Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

MP5 - TM, ICS czy CA?

Recommended Posts

Wiem, że w innych postach można znaleźć informacje o poszczególnych modelach, ale mnie interesują opinie ludzi, którzy mieli okazję je porównać (a może znajdzie się ktoś kto miał MP5 dwóch różnych producentów?). Jak wygląda porównanie wytrzymałości/niezawodności oraz osiągów (zasięg/celność/RoF)?

Ja miałem ICS'ke (Ver. 3.0 - bebechy) teraz mam TM. Tak więc mogę stwierdzić, że osiągi porównywalne. Może troszkę lepiej wypada ICS. Wykonanie ICS'a spoko bardzo przyjemne. Łatwo się rozkłada cały PM. Z Tm jest trochę więcej roboty. Nic bym nie miał do ICS;a gdyby nie fakt, że więcej go nie miałem jak miałem bo cały czas coś się sypało. Nie wiem może felerna była jakaś. Teraz mam TM'ke jestem z niej bardzo zadowolony. Sprawuje się elegancko, żadnych problemów natury technicznej nie miałem. Jest wytrzymała - ostatnio przypierd... w ściane bo się potknąłem i runąłem całym ciężarem na kolbe i o betonik :) - żadnych śladów zużycia :D

potwierdzam wytrzymalosc tmek :) moja tez walnela w sciane i ok ale to co przezyła mp5 ssaka. Dzisiaj poleciala przez okno naszej piętrowej owczarni. PM przelecial ladne 6 metrow i spadl na kamienie. Troszke sie zarysowal i tyle :) Najbardziej chyba ucierpiala bateria :P

Ja mialem i TMa i ICSa TM byl dla mnie gorzej wykonany ICS ma metalowe body. Osiagi byly lepsze dla ICSa i to nawet chyba bez porownania. z TMem nie mialem zadnych problemow tym bardziej z ICSem. Polecam ICSa! TM wyglada niespecjalnie w porownianu z ICSem pozatym w ICSie masz juz na starcie hi capa. Rob jak uwazadsz. Moim zdaniem TM ma dobre repliki ale mp5 nie wyszlo im najlepiej... Pozdro

Co do MP5 ICS'a to kolega od nas z grupy.. hmm tydzien temu kupil MP5A5 ICS.. po oddaniu 20 strzalow mpek polecial na gwarancje :D Nie znam przyczyn "niedzialania".

Dodano: Wto Kwi 27, 2004 8:03 am

Juz wiem co bylo z tym MP5 ICS 8O goscie z military powiedzieli ze kumpel wsadzal tam magazynek od CA przez co kulki sie zaciely i nie strzelal (a ciekawe czemu silnik w ogole nie reagowal?)... dziwnie sie sklada ale nie mamy innych elektrykow MP5 po za tym modelem. I nie wiem skad on mial ten magazynek wziasc :D

Widze, ze znowu walkujemy to samo... :?

Tak wiec jeszcze raz: jesli idzie o wykonanie, to ICSy sa lepsze od TM jesli idzie o podzespoly (metal body, stalowe zebtki, mocniejsza sprezyna, ciasniejsza lufa itd), natomiast faktem jest, ze sa po prostu niechlujnie zmontowane. Jesli uzytkownik ma minimum doswiadczenia z elektrykami, to sobie bez problemu poradzi z tymi przypadlosciami i brakiem przegladu zerowego (szkoda, ze military tego nie robi).

Z widocznych wad ICSow, to brak trademrakow H&K na gornej czesci body oraz zastosowanie bardzo nieprzyjemnych, sztywnych kabli od elektryki.

Poza tym ICS bije TM pod kazdym wzgledem, a latwy system rozbierania to "mistrzostwo swiata": nie tylko ulatwia sam proces rozbiorki, ale takze testowanie i sprawdzanie mechanizmow gearboxa.

Zreszta dobra opinie potwierdzaja takze ludzie ze swiata. Kiedys czytalem opinie jakiegos amerykanina na airsoftplayers, ktory prowadzil wypozyczalnie aegow i mial na skladzie kilkadziesiat sztuk MP5, ICSow i TMow. Wg jego relacji TMy przy dosc czestym uzywaniu sie sypaly znaczniej czesciej niz ICSy. Jedynym mankamentem ICSow wg tego gostka bylo zastosowanie lozysk slizgowych z tworzywa, ktore dosc szybko sie wyrabialy przy intensywnym uzytkowaniu i zastosowanej dosc mocnej sprezynie. Wymiana (dosc tania) na lozyska mosiezne lub stalowe zalatwiala ten problem. Podobno mosiezne lepiej, gdyz w ukladzie pracy ze stalowymi zebatkami lepiej sie sprawuja (samosmarowanie?).

Opinia zaslyszana, ale w swoim ICSie tez przezornie wstawilem juz mosiadze, heh...

Mój MP5-k, zwany Kurzem :) (czytaj po Polsku, lepiej brzmi :) ) jest bardzo wytrzymały na wszelkie próby dewastacji ( w granicach rozsądku ) Konstrukcja zwarta a plastikowe body jak w każdym MP5 wiernie odwzorowuje metal ( to jesli chodzi o wygląd ) Jeśli chodzi o funkcjonalność plastiku a słabego metalu to stawiam na plastik :) Dlaczego ? Ponieważ plastik jedynie pęka a te słabsze metale trwale się odkształcają, co czasem jest nieco irytujace, choć niektórzy stwierdza, realistyczne :)

Zeby nowego topicu nie zakladac. :D Mamy problem z tym MP5A5 z ICS.. o ktorym pisalem wczesniej. Po powrocie z "naprawy" gwarancyjnej znow sie zepsul. A wyglada to mniej wiecej tak:

Po oddaniu serii, przelaczylem na single. Naciskam spust. Nic silnik nie rusza.. tak jakby by pradu nie dostawal. Nie jest to problem, ze spsustu nie da sie nacisnac (bo taki juz tu byl opisywany). Spust jest miekki. Naciskam i nic... jakby silnika nie byl :wink: , czyli nie dostaje pradu.

Naciskam i nic... jakby silnika nie byl , czyli nie dostaje pradu.
Zeby miec pewnosc, zdejmij dekielek z raczki i wysun silnik na tyle, aby zebatka silnikowa nie byla w gearboxie i wtedy nacisnij spust.

Daj znac, czy silnik sam kreci, czy nie.

• 1 month later...

OK, dzieki za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie - jak wyglada kwestia hop-upu w ICS-ach? O ile mi wiadomo w produktach CA hop up jest czesto zle wyregulowany fabrycznie (machinegun to podobno poprawia). A jak w ICS-ach?? Czy jest moze cos z drobnych ale nagminnych dolegliwosci/niedociagniec, ktore powinienem poznac??

Ronin

O ile mi wiadomo w produktach CA hop up jest czesto zle wyregulowany fabrycznie (machinegun to podobno poprawia). A jak w ICS-ach?? Czy jest moze cos z drobnych ale nagminnych dolegliwosci/niedociagniec, ktore powinienem poznac??  

hmmm ja takich problemów nie miałem

Właśnie zamuwiłem MP5A3, odrazu z małym tungiem, przed tym miałem sporo gunów, z MP5 miałm MP5A5 z ICSa. Co mogę powiedzieć o ICSie- był spoko. Giwera działała git i teraz następny właściciel nie ma kłopotów. Dla czego wybrałem CA - latarka (wcześniej miałem dokupioną z CA) i sprawdziła się super. Jestem dobrej myśli co do nowej giwerki.

Pozdrawiam was Towarzysze :wink:

WPIERIOD Q... WPIERIOD

Hehe, dzieki za opis - wszystko zrobilem zgodnie z nim i operacja zakonczyla sie sukcesem :). Faktycznie, wciskanie sprezyny glownej to prawdziwa mordega (a trzecia reka bardzo sie przydaje).

A tak wogole to myslalem, ze metalowe body bedzie wykonane mniej masywnie... A tutaj jedno czesciowy odlew z dosc grubymi sciankami, jestem mile zaskoczony.

Ronin

Jesli chodzi o "masywnosc stopu" to proponuje ponownie przeczytac moj post... Nie mowilem o odlewie GB tylko o metalowym body samego AEG-a (moze faktycznie nie zasugerowalem tego wystarczajaco wyraznie).

Fakt, metode "prawidlowego" wkladania sprezyny odkrylem dopiero po czasie (dokladnie tak jak to opisales, nie bylo po drodze zadnych rozwiazan silowych czy "wpychania jak leci"). Ale zrobilem to sam, tak jak sam zdecydowalem sie na rozlozenie i zlozenie GB (co zakonczylo sie sukcesem).

A mordega w trakcie wkladania nie polegala na tym, ze mialem problem ze scisnieciem sprezyny. Najwieksze problemy robila wciaz wystakujaca w trakcie tego zabiegu sprezyna dociskajaca spust (tak sie sklada, ze jest ona blisko krawedzi polowy GB i bardzo lubi wyskakiwac). Tutaj trzecia reka faktycznie sie przydaje...

Hmmm... Proponuje troche wiecej tolerancji dla nowicjuszy w kwestii rozbiorki AEG-ow.

Ronin

Co do "szajs-metalu" w "body" ICSa :evil: . Zalecam szczegolna ostroznosc podczas transportu... chwila nie uwagi :roll: i moja MP5-ka jest w dwoch czesciach... :cry: Tlumik i "foregrip" to jedn czesc a kolba i "body" to druga czesc.

Na szczescie dzieki szybkiej reanimacji "by Foka" i niezawodnej CTI* wszystko dziala a ja szukam kogos kto to pospawa bo nowe "body" jest "ciutke" za drogie :?

* - CTI - czarna tasma izolacyjna

• 1 year later...