Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

[AEP] TUNING - COLT JLS 70PLN by grzechotnik

Recommended Posts

Czy przeżył, na razie jest na stole.

Była temperatura około 2*C. Postanowiłem użyć tego wynalazku.

Na głównej miałem shota AGM. Reszta na tej strzelance miała Glocka CM, albo też shota.

Zasięg skuteczny kulki [nie wpływa na nią wiatr] to około 10m. Maksymalny to coś koło 20 metrów.

Schowałem się za górką i czekałem.

Zestrzeliłem jednego kolesia, ale serią. 10 kulek poleciało ale go trafiłem. [zasięg koło 15m]

Niestety potem się zabawa skończyła. Aku zamarzł.

Podładowałem go i podłączam do repliki.

ROF jak szalony, strzela około 10 kulek i słychać bzzzzzz i zgrzyt taki typowy jak się zębatki niewypodkładkowane się kręcą.

I jak strzelałem bez zamka to widać, że naciąga sprężyną ale dalej to bzzzzzy i tłok puszcza powoli.

Jednak po kilku wduszeniach spustu naciąga sprężynę i strzał jest.

Rozebrałem to, wykąpałem wszystko w płynie do naczyń z wrzątkiem.

Po tym zobaczyłem, że zębatki są całe i zdrowe, aczkolwiek był na nich czarny plastik, tak jakby się coś ułamało...

Podłączyłem silnik i zębatki się kręcą dobrze, więc nie wiem co jest przyczyną.

Efekt jest taki, że któraś zębatka pod wpływem naprężenia [pewnie coś się w końcu ułamało (to czarne) i się nie trzyma] nie dotyka drugiej.

Może pomoże jakieś prymitywne podkładkownie albo sklejenie czegoś tam.

Nie wiem.

Pozdro.

Ejj. Przecież to nie koniec zabawy. Wystarczy moim zdaniem, że dam podkładkę z castoramy i już.

Pewnie się ułamało takie "łożysko" czyli taki bolec z dziurą, do którego wchodzi taki pręt metalowy i na to zębatka.

Ale czasami strzeli i potem znowu to whiiii.

Po prostu jedna zębatka nie styka drugiej albo coś.

Wydaje mi się, że to to jest przyczyną.

Bo zębatki na silniku, jak i silnikowa, środkowa, tłokowa i na tłoku są w stanie PERFECT.

Nie ma żadnych zadziorów czy rys, a nie mówiąc o pęknięciach.

Teraz się przymierzam do Berettki High Grade TM. Dobry wybór?

Pozdro

• 1 month later...

Hej.

Mam dylemat.

1.Jak zrobić styki?

2.Jak wzmocnić ośki zębatek [te tunele, w które wchodzą rurki metalowe]?

3.Jak uszczelnić głowicę tłoka?

Myślałem nad głowicą z innego AEGa za 100PLN, tylko nie wiem jak to zamontować.

Czy głowica tłoka może mniej szeroka? Tzn, żeby nie było czegoś takiego, że nie uderzy w cylinder?

Dziwna ta konstrukcja.

Na razie ma przebieg 500 kulek na nowym springu.

Kurde, muszę jechać do Castoramy, albo Leroy Merlin po casto preckę, bo na tych 35 metrach rozrzut jest tragiczny [cz. 50cm w jedną stronę].

Jeszcze spróbuję wydłużyć prowadnicę sprężyny z lufy jakieś. Ale tylko jakieś 5mm albo mniej.

Dodam jeszcze uszczelkę na prowadnicy aby trochę więcej mocy było :F

Nad tłumikiem pokombinuję i nad tym spustem.

Wiecie jak się za to zabrać? I co zrobić, aby był single fire, a nie auto?

Jakaś płytka co by styki odłączało coby współgrała z zębatkami?

Bo mnie wkurza, że nie zrobi pełnego obrotu tłoka, wróci się sprężyna [brak antyrewelsala] i potem 3 kulki wylatują...

Co robić?!

Pozdrawiam serdecznie.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Więc tak.

Żeby nie było, że się nie odzywałem bo Colt zginął śmiercią męczeńską to...

...ośki zębatek skleiłem super glutem z tymi kanałami z jednej strony.

Działa i nie rzęzi nawet po 20 sekundowej serii. Tylko silnik i kable się grzeją jak cholera.

Ogółem wystrzelałem z niego na razie około 1000 strzałów głownie na sucho i nadal trzyma.

W następnym tygodniu [tym co będzie] dostanę popsutego Klocka 18C Cymy [prawdopodobnie tłok] za 30PLN i jak go naprawię to dokładnie przetestuje 2 modele.

Dzisiaj się męczę z kierunkową głowicą tłoka od innego zepsutego AEPa, tylko nie mam odpowiednich uszczelek, ale wizyta w sklepie hydraulicznym załatwi sprawę.

Nie wiem tylko jak zrobić zespół spustowy, ale chyba oprę się o włączniku chwilowym z lasera.

Całe uzębienie w stanie bardzo dobrym.

A i silnik jest bardzoo słaby. Bez różnicy dla niego czy to 8.4V Stick Galaxy czy 9.6V GP Large :-F

Podejrzewam, że gdyby dać coś normalnego to ROF był by w okolicach 25k/sek, a tak jest około 8k/sek.

Nie wiem czy to dobrze czy źle ale przy takiej słabej sprężynie to chyba bez różnicy czy jest anty-rewelsal czy nie, ale tu go nie ma.

No nic, dalej się męcze z głowicą tłoka.

Pozdrawiam serdecznie,

grzechotnik

• 1 month later...

Jutro wrzucę fotki finalnej wersji stylizowanej na wytarty metal.

Jeszcze ostatnie poprawki i będzie gotowe.

Bebechy trzymają nieźle, niestety brak czasu uniemożliwia mi wymianę okablowanie i spustu.

Postaram się na 100% wrzucić jutro fotki: Colt Government FULL METAL :D

Pozdrawiam serdecznie,

grzechotnik.

IMHO wygląda świetnie, ale chyba tylko na ścianie :D

Jak wzmocnić ośki zębatek [te tunele, w które wchodzą rurki metalowe]?

Jak będziesz w castoramie, to dobierz sobie rurkę o średnicy wewnętrznej takiej jak średnica zewnętrzna osiek. Przytnij, załóż pierścień na ośkę, a potem zalej poxipolem.

• 3 months later...
  • 3 weeks later...

Witam.

Sorry, za te pisanie jedno pod drugim, ale niestety brak odzewu. Bardzo proszę o jakieś komentarze, rady itp. Obciąłem dolną część chwytu pistoletowego z tyłu po skosie :-F Coś nowego. Dojdzie jeszcze mag długi srebrny, tak jak w Magpulu, Chris posiadał.

Prawdopodobnie będzie to custom z Glocka AEPa, tak więc trochę przeróbek będzie. Kolejną sprawą do załatwienia jest SILNIK. Tutaj sugestie bardzo mile widziane, z racji iż żaden silnik z AEGa nie podejdzie. Z tego naprawdę może wyjść cudo, ale bez waszej pomocy to nie wiem :uśmiech:

W tym tygodniu maluję go w TANa, na 1911 MEU S.O.C.

Przynajmniej mam takie zamiary, hehe :-P

Nie wiem, ale nie ma ktoś jakiś starych części do Coltów, Hi-Cap? Chodzi o kurki, i te małe duperele wszystkie na zewnątrz. Może być nawet styrane itp. Jak będą jakieś oferty to kupuję.

Wewnętrznie chodzi o zgrozo, dałem tulejkę na jedną oś zębatek więc nie wiem czy już się powtórzy buksowanie kuł ;-) Ta ośka jedna była najbardziej chuda tak więc największe naprężenia tam właśnie działały.

Pozdrawiam serdecznie,

grzechotnik i zapraszam do dyskusji.

• 3 weeks later...
  • 1 year later...

Wg. mnie zrobienie z tandetnego pistoletu, coś co wytrzymało sporo kulek i powiększenie temu "czemuś" zasięgu i celności, kosztem mniejszym niż 50 zł to nie lada wyczyn.

Denerwuje mnie jak nowicjusze piszą że to nie ma sensu, bo jakby grzechotnik jeszcze trochę nad tym popracował to by przebił wasze "AEP'y" Cymy czy tam innych firm.

A tak apropos niczego, to ja gdybym miał taki pistolecik, to oprócz tego co zrobiłeś pobawiłbym się w tunning zewnętrzny, tak, aby wyglądał jak najbardziej oryginalnie ( zostawił bym tą lufę 20'stkę i czymś tam bym ją pozaklejał, ewentualnie dodał jakieś części od zdezelowanych innych replik, przemalował na zielono/czerwono/niebiesko ) i masz replike na pistol party.

Jeśli masz zamiar wygrzebywać stare tematy, to rób to tak, by wnosiło to cokolwiek do tematu. Ten post nic nie wnosi. /LgN