Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ponieważ gdybyś przeczytał, zobaczyłbys, iz ten skrót powszechnie funkcjonuje w MON'ie...

A poza tym w stanach tez nie mają w uzytku "mundurów US" lecz BDU :wink: Wiec moja rada - mniej pisz wiecej czytaj.

Pozdrawiam

KZ

PS A co do skrótów - jeśli jestes takim wielbicielem pełnych nazw, to moze bedziemy do Ciebie mówić Abrakadabrakonstantynopolitakiwikietrzy ... w skórcie :lol: :lol: :lol: (żart)

Guest Black Hawk
Posted

Ok. zaczne wyjasnienia:

1) W MONie jest tyle skrótów że nawet największym filozofom się nie sniło a także mi i tobie. jak ja załatwiałem mundur z magazynu wojskowego to sie pytał prosto "polówka 'puma' czy 'panterka'". Nikt nie walił tam nazwami US.

2) Dla mniej wtajemniczonych możecie pisać konkretnej o co chodzi. Od 1945 roku mundurów polowych było o ile mnie pamięć nie myli tylko 3:

- "deszczyk"

- "puma"

- "pantera"

Gdy tak napiszecie jestem na 99.9% pewny, ze nawet nie wtajemniczony bedzie wiedział o jakie typy chodzi.

3) Masz rację nie doczytałem do konca tego tematu. i z tego wyszły te komplikacje 8) .

Posted

Jeszcze jeden wzór gwoli ścisłosci, u nas w KOW mówili nań "żaba" - przełom lat 50 i 60, brązowe "żabie łapy".

Tyle, że nie widziałem go nigdzie poza 6PDPD i to przez dosć krótki okres.

Pozdrawiam

KZ

Guest Crazy_Ivan
Posted
Bo po co napisałe US. jak che pisać pelną nazwe to niech pisze Mundur Wojska polskiego wz. 93 'Pantera". To jest jego nazwa. Mam taki.

Panie ekspercie - nazwa US uzywana byla jeszcze na wiele lat przed rokiem 93. Sugeruje poczytac troche ;)