kalach Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Witam! Ile podkładek pod i nad zębatkami powinno się znajdować, pytam, ponieważ jest ich nieparzysta liczba i nie wiem na którym kole i gdzie powinny być 2 podkładki. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Nie ma żadnej prawidłowości na to, każdy zestaw zębatek do każdej obudowy oraz łożysk podkładkujesz indywidualnie. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Dokładnie jak AnR rzecze - może się tylko okazać, że podkładek masz za mało. Ogólnie to sprawdzaj każdą zębatkę z osobna (nie ma być luzu, a zębatka ma obracać się miarę swobodnie). Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 nie ma być luzu Ma być, malutki. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Ma być, malutki. Dlatego napisałem, że ma obracać się w miarę swobodnie - za luz tu rozumiem, co by nie latała jak w niektórych chińczykach, z jednej strony GB na drugą - po prostu ma lekko zębatka dać sie obracać ;-). Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Luz rzędu 0,1-0,2mm uważam za optymalny. Poynasz go gdy dodasz najcieńszą podkadkę jak masz i nagle zębatka nie będzie chciała się luźno kręcić. Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted March 9, 2009 Report Share Posted March 9, 2009 (edited) Należy jeszcze zwrócić uwagę na luz miedzy płąszczyznami żębatek, mają zazębiać się a nie trzeć jedna o drugą bokami. Ja bym zaczynał od podkładkowania/wyrównania zębatek między sobą a potem jak już wiem, że żebatki prawidłowo zachodzą na siebie i nie trą bokami, zabrał bym się za podkłądkowanie całej sekcji zębatek. Jak złożysz GB na próbę i latają zębatki to dajesz na wszstkie po podkładce, jak lata jedna to z drugiej strony dajesz podkładkę. No i podkładkować równomiernie z obu stron. Edited March 9, 2009 by shamoth Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts