Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kamizelka oporządzeniowa Lubawa

Recommended Posts

Witam.

Jak w temacie... Mam kilka pytań co do kamizelki Lubawa, dokładnie TAKIEJ

Wiem, że jest przeciętna, ale na lepszą mnie po prostu nie stać, a ta mi pasuje do ekwipunku żołnierza Polskiego ;)

A więc... Czy do tego pasa, który tam jest podpięty, da się doczepić jakieś dodatkowo oporządzenie w systemie MOLLE (ewentualnie polskie 20mm)? Bo domyślam się, że do pleców tej kamizelki Camela podpiąć się nie da...

Z góry dzięki.

kup lepiej sobie szelki+pas z miwo i stopniowo rozszerzaj garderobę. Miałem tą kamizelkę, ale ona jest do dupy. Żeby sięgnąć coś z każdej z ładownic trzeba zrobić niezłą ekwilibrystkę bo są źle rozłożone kieszenie. Pas przyszyty do kamizelki. Jedyny plus to to, że jest lekka. A co do Twojego pytania, to owszem można podczepić ładownice w mollu i polskim 20mm do pasa. Na upartego jakbyś pokombinował to i camela byś doczepił. :) Widziałem kilka przeróbek tej kamizelki z przesuniętymi ładownicami, wtedy dało się z niej dobrze korzystać.

O to chodzi, że pas + szelki, same z siebie wyjdą drożej, a do tego jeszcze sprzęt... Po prostu na to nie mam kasy.

Ale skoro do tego da się podczepić sprzęt w 20mm to spoko :D

2 pokrowce na manierki przy pasie i będzie git :D może w przyszłości jakaś jedna dodatkowa ładownica...

Aha, i jeszcze jedno... Czy te ładownice na magi do Beryla to podwójne są? ;)

No może w przyszłości coś pokombinuje, aby inaczej ładownice ustawić ;)

Tak szczerze powiedziawszy to już lepiej chyba jakbyś kupił OLV a nie te paso-szelki. Sam mam je i cieszę się, ze niebawem ten łach zastąpię Miwo. Szybko się zużywa i robi się worek. Na pasie oczywiście można przymocować coś w molle, ale nie trzyma się to za ciekawie. Camelbak można zamontować ale tylko na zasadzie plecaka. Kamizelka stara na te czasy, mało przydatna. Mało ładownic, mało kieszonek, do tego straszliwie workowate. I oczywiście lansowo kiepsko wypada, chyba, że zakładasz na klv.

Ogólnie na bazę do rozbudowy się straszliwie nie nadaje. Naprawdę lepiej się zabawić w Miwo.

-Ładownice nie pomieszczą 2 magów. Na pewno nie do AK47, czyli upchniesz 4 magi. Sprawdzałem ,wchodzi jeden, drugi za cholerę nie daje się wcisnac.

No myślałem nad szpejem z Miwo, ale to niestety do tanich nie należy... Wiem, za jakość się płaci ;)

A czy któraś z kamizelek z Miwo, tudzież pas+ szelki, będzie pasować do reko Polskiego Wojaka? ;) Nie mam na myśli jednostek specjalnych...

No, że w pantere to wiem. Znam te sklepy oraz ich asortyment.

Ale chodzi mi o to, czy zwykli żołnierze używają szpeju od nich, czy łażą w tych Lubawach?

EDIT:

Literówka ;)

Trudniej jest znaleźć coś z oporządzenia czego nie używają nasi żołnierze niż to czego używają ;)

No tak myślę, i raczej jednak wybiorę KP-9 z Miwo ;) jest droższa, i wszystko muszę dokupić, ale za to prawdopodobnie zakupu nie pożałuję, i będzie mi służyć ;)

Szkoda, że lubawa jest taka niedopracowana, bo za tą cenę mogła by być ciekawą alternatywą dla wielu airsoftowców, bez mnóstwa kasy na szpej ;)

Jest jeszcze Praszka. No w pewnym sensie Lubawa jest tanią alternatywą, bo i za 80 zł można ją kupić*, ale czy jest sens się pchać w takie coś, kiedy z drugiej ręki można kupić coś lepszego? Choć co mnie w niej zdziwiło to wielu narzeka na spadające szelki, a mi mimo biegania w niej ponad 6 misięcy, ani razy się to nie zdarzyło. Ot taki psikus. :)

*Ja wziąłem tyle za swoją, stan b.dobry, ale teraz widzę, że poniżej 100 nawet nie zejdą.

To wszystko zależy jak się nosi, jedni noszą kamizelkę jak kurtkę, tak, że pas im przysłowiowo na jajcach wisi, inni pchają pod szyję. Ja miałem kamizelkę tak wyregulowaną, że mnie lekko nawet ściskała.

A co do kamizelek Miwo - każdy model jest dedykowany do jakiś typów jednostek/specjalizacji. Czy to dla piechoty górskiej, dla wojsk zmechanizowanych, pilotów, załóg pojazdów, oddziałów specjalnych. To już zależy od Ciebie - uwielbiasz szturmowanie - bierz Szturmana, chcesz bawić się w zwiadowcę - na długie patrole łykaj KDP. Oczywiście wymieniam kamizelki "hybrydowe" ze względu na niższą cenę.

A z Miwo to widzę, ze Lubliniec podwyższył ceny, a Praszka już puściła komunikat, że do marca się teoretycznie nie wyrobi. Jak kto woli.

• 2 weeks later...

Jeżeli najważniejszym kryterium jest cena to możesz pokombinować coś z tym:

http://www.allegro.pl/item538082935_kamize...ntera_nowa.html

Jeśli masz w domu maszyne do szycia, ewentualnie jakąś znajomą z taką maszyną to możesz za ok 10zł kupić pare metrów jakiejś zielonej bądź czarnej taśmy pp i zrobić z tego kamizelkę modułową. Nie mam pojęcia jaki będzie z tego efekt, ale jak byś się uparł to w 40 zł się zmieścisz. Kto wie, może wyjdzie z tego coś ciekawego:-)

Pozdrawiam

Czy ja wiem czy nie wyjdzie??

Raz już ktoś tutaj na forum prezentował właśnie przeróbkę taką o jakiej mówi Mike Pawel:) Nie wiem nawet czy to nie było w wątku "Krawcy amatorzy...." i muszę powiedzieć, że całkiem nieźle to wyszło i wyglądało :D

• 5 years later...

Pomyślałem, że nie ma sensu zakładać nowego tematu skoro ten pasuje idealnie, dlatego trochę odkopuje ;) Robię stylizacje na prawie współczesnego żołnierza WP z karabinem SWD. Posiadam DMV, ale zbytnio mobilne to nie jest :icon_mrgreen: Dlatego planuje zakup Lubawki i pod nią KLV, dlatego właśnie prosiłbym o zdjęcia takiej kombinacji- jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić :icon_biggrin: