MihaU Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 Witam (Na wstępie powiem że nie znalazłem podobnego problemu na forum) We wrześniu kupiłem M4 CQBR (JG). Pół roku przeleżał w szafie(brak czasu itp). Teraz zacząłem go używać i zauważyłem że mam jakiś problem z chwytem przednim lub lufą lub nie wiem czym. Gdy próbuje strzelać na "domyślnym" ustawieniu muszki i szczerbinki kulka skręca w prawo. Nie skręca w taki sposób jakby to była wina hopka tylko po prostu leci w prawo (na 15 metrach jakieś 30/40cm od celu). byłem z tym problemem w Krakmanach i powiedzieli ze to winta stockowej gumki. Wymienili mi na TĄ. Poszedłem przestrzelać i troche sie poprawiło... ale dalej kulka wylatuje w bok. Czyli to nie wina Hop-upa. I teraz sie zastanawiam czy to jakiś defekt body czy krzywy fabrycznie chwyt. Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić/ co wymienić, a może ktoś sobie jakoś poradził z podobnym problemem?? rysunek poglądowy Pozdrawiam MihaU Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 Może zabrzmi banalnie ale, regulowałeś przyrządy celownicze ?? Trzeba też brać pod uwagę, że JG ma plastikowe body i latający front grip może się skutecznie przyczyniać do nieodpowiedniego toru lotu. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 Może źle siedzieć front na body, lufa zewn. lub po prostu lufa wewn. jest krzywo bądź źle ustabilizowana. Quote Link to post Share on other sites
MihaU Posted May 20, 2009 Author Report Share Posted May 20, 2009 Odkręciłem przedni chwyt. Sprawdziłem i niby wszystko jest ok, nie ma jakiś luzów. Dokręciłem potem jak najmocniej i sprawdziłem ... Dalej lipa. A co do przyrządów to miałem ustawione tak jak powinno być Głupie pytanie ale, czy skoro jest jeszcze na gwarancji to w sklepie (krakman) mi to naprawią ?? (bo ostatnim razem mnie zbyli że to wina Hop-upa) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 jak masz stock gumke w hopku to sie nie dziw. zmień na silikonowego guardera. moze masz lufę przekrzywioną ? Quote Link to post Share on other sites
MihaU Posted May 20, 2009 Author Report Share Posted May 20, 2009 (edited) jak masz stock gumke w hopku to sie nie dziw. zmień na silikonowego guardera. Przeczytaj uważnie ... MAM SILIKONOWEGO GUARDERA ... WYMIENILI MI W KRAKMANACH... Edited May 20, 2009 by MihaU Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted May 20, 2009 Report Share Posted May 20, 2009 (edited) Mieszkasz gdzieś w okolicach Olszy? Bo widzę, żeś z Krakowa. Trudno to tak wyjaśnić, zwłaszcza, że przydało by się pewnie porobić testy. Mogę się temu przyjrzeć, ale jeśli masz przeźroczystą (czyt. jednorazową) gumkę guardera, to nie gwarantuję, że będzie cała po moich manewrach :P ... Edited May 20, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Generalnie Guarder ma wadę, źle założysz i do kosza ;p Takie śmiszne skręcanie kulek to może być wadliwy dystanser, w sensie nie taki jak powinien być. A sprawdź może czy kulki się nie obijają o tłumik płomienia lub coś takiego... Quote Link to post Share on other sites
Damotr Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Albo po prostu powalcz z przyrządami celowniczymi OT: Fajny rysunek poglądowy :-D EOT Quote Link to post Share on other sites
MihaU Posted May 22, 2009 Author Report Share Posted May 22, 2009 Hmm... Tłumik ściągnąłem i dalej skręca. Co do dystansera to nie wiem jaki jest, bo Hop-up był wymieniany w Krakmanach. Tylko co dziwne, kulka nie skręca jakby była krzywo podkręcana (nie leci łukiem) tylko leci po linii prostej (lekko w prawo) A co do przyrządów. Ja mam szczerbinkę przesunąć na maxa w lewo żeby się dało celować ?? Przecież to jest nienormalne trochę (czy może nie ??) Quote Link to post Share on other sites
MrHK Posted May 22, 2009 Report Share Posted May 22, 2009 Przesuń szczerbinkę na maxa w lewo. Tak, to jest normalne. Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted May 22, 2009 Report Share Posted May 22, 2009 No w takim wypadku to masz niewyregulowane przyrządy. Jeżeli na maxa Ci to przeszkadza mamy lufy precyzyjne... :) Quote Link to post Share on other sites
MihaU Posted May 23, 2009 Author Report Share Posted May 23, 2009 Dobra, mogę wybulic kasę na lufę precyzyjną... O ile jest szansa ze będzie strzelał prosto ;-) Tylko jeszcze jaką tą lufę?? Pomógłby mi ktoś wybrać bo nigdy się w to jeszcze nie bawiłem :poddanie: Quote Link to post Share on other sites
MrHK Posted May 23, 2009 Report Share Posted May 23, 2009 :wink: Najpierw pobaw się przeźernikiem, a potem się zastanów czy potrzeba Ci precke. Quote Link to post Share on other sites
MihaU Posted May 23, 2009 Author Report Share Posted May 23, 2009 No dobra, na krótszą metę może być ;-) Ale prędzej czy później i tak chciałem wymienić lufe Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted May 24, 2009 Report Share Posted May 24, 2009 No to wspaniale... Przepraszam, ale że co może być na krótką metę? Wyregulowanie linii strzału? <ściana> Quote Link to post Share on other sites
MihaU Posted May 24, 2009 Author Report Share Posted May 24, 2009 (edited) Może inaczej. Dzięki za pomoc ;-) Teraz przynajmniej mogę strzelać i trafiać do celu (jednak całe życie człowiek się czegoś uczy) Tylko wydawało mi się że większość doradza zmianę stockowej lufy na precyzyjną (czy znowu sie myle) ?? Edited May 24, 2009 by MihaU Quote Link to post Share on other sites
Germ Posted May 24, 2009 Report Share Posted May 24, 2009 Jak rozrzut jest za duży jest polecana precka. Nie przy przesunięciu w poziomie punktu trafienia od punktu celowania Quote Link to post Share on other sites
MihaU Posted May 25, 2009 Author Report Share Posted May 25, 2009 No nie da się ukryć :-P Tylko... Czy jest możliwość, że mam lufę wewnętrzną jakoś fabrycznie lekko skrzywioną ?? Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted May 25, 2009 Report Share Posted May 25, 2009 JEST XDDD Quote Link to post Share on other sites
MrHK Posted May 25, 2009 Report Share Posted May 25, 2009 Chiny i wszystko jasne. Może coś źle złożyli. Może to była szyna, może lufa, może komora, może coś jeszcze. Quote Link to post Share on other sites
MihaU Posted May 25, 2009 Author Report Share Posted May 25, 2009 Rozumiem... W sumie to kupując liczyłem się z takim ryzykiem (ale jednak nie myślałem że jakiś "chiński" problem mnie dopadnie akurat :???: ) Wracając do tematu precki: 1.Mam szukać jakiejś (niby) dedykowanej do M4 CQBR (tak jak są np do MP5 lub AK) czy po prostu lufy o długości 280mm ?? 2.Póki co to wiem że mam się wyrzekać luf firmy SRC Czy na coś jeszcze mam zwrócić uwagę ?? Quote Link to post Share on other sites
MrHK Posted May 27, 2009 Report Share Posted May 27, 2009 Znajdź po prostu lufę do AEGa o odpowiedniej długości. Szerokim łukiem omijaj lufy antyprecyzyjne Elementa i SRC. Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted May 27, 2009 Report Share Posted May 27, 2009 G&G srebrne lub Sytema, ewentualnie Guarder, no chyba że masz więcej kasy... Quote Link to post Share on other sites
MrHK Posted May 29, 2009 Report Share Posted May 29, 2009 Polecę Guardera, skupienie jest genialne. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts