hubertosq Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 Witam pytanie jak w temacie. gdzie je dostac ew jakies zamienniki dobrze imitujące oryginaly wagowo i kształtem ? ewentualnie nie wiem co? poprostu żeby mozna było to wrzucić do OLV zliżając ja do pelnowartościowej OLV :) Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 Witam pytanie jak w temacie. gdzie je dostac ew jakies zamienniki dobrze imitujące oryginaly wagowo i kształtem ? ewentualnie nie wiem co? poprostu żeby mozna było to wrzucić do OLV zliżając ja do pelnowartościowej OLV :) sklejka "obita" dość grubą blachą. Tyle że to i tak nie da ci orginalnej wagi, ale nieco zbliży do niej... Quote Link to post Share on other sites
hubertosq Posted March 22, 2009 Author Report Share Posted March 22, 2009 (edited) [...]Sklejka z blacha bedzie [***] imitowwała kewlar :/ dzieki za takie porady. To ze moge sobie wyciąc z kawałka blachy wkład do przedniej czesci OLV to juz dawno wpadłem na taki pomysl. Jednak wolał bym aby ktos normalny napisal mi na początek gdzie mozna zdobyc oryginały. A zamienniki to mozna stosowac gdy oryginalow sie nie znajdzie.... [używaj polskich liter, nie przeklinaj, nie obrażaj użytkowników.] Edited March 22, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
remko Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 Szukaj po allegro, komisie, różnych forach. Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted March 25, 2009 Report Share Posted March 25, 2009 (edited) Zamiast zakładać nowy temat to się dokleję Gdzie można dostać kevlar do kamizeli olv (barki, kark, przód, tył - cały zestaw)? Czy można coś takiego dorwać w amw? i jakie mogą to być koszta Co do wkładu balistycznego to widziałem gdzieś na allegro 2kg wkłady gumowe od sapi (replika sapi) Edited March 25, 2009 by granat91 Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Widzę, że nie jestem sam. Na allegro PODOBNO niedawno były, ale poszły - bodaj za 150 złotych. Ogólnie wydaje mi się, że będzie bardzo ciężko te wkłady dostać. Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Dzwoniłem do AMW i powiedzieli mi że wkładów nie załatwią :-( Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted April 3, 2009 Report Share Posted April 3, 2009 Też ich szukam, ale z tego co się dowiedziałem, wkłady balistyczne po upływie terminu ważności są komisyjnie niszczone, oficjalnie po aby nie dostały się w ręce tzw. "osób niepowołanych". Tak więc dostać je to prawdziwa sztuka przez duże "S". Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted April 4, 2009 Report Share Posted April 4, 2009 Maciej nie pomagasz :-) Ja myślałem żeby szwaczce zlecić wykonanie wkładów. Tylko takie pytanie z czego? :-( Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted April 6, 2009 Report Share Posted April 6, 2009 Jest pewien koleś który wykonuje repliki płyt SAPI. Bardzo porządna robota, waga bliska do oryginału (różnice wypełnienia). Na jego forum czytałem czy jest szansa na zrobienie wkładów do innych kamizelek. I teraz największy myk polega na tym żeby uzbierało się kilku chętnych żeby ograniczyć koszta. Koleś nazywa się Krathor i jest z ekipy STREFA - http://www.asg.strefa.pl Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted April 7, 2009 Report Share Posted April 7, 2009 (edited) Maciej nie pomagasz :-) Ja myślałem żeby szwaczce zlecić wykonanie wkładów. Tylko takie pytanie z czego? :-( Jest inny sposób, który akurat ja zastosowałem, a mianowicie za radą bardzo miłego i pomocnego pana ze sklepu z militariami z Bydgoszczy (chyba Military Shop) wykorzystałem po prostu wkłady aramidowe z niemieckiej kamizelki przeciwodłamkowej właśnie takiej: http://armyworld.pl/product-pol-149-Kamize...z-wkladami.html . Nie pasują one może idealnie, ale dają się bez większych problemów umieścić w kieszeniach OLV (rozmiar "L"). W przedniej kieszeni trzeba je trochę zagiąć, na naramiennikach też no i do kołnierza są tylko "na sztukę" ze względu na dużo mniejsze wymiary. Ogólnie jednak efekt jest całkiem fajny, cenowo tez da się przeboleć te 90-120,oo zł,. Mam nadzieję że teraz przynajmniej trochę pomogłem ;-) Edited April 7, 2009 by Maciej0011 Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Maciej nie czuj się urażony moją wiadomością że nie pomagasz :D :D bardzo ciekawy patent z tą kamizelą BW tylko że ja mam kamizelkę XL więc raczej będzie kicha. Jak sądzisz? Quote Link to post Share on other sites
Maciej0011 Posted April 15, 2009 Report Share Posted April 15, 2009 (edited) Absolutnie nie czuję się urażony :-D Jeśli chodzi o wkłady to cały problem polega na tym że kieszenie OLV-ki zwłaszcza przednia jest za długa. Jak poradziłem sobie z tym w ten sposób, że po prostu na wysokości zamka do którego dopinany jest najajnik zrobiłem przeszycie, zmniejszając tą kieszeń. Dzięki temu wkład przedni nie "lata" a poza tym teraz jego dolna cześć znajduje się na wysokości pasa przez co swobodnie można się zginać w pasie i nic nie podjeżdża już po brodę. Przy okazji jest to dobrze zamaskowane przez wspomniany już zamek. Myślę że rozmiar XL też się nadaje do takiej "adaptacji", problem może już być z XXL-ką. Zresztą splitterschutzweste miały chyba ze 2-3 rozmiary, warto więc w tym przypadku kupić możliwie największy. W razie czego można jeszcze dołożyć dodatkowy wkład karimaty. Edited April 15, 2009 by Maciej0011 Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted April 15, 2009 Report Share Posted April 15, 2009 Pomyślę nad tym bo jednak mam hopla na punkcie dopasowanych wkładów. Ewentualnie kupie sobie dwie takie kamizelki i coś ze szwaczką pokombinuje dzięki za podanie patentu :D Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 A wracając do wkłądów balistycznych to sapi jest mniejsza od tej polskiej płyty Ja proponuje zrobić sklejkę ze ścianek segregatora na 2cm papier z segregatora jest zalaminowany dzięki czemu nie przemoknie w deszczu. Dodatkowo radzę okleić go taśmą Quote Link to post Share on other sites
ross154 Posted April 22, 2009 Report Share Posted April 22, 2009 Ja proponuje zrobić sklejkę ze ścianek segregatora na 2cm papier z segregatora jest zalaminowany dzięki czemu nie przemoknie w deszczu. Dodatkowo radzę okleić go taśmą I tak oklejać aż do otrzymania 5-6Kg wagi dla kamizelki bez wkładów twardych bądź do 11,5 kg z wkładami twardymi. :lol: Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted April 24, 2009 Report Share Posted April 24, 2009 takiej wagi nie otrzymasz ale jeżeli ktoś nie jest maniakiem nawalania sobie szpeju dla KG to może tak zrobić. Usztywnienie i mała waga Quote Link to post Share on other sites
Rudolfo Posted April 25, 2009 Report Share Posted April 25, 2009 Jeśli nie chodzi ci o twarde wkłady to polecam dociętą ODPOWIEDNIO tekturę bądź karimatę.Zastanó się najpierw czy napewno chcesz biegać z oryginałami.Poruszanie jest naprawdę utrudnione gdy płyty są twoim drugim kręgosupem.W swojej kamizelce użyłem do wypełnienia karimaty. Quote Link to post Share on other sites
hubertosq Posted April 26, 2009 Author Report Share Posted April 26, 2009 Jeśli nie chodzi ci o twarde wkłady to polecam dociętą ODPOWIEDNIO tekturę bądź karimatę.Zastanó się najpierw czy napewno chcesz biegać z oryginałami.Poruszanie jest naprawdę utrudnione gdy płyty są twoim drugim kręgosupem.W swojej kamizelce użyłem do wypełnienia karimaty. Żołnierze biegaja w takich wiec to jest mozliwe dla zwykklych śmiertelników. Wogule to poco te kamizelki ? lepiej worek do pasa narzucac tam wszystkiego i bedzie gitara grala :/ Jak ktos mysli o MS to raczej nie poponowal bym mu tektury i karimaty zeby otrzymac mase oryginalu bo sie bym wystawil na posmiewiskko... Quote Link to post Share on other sites
Rudolfo Posted April 27, 2009 Report Share Posted April 27, 2009 Lepsza tektura niż kamizelka wyglądająca jak worek na kartofle.Według mnie ta kamizelka bez jakiegokolwiek wypełnienia utrzymującego jest profanacją. Quote Link to post Share on other sites
hubertosq Posted April 28, 2009 Author Report Share Posted April 28, 2009 nie zakladalem tematu z mysla co wsadzic do olv tylko gdzie mozna zdoobyc oryginalne wkłady balistyczne lub jakies zamienniki ale nie tektura tylko wkład od innej kamizeli Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted April 28, 2009 Report Share Posted April 28, 2009 nie zakladalem tematu z mysla co wsadzic do olv tylko gdzie mozna zdoobyc oryginalne wkłady balistyczne lub jakies zamienniki ale nie tektura tylko wkład od innej kamizeli Gdybyś przeczytał poprzednią stronę na pewno byś wiedział. Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted April 28, 2009 Report Share Posted April 28, 2009 bez wypełnienia nie przejdzie po to się kupuje oryginalną wojskową żeby pewne reko mieć. Karimatka jest lepsza od tektury ponieważ jest sztywna i pod wpływem siły się wygina a nie łamie jak robi to papier Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted July 4, 2009 Report Share Posted July 4, 2009 http://www.allegro.pl/item678082117_wklad_...izelki_olv.html Właśnie na to trafiłem. Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 ale to tylko plecy :( Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts