cietrzew Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 witam, ostatnio stalem sie posiadaczem uzywanego kolimatora ACOG - sprzedawca mowi ze jest to taki model jak dostepny na taiwangun'ie, sprzedawal go jako uszkodzony i faktycznie - kropka w dzien jest w sumie niewidoczna przy ustawieniu na najmocniejsza - czy ktos wie co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy lub ewentualnie jak mozna cos takiego naprawic ? Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 spróbować wymienić baterie?? Quote Link to post Share on other sites
ebola_85 Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Był już o tym temat. Poszukaj. Spróbuj patrzeć na kropke i luzować zabezpieczenie baterii lub je dokrecać. Quote Link to post Share on other sites
cietrzew Posted February 9, 2009 Author Report Share Posted February 9, 2009 (edited) fakt poszukalem i znalazlem zasadniczo 2 rady: 1) zmienic baterie 2) probowac z rozna sila je dokrecac ( ten na pewno nie dziala) mam wiec pytanie jesli zmiana bateri nie pomoze czy jest jakas mozliwosc jego naprawy ? wymiana w nim flakow albo cos w tym stylu ? [używaj polskich liter.] Edited February 9, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Przeczyścić styki kontaktem, taki szprey. W razie braku papier ścierny albo klasycznie szczoteczka druciana Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 A ja zaproponuję inne rozwiązanie, dość nietypowe - zasłoń, zaklej, zamaluj (to ostatnie odradzam ze względu na trudność przywrócenia szybki do stanu pierwotnego icon_wink.gif) przednią szybkę kolimatora. Celowanie obojgiem oczu będzie nadal możliwe (i tylko obojgiem oczu!), a plamka będzie wyraźna i jasna. Ja używam zaślepki na przednią szybkę, gdy strzelam się w budynkach (bo boję się o uszkodzenie kolimatora po trafieniu kulką w szybkę) i muszę przyznać, że rozwiązanie sprawdza się idealnie. Mój cytat z tematu, który jest niżej. http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=59234 PS: Mój kumpel ma identycznego ACOGa (to jest ta wersja co ma 2 stopnie podświetlenia czerwonego i 2 zielonego, zgadza się?) i ma tą samą przypadłość. Wymiana baterii nie pomogła. Quote Link to post Share on other sites
cietrzew Posted February 9, 2009 Author Report Share Posted February 9, 2009 (edited) nie to chyba inny acog, mój ma 5 stopni kropki czerwonej. Mam nadzieję, że uda go naprawić. bo sprawuje się świetnie ale w lesie w pochmurny dzień w zimie :/ więc na wiosnę albo lato raczej będzie robił tylko za atrapę :( czeka mnie wymiana baterii jeszcze - jak wymienię dam znać a tym czasem czekam, może ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł. Edited February 9, 2009 by cietrzew Quote Link to post Share on other sites
danielosik Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Ja miałem tak z kolimatorem KA i umnie były przerwana większa połowa kabla, wymieniłem też diode bo ta co była to jakaś taka strasznie hu..... i jest wszystko ok. Quote Link to post Share on other sites
cietrzew Posted February 13, 2009 Author Report Share Posted February 13, 2009 ok, przeprowadziłem remont - wymiana baterii + dokręcanie w odpowiedni sposób baterii dało super efekt - kropkę widać nawet patrząc w żarówkę :) tak że jeśli ktoś ma podobny problem radze spróbować : ) pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
relevant Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 Bateria taka jak wcześniej, czy jakaś mocniejsza? Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 a można wsadzić "mocniejszą" baterię do kolimatora? Masz na to w nich miejsce? IMHO W ogóle, cały temat zakrawa trochę na absurd. To tak jak pytania z instrukcji obsługi replik. Dla przykładu: Pytanie: replika nie strzela, brak reakcji na spust Odp: Podłącz baterię Czytając ( właśnie czytając? ) uśmiechamy się i myślimy jakie to ludziska muszą być głupie żeby nie wiedzieć takich rzeczy. A gdy my stajemy przed takim problemem w zasadzie komicznie prosta rzecz urasta do poziomu "O boże co z tym"... Żenujące... Quote Link to post Share on other sites
cietrzew Posted February 14, 2009 Author Report Share Posted February 14, 2009 słuchaj, ja zasadniczo wychodzę z założenia, że jeśli nie umiem, nie wiem, lub nie mam pomysłu jak coś zrobić wole zapytać innych. mogłem rozkręcić koli i zacząć w nim grzebać ale czy to by pomogło ? a tak zapytałem i działa... co do baterii - opis jest taki sam ale są lepsze ( pytanie zegarmistrza 'do zabawki czy lepsze dać?' ) więc nie uważam ze jest to absurdalny post. : ) mi pomógł, może jak ktoś będzie miał podobny problem to jemu też pomoże. od tego jest chyba forum żeby pisać prawda ? :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts