwana kolba oraz inna osłona muszki. Tego czegoś na górną szynę nawet nie zakładałem i nie zamierzam. A więc rozebrałem broń. Lufa ułamała się sama po niewielkim nacisku, więc jeden problem z głowy :) W środku prosty mechanizm sprężynowy i dwa ciężarki. Na zdjęciu z już ułamanym przodem lufy. Do zrobienia nowej posłużył kawałek metalowej rurki o tej samej średnicy + kawałek nie wiem czego z szuflady w celu połączenia lufy z tłokiem. Chwilę potem stwierdziłem, iż replika nie musi pluć kuleczkami, więc gdzie się da powpychałem to: Waga zdecydowanie lepsza ;) Można oddać suchy strzał ale kulki nie lecą ;) Następnie przerobiłem kolbę i mechanizm jej rozkładania- teraz wysuwa się na odpowiednią długość- choć jest z plastiku i strasznie delikatna. Jeszcze jedna drobna modyfikacja. W zestawie był celownik laserowy umieszczany na szynie montażowej górnej. Raz, że okropny, dwa - w oryginale jest w opcji, ale w miejscu latarki. Okazało się, że cały mechanizm lasera jest identyczny jak latarki- różni się tylko końcówką ( mała dioda w latarce, laser w obudowie ) Wystarczyły 2 minuty pracy lutownicą i laser przełożony tam gdzie ma być ;) Trzeba tylko było powiększyć nieco otwór tam gdzie pierwotnie była dioda latarki. I efekt końcowy: Kolejna drobna modyfikacja- magazynek w trakcie dopasowywania do amunicji 9x19. Nabój wchodzi, zostało przeszlifować, pogładzić, pomalować i będzie super ;) Zmiana wymagała podpiłowania we wnętrzu części tłoka- teraz nie wystrzeli już nigdy żadna kulka ;) Tak wygląda poprawiony laser- dostał obudowę na wzór oryginalnej: Co zostało ? Nowa nakrętka lufy ( ta to prowizorka ), zaszpachlować otwory po śrubach, dorobić przełącznik rodzaju ognia z drugiej strony oraz pomalować- i na ścianę ;) Link to post Share on other sites
benizo Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 Gratuluje pomysłu i kreatywności ! PM wygląda fajnie, no i jedyny w swoim rodzaju ! Pozdrawiam Link to post Share on other sites
Damotr Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 Fajne... Link to post Share on other sites
Felga Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Gratuluję, repliczka naprawdę piękna :killer: , pozdrawiam Link to post Share on other sites
Warlord Shadow Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 To tak jakby zrobić z uno ferrari :D Ładnie Ci to wyszło, chociaż możesz jeszcze pokombinować z osłoną muszki Link to post Share on other sites
Maza94 Posted October 18, 2012 Report Share Posted October 18, 2012 (edited) TAK, odświeżam temat sprzed 3 lat. (Pisze jakby jakiś idiota postanowił mi wyskoczyć z jakąś "złotą łopatą") Wiecie panowie może gdzie można dostać jeszcze to cudo? Zastanawiam się nad przerobieniem tego cuda na elektryka wykorzystując bebechy CM.030 ewentualnie gb z MP7 wella. Edited October 18, 2012 by Maza94 Link to post Share on other sites
N0mad Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Można gdzieś jeszcze to dostać? Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 Panie, złote łopatki 2013 już rozdane... Poszukaj na allegro - tylko tam się raz to pojawiło. Link to post Share on other sites
Recommended Posts