AnR Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 Odpadła mi taka nalepka z lasera, która funkcją jest skupianie wiązki. Nie mam pojęcia z czego ją dorobić. Może wie ktoś co to jest? Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 Dobrze Ciebie zrozumiałem? Odpadła Tobie nalepka z lasera? Wiązkę skupia soczewka nie naklejka, jakiś żart czy co? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted June 15, 2009 Author Report Share Posted June 15, 2009 Dobrze rozumiesz. Tam w sumie jakaś dioda jest. Jakaś nalepka na tym była, bez niej mam wielgachną kropke na refleksie. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 Rozumiem że to jest kolimator zamknięty? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted June 15, 2009 Author Report Share Posted June 15, 2009 Tak, aimpoint G&G. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 (edited) W takim razie pupa zimna ;) Prawdopodobnie w koli masz gaz, może być to argon, jeśli nie, to ów "soczewka" w postaci nalepki powinna być w środku, o ile dobrze Ciebie zakumałem że odpadło Tobie to ustrojstwo od "diody" wewnątrz kolimatora. Byłem świadkiem podobnego przypadku, po otwarciu koli, nadawał się na allegro jako "uszkodzony i nie wiem czego nie działa" Edited June 15, 2009 by Marcinek83 Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted June 15, 2009 Author Report Share Posted June 15, 2009 Kocham to forum. Nie, nie mam gazu w kolimatorze. Nalepki nie ma na wewnątrz bo wypadła mi na zewnątrz jak lutowalem kable. Zrobiła to już wcześniej, ale ją sobie tam przylepiłem. Kolimator po rozkreceniu działał jeszcze jedną, całą strzelanke. Potem mi ponownie coś tam odpadło, rozmontowałem, aby złożyć porządnie i mi uciekło z nie uwagi. Prosta analiza. Bez - duża rozmyta kropa. Z - mała zgrabna kropeczka. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 15, 2009 Report Share Posted June 15, 2009 Kocham ludzi na tym forum. To trzeba było napisać coś się dokładnie stało! Nie umiesz czegoś zrobić to nie rób. To że nie ma gazu w TWOIM kolimatorze, to była sugestia. Nie wiem jak Ci pomóc, w tym momencie moje doświadczenie się kończy. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted June 15, 2009 Author Report Share Posted June 15, 2009 (edited) :F Poważnie, stary. Duzi jesteśmy, a ja chce prostą pomocy. Raz na 600 postów prosze o takową. Edited June 15, 2009 by AnR Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 Rozumiem, że widziałeś ją, macałeś i pamiętasz jak wyglądała? Była jednolitej budowy, czy coś w rodzaju "nieprzeźroczysty krążek z małą dziurką w środku" (np. dzięki tej dziurce plamka rzucana przez diodę jest mała)? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted June 16, 2009 Author Report Share Posted June 16, 2009 Jedyna sensowna odpowiedź. Dziękuję. Podzwoniłem dziś i od Pana ze Specshopu dowiedziałęm się, że to prawdopodobnie kawałek nieprzypuszczalnego materiału z dziurką. Będę jutro to ćwiczył. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted June 17, 2009 Author Report Share Posted June 17, 2009 Pisze to dla potomnych. Może ktoś będzie miał podobny problem. Podejrzewam, że wszystkie aimpointy są skonstruowane na podobnej zasadzie. Tajemnicza blaszka okazała się jedynie kawałkiem taśmy aluminiowej z dziurką. Cała tajemnica krzyża oraz kropki nie leży w laserze. Tam jest zamontowana dioda czerwona, która przez mała dziurkę rzuca kropkę na refleks. Zakupiłem taką taśmę, zrobiłem kropkę i nakleiłem. Najśmieszniejsze jest to, że 2 dni głowiłem się jak to jest zrobione, że + dochodzi do diody. Podczas pomiarów miernikiem odkryłem. Idzie przez obudowę. Więc uważajcie. Napięcie idzie po obudowie. Quote Link to post Share on other sites
drozd Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 W związku z tym, że napięcie idzie po obudowie to czy może to mieć wpływ na jasność plamki? Bo mój aimpoint strasznie słabo świeci na najwyższym ustawieniu(w dzień w ogóle nie widać i to na nowych bateriach) Czy można to jakoś naprawić? pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts