fuko Posted February 4, 2009 Report Share Posted February 4, 2009 Korzystając z chwili czasu postanowiłem popełnić swoją pierwszą recenzję ;) Do tej pory mieliśmy na rynku dostępne dwa elektryczne Skorpiony – TM i Well Well dobrze opisany jest tu: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=53247 i tu: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=48460&st=0 Natomiast TM tylko pobieżnie: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=52189&hl= i tu: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=36194 Tym razem produkt TM został skopiowany przez panów z JG. Gdy tylko dowiedziałem się o tym z newsów postanowiłem go zakupić (szczególnie, że i tak planowałem kupić Skorpiona Well’a). W recenzji nie będzie niestety fotek, bo aparat odmówił posłuszeństwa a na fotkach z telefonu niewiele widać. Tam gdzie się da wstawię jakieś linki. Pudełko: Ładne i estetyczne jak na pierwszej fotce: http://www.rsov.com/index.php?target=produ...product_id=3323 W środku znajdziemy: Replikę Magazynek typu hi-cap – mieści ok 95 kulek podaje ok 80 Ładowarkę i baterię 7,2V 700m/ah (co do pojemności to trzeba zaufać instrukcji bo na baterii nie jest ona oznaczona). Ładowarka jest dosyć specyficzna – ma krótki występ z bolcami (widać to na przedostatniej fotce) przez co nie pasuje do większości gniazdek – ja dorobiłem sobie przedłużacz) Adapter do tłumika (wkręca się go zamiast lufy zewnętrznej i wbrew temu co o nim pisano w newsach jest on metalowy) Plastikową szynę RIS Plastikowy kluczyk do regulacji muszki Kluczyk ampulowy (totalnie nieprzydatny bo ampule w replice mają inny rozmiar ;)) Replika jest ciężka, zrobiona w większości z metalu – plastikowa jest tylko pokrywa zamka i chwyt. ABS jest solidny i dobrej jakości, brak nadlewek itp. wykonanie nprawdę bardzo dobre i nie ma się, do czego przyczepić. Wszystko dobrze spasowane i bez luzów. Standardowy hi-cap ma minimalne luzy na boki, natomiast low-capy Wella wchodzą ciasno i nie mają żadnych luzów. Co do pokrywki baterii w chwycie – otwiera się ją poprzez obrót kółka znajdującego się na spodzie i zatrzask ma dosyć mocną sprężynkę więc nie zanosi się żeby pokrywka miała wypaść. Selektor działa dobrze i jak w oryginale przód to seria, środek – zabezpieczony, a tył to ogień pojedynczy. Cóż nie będę się dalej rozwodził nad muszką szczerbinką itp. bo to dokładnie to samo co w Wellu. Co do magazynka – hi-cap podaje bardzo dobrze, jest solidny, zrobiny z blaszki, a jedno nakręcenie wystarcza żeby go wystrzelić. Magazynki Wella również podają bardzo dobrze i do ostatniej kulki (przynajmniej dopóki nie zgubię tych podajników ;) Co do strzelania – po pierwsze warto przeczyścić hop-up i lufę bo smary jest tam mnóstwo (na dodatek gearbox co chwila wypluwa nowy). Po przeczyszczeniu zasięg to ok 20-25m. Kulka leci sporo dalej, ale trafienie to już loteria (serią można trafić i na ok 30m). Bez rewelacji ale źle nie jest. Dosyć szybko postanowiłem rozebrać replikę żeby sprawdzić co i jak w niej siedzi. Rozkładanie jest banalnie proste – odkręcamy jeden imbus - patrząc z przodu to ten przed gniazdem magazynka (ten za gniazdem to regulacja silnika) i wybijamy pin. I już replika rozkłada nam się na dwie części – możemy wymienić lufę (w zasadzie to wyjeżdża sama odepchnięta przez sprężynę dociskającą ją do gearboxa), gumkę hop-up itp. Naprawdę proste to i przyjemne – żeby wszystkie AEGi się tak rozkładały ;) Gearbox jest zamocowany przy pomocy plastikowego elementu – odkręcamy jedną śrubkę i już mamy go wyjętego :) W tym momencie moje zapędy do rozkładania zostały zatrzymane przez komplet malutkich torxów (T6) na które skręcony jest gearbox. Po dokonaniu odpowiednich zakupów postanowiłem rozkręcać dalej ;) Ale zanim do tego dojdzie – fajny przykład chińskiej myśli technicznej. Na zdjęciach skorpiona od Well’a widać w szczelinie obok selektora prześwitujący metal gearboxa. W skorpionie JG już tak nie ma – czyżby gearbox był czarny? Nie to po prostu kawałek naklejonej na gearbox taśmy izolacyjnej :D No dobra, ale co siedzi w środku gearboxa? Po pierwsze dosyć mocny silnik – mimo że malutki to magnesy ma mocne (co przysparza mnóstwa problemów przy składaniu...). Po drugie – stalowe zębatki firmy XYZ, tylko zębatka tłokowa jest ze znalu (zapewne z uwagi na nietypowy kształt). Stalowy jest też zatrzask przeciw powrotny. Wszystko (może poza tą zębatką tłokową) wygląda naprawdę solidnie. Prowadnica jest nie-łożyskowana (posiada tylko podkładkę, która może spełnia podobne zadanie jak łożysko, ale nie jestem pewien. Sprężyna o regularnym uzwojeniu, dosyć twarda. Tłok za to jest piękny. Wykonany z niezłego plastiku (myślałem, że będzie blado żółty plastik a tu coś bardzo podobnego do tego: http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=2017 ). Jest zrobiony z dobrego czarnego tworzywa i ma stalową wkładkę z pierwszym zębem. Głowica jest wentylowana, i niestety nie trzyma za bardzo szczelności z cylindrem... Głowica cylindra za to jest szczelna i posiada ciekawe wyłożenie z gumy które ma chyba tłumić uderzenie tłoka :) Dobra to tyle z obserwacji wnętrza. Od razu ostrzegam, że rozłożyć gearbox jest łatwo, ale jego składanie to MASAKRA. Silnik wszystko przyciąga, Zębatki się przesuwają i trudno trafić w łożyska, popychacz wyskakuje, bo ma silną sprężynkę i brak prowadnic, a jak już wydaje się, że jest ok to okazuje się, że oprócz śrubek musimy trafić w specjalne sztyfty – jak trafimy w jeden to pozostałe nie wchodzą – po prostu czarna rozpacz. No, ale złożyłem i nawet działa ;) I tym optymistycznym akcentem zakończę tą recenzję. Pozdrawiam Rafał Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted February 4, 2009 Report Share Posted February 4, 2009 Fajnie napisane, co do strzelania i podawania, na ile zaobserwowałem u Kumpla z grupy, jest tak samo, też ma koło 20m takiego w miarę skutecznego ognia, ładnie mu szło czyszczenie okopów z tym ;-). Jedna uwaga, zębatki nie są XYT przypadkiem? ;-). Quote Link to post Share on other sites
fuko Posted February 4, 2009 Author Report Share Posted February 4, 2009 Dałbym głowę że XYZ ale pozwolisz że nie będę otwierał gearboxa żeby to sprawdzić ;) BTW - pamiętam że na silnikowej był nawet wybity adres strony - może go sobie przypomnę... Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted February 4, 2009 Report Share Posted February 4, 2009 gears.net.cn czy coś w ten deseń. Czyli Xin Yan Tai, odlewy wszelakie wedle zamówienia. Gearboxy, zębatki, czasem nawet trafi się szkielet do gaziaka. Quote Link to post Share on other sites
fuko Posted February 4, 2009 Author Report Share Posted February 4, 2009 chyba to ten adres - pamiętam że było coś z gears i cn ale jak teraz sprawdzałem to jest trochę kombinacji ;) Zatem pewnie się pomyliłem i są to XYT (choć ostateczną odpowiedź dałoby tylko ponowne otwarcie gearboxa ale najpierw muszę kupić jakiś nerwosol albo załatwić jakieś psychotropy bo jak pomyślę o ponownym składaniu tego to zimny pot mnie oblewa). Acha jeszcze jedna informacja o której zapomniałem - gearbox ma otwór dzięki któremu możemy zwolnić antireversal więc jeżeli komuś by się zacięło to lepiej najpierw tego spróbować ;) Quote Link to post Share on other sites
boundrose Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Dzięki śliczne za czas i nerwy poświęcone na opis tej repliczki - ja również mam ją na oku odkąd przeczytałem newsa na wmasg. Pytanie: czy masz w planach wymianę gumki hop-up czy stockowa po przeczyszczeniu działa zadowalająco? Quote Link to post Share on other sites
fuko Posted February 5, 2009 Author Report Share Posted February 5, 2009 Dziś wreszcie przeprowadziłem testy celności po rozebraniu i złożeniu repliki. Przeczyściłem hop-up, tłok, cylinder i dyszę, tak że nie pluje już smarem z bebechów do komory hop-up. Poprawiło to znacznie osiągi, ale do rzeczy. Testy przeprowadziłem na kulkach 0,25g bo tylko takie mam. Strzelałem do kartki A4 na której narysowana była tarcza - odrysowana płytka CD ;). Nie celowałem zbyt długo, zresztą okazało się że mam trochę za wysoką muszkę i musiałem brać poprawki. W związku z tym oddałem za każdym razem 11 strzałów na danym zasięgu - jeden żeby zorientować się jak muszę celować a pozostałe 10 do tarczy. Na kolejnych zasięgach prezentuje się to następująco: 15m - 10/10 w kartce z czego 3 w celu 20m - 5/10 w kartce z czego 1 w celu (pozostałe bardzo blisko - gdyby kartka była kwadratowa to byłoby więcej trafień) 25m - 3/10 w kartce (dalej sporo strzałów to "near miss") 30m - 1/10 w kartce (w dodatku w celu), pozostałe - gdzieś tak w promieniu 0,5 m od środka kartki Dalej strzelałem bo byłem ciekawy zasięgu maksymalnego - na 40m jeszcze 8/10 kulek trafiało w ścianę na której była kartka, przy 45m zdarzało się to zależnie od tego jak hop-up podkręcił (chyba 3/10). N awet udało mi się raz z 40 m trafić kartkę ale to już przypadek ;) Zaskoczył mnie ten zasięg maksymalny - gdyby udało się dobrze ustawić hopka to kto wie? Spróbuję wstawić do tego gumkę Systemy. Trzeba będzie ją trochę przyciąć no i stockowa ma takie zgrubienie w miejscu gdzie normalnie jest dystanser (którego tu nie ma osobno tylko płytka w komorze, która dociska gumkę ma 2 takie wypustki jak dystanser typu H). Oczywiście to wyniki przy strzelaniu ogniem pojedynczym - serią jest łatwiej trafić przynajmniej 1 kulką bo dobrze widać jak lecą. Podsumowując sądzę że po oczyszczeniu itp. replikę można używać spokojnie na zasięgu do 30m (przy strzelaniu serią), co jak na taki mały pistolecik (w sumie jest to moja broń boczna) jest jak najbardziej zadowalające. To chyba daje już w miarę pełny opis repliki (nie wiem tylko ile ma ona fps-ów i na razie tego nie zmierzę...) Pozdrawiam Rafał Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts