Yahalom Posted June 7, 2009 Report Share Posted June 7, 2009 Chciałem wyprać/wyczyścić swoje rękawice. Jest to niby nomex, ale, że Mil-Tecowi nie można ufać nie jestem tego pewien do końca :-F http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...products_id=444 Rękawice były używane troszkę "ekstremalnie" - do noszenia kół samochodowych, robocie przy silniku samochodu - więc są ubrudzone olejem itd. Pranie ręczne da efekt? Czego użyć, żeby "nomex" się nie rozpuścił? ( :-F , taki joke, choć kto wie) Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted June 7, 2009 Report Share Posted June 7, 2009 Benzyna ekstrakcyjne chyba nie zaszkodzi mil-tecowi, ale może spróbuj na jakimś małym fragmencie. Potem na resztę zabrudzeń można użyć Vanish w proszku (wiele delikatnych rzeczy nim prałem i nic z kolorem się nie działo). Quote Link to post Share on other sites
Maciek V2 Posted June 10, 2009 Report Share Posted June 10, 2009 Chciałem wyprać/wyczyścić swoje rękawice. Jest to niby nomex, ale, że Mil-Tecowi nie można ufać nie jestem tego pewien do końca Może nie jest to jakiś wypas, ale na bank nie jest to zwykły nylon. Kiedyś wyprałem te rękawiczki. Młody byłem, głupi i na kaloryfer je położyłem, to się tak skóra skurczyła, że z rozmiaru XL zrobił się M. Postanowiłem je oddać koledze, ale najpierw potraktowałem je troche zapalniczką. Przypaliłem lekko to tu, to tam i nic sie nie zajarało. Co do czyszczenia, to skóre kremem, a nomex czyszczę proszkiem. Pozdro :) Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted June 11, 2009 Report Share Posted June 11, 2009 Rzeczy ze skora najlepiej dawac do pralni chemicznej. Tam skora nie jest niszczona a wrecz ladnie odzywiana i konserwowana. Smarowanie skor wszelakimi kremami do rak, nog, twarzy, dupy itd to zbrodnia bo zawieraja zazwyczaj glicerynę ktora ją na dluzszą metę niszczy. Pranie chemiczne nie szkodzi starym drugowojennym plecakom wiec tymbardziej nomexowi nie powinno zaszkodzic. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 11, 2009 Report Share Posted June 11, 2009 Uprać jak się da i odżywić skórę odpowiednim preparatem do skór (ja używam Terrago Mink Oil do butów). Tyle. Badziewne King Armsy regularnie znosiły ten zabieg i żyją po dziś dzień. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts