Killerek WGRiW Posted June 4, 2004 Report Share Posted June 4, 2004 po to ludzie wymyślili skróty żeby z nich korzystać i sobie życie ułatwiać no ale niektórzy chyba mają manię klepania po klawiaturze Quote Link to post Share on other sites
Guest Black Hawk Posted June 4, 2004 Report Share Posted June 4, 2004 Powiem krótko. Lol. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted June 4, 2004 Report Share Posted June 4, 2004 Ponieważ gdybyś przeczytał, zobaczyłbys, iz ten skrót powszechnie funkcjonuje w MON'ie... A poza tym w stanach tez nie mają w uzytku "mundurów US" lecz BDU :wink: Wiec moja rada - mniej pisz wiecej czytaj. Pozdrawiam KZ PS A co do skrótów - jeśli jestes takim wielbicielem pełnych nazw, to moze bedziemy do Ciebie mówić Abrakadabrakonstantynopolitakiwikietrzy ... w skórcie :lol: :lol: :lol: (żart) Quote Link to post Share on other sites
Guest Black Hawk Posted June 4, 2004 Report Share Posted June 4, 2004 Ok. zaczne wyjasnienia: 1) W MONie jest tyle skrótów że nawet największym filozofom się nie sniło a także mi i tobie. jak ja załatwiałem mundur z magazynu wojskowego to sie pytał prosto "polówka 'puma' czy 'panterka'". Nikt nie walił tam nazwami US. 2) Dla mniej wtajemniczonych możecie pisać konkretnej o co chodzi. Od 1945 roku mundurów polowych było o ile mnie pamięć nie myli tylko 3: - "deszczyk" - "puma" - "pantera" Gdy tak napiszecie jestem na 99.9% pewny, ze nawet nie wtajemniczony bedzie wiedział o jakie typy chodzi. 3) Masz rację nie doczytałem do konca tego tematu. i z tego wyszły te komplikacje 8) . Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted June 4, 2004 Report Share Posted June 4, 2004 Jeszcze jeden wzór gwoli ścisłosci, u nas w KOW mówili nań "żaba" - przełom lat 50 i 60, brązowe "żabie łapy". Tyle, że nie widziałem go nigdzie poza 6PDPD i to przez dosć krótki okres. Pozdrawiam KZ Quote Link to post Share on other sites
Crazy_Ivan Posted June 4, 2004 Report Share Posted June 4, 2004 Bo po co napisałe US. jak che pisać pelną nazwe to niech pisze Mundur Wojska polskiego wz. 93 'Pantera". To jest jego nazwa. Mam taki. Panie ekspercie - nazwa US uzywana byla jeszcze na wiele lat przed rokiem 93. Sugeruje poczytac troche ;) Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted June 6, 2004 Report Share Posted June 6, 2004 2) Dla mniej wtajemniczonych możecie pisać konkretnej o co chodzi. Od 1945 roku mundurów polowych było o ile mnie pamięć nie myli tylko 3:- "deszczyk" - "puma" - "pantera" Zapomniałeś o ,,moro" Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts