Metzeger Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 Kurier właśnie przywiózł mi paczkę z G.5K od Galaxy. Wiadomo, jak to z każdym chińczykiem założyłem że ładowarka jest tylko po to, żeby dociążyć przesyłkę. Już chciałem podłączyć baterię do swojej wolnoładowarki Ansmann i nagle przeszło mi przez myśl: ciekawe jakie napięcie będzie w tej chińskiej. Oczom nie mogłem uwierzyć: 11,4 V !!! Dla porównania sprawdziłem Ansmanna. Wynik: równiutkie 10 V. Dodam że obie są do ładowania pakietów 8,4 V. I teraz pytanie: czy w razie awarii głównej ładowarki można by użyć tej chińskiej z napięciem 11,4 V? Quote Link to post Share on other sites
Mamlas Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 Tak, tylko musiał byś na nowo obliczyć czas ładowania. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 Nic w tym dziwnego nie ma. Każda ładowarka jest po prostu inna i ma inne napięcie na wyjściu. Najwazniejszy jest prąd ładowania oraz maksymalna ilośc ogniw, którą jest w stanie ładowarka obsłużyć. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 A mierzone pod obciążeniem ? Nic się nie dzieje, ładujesz dalej tak samo (tyle samo czasu) @Mamlas - Wskaż mi we wzorze na czas ładowania aku. odniesienie do napięcia ładowarki. Quote Link to post Share on other sites
Mamlas Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 Fakt, masz mnie :???: Quote Link to post Share on other sites
Metzeger Posted June 19, 2009 Author Report Share Posted June 19, 2009 Pod obciążeniem jest 9 V (zaryzykuje tą stokową batkę :-P I tak mam 3 :-P ). Quote Link to post Share on other sites
_Mnichu Posted June 23, 2009 Report Share Posted June 23, 2009 A powiedz mi, jakie napięcie masz na tym akumulatorze 8,4V, zaraz po naładowaniu Ansmanem? W pełni naładowane aku 8,4V ma napięcie 10,45V - 10,5V (7*1,5V), więc wynika z tego, że tym Ansmanem nie naładujesz go do końca :D Quote Link to post Share on other sites
Mamlas Posted June 23, 2009 Report Share Posted June 23, 2009 Jak już to 7x1,2 Quote Link to post Share on other sites
seger Posted June 23, 2009 Report Share Posted June 23, 2009 full nałądowane ma 1,4v do 1,5v (ogniwa RC) wiec dobrze napisał :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts