kaliber6mm Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 No więc tak... Moje replika to g36c DE "tania replika" słyszałem że bardzo podatna na tuning... ale do rzeczy. Mam lunete od wiatrówki która jest zrobiona pod "szyne" 11m i chciał bym ją przyczepić do mojej g36 (RiS 22mm). Tylko nie wiem jak, jakieś tam patenty po bani Mi chodzą, ale zapewne mam nadzieje że podsuniecie Mi coś doskonałego... Oczywiście dopiero zaczynam przygodę ASG Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Są przejściówki z szyny 22mm na 11mm, ale ta replika strzela tak, że luneta tylko będzie przeszkadzać. Quote Link to post Share on other sites
murek94 Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 (edited) Bez kitu to ma przecież zasięg z max. 5m. Nie mów mi, że potrzebna ci jest luneta na takie "dalekie" dystansy Edited July 6, 2009 by murek94 Quote Link to post Share on other sites
Mykpykcyk Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Przeczytajcie jeszcze raz jego pytanie. Potem pomyślcie jacy jesteście bezsensowni pisząc takie bzdety jak murek. Kolega pyta jak zamontować lunetę a nie czy jest kit czy nie. @ Topic Aby przyczepić lunetę należy kupić pierścienie mocujące na szynę 20-22 mm. Powinieneś znać średnicę tubusu lunety i wejść na stronę tarcza.pl Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Jak koledzy pisali - przejściówki na szynę, albo pierścienie montażowe 20-22mm odpowiedniej średnicy. I mykpykcyk dobrze rzecze - odpowiadajcie ludzi na zadane pytanie, a nie śmiejcie się jaka to ktoś ma replikę - tego zabrania prawo ASG... Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Hmm... ja się nie śmieję, tylko stwierdzam fakt. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Jak koledzy napisali, nic dodać nic ująć. Jednak podłączę się do pytania bo mam kolimator :F RUSAK, tutaj mam schody bo średnica wynosi 9mm. Co tero? Wydaje mi się że albo szlifowanie albo "dzień dobry Panie frezerze" Chyba ze macie jakąś inna opcje do tego koli. Quote Link to post Share on other sites
Mykpykcyk Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Hmm... ja się nie śmieję, tylko stwierdzam fakt. Prosił Cię ktoś o to ? Przeczytaj jeszcze raz pytanie kolegi i stul dziub bo nic nie wnosisz do sprawy. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Jak koledzy napisali, nic dodać nic ująć. Jednak podłączę się do pytania bo mam kolimator :F RUSAK, tutaj mam schody bo średnica wynosi 9mm. Co tero? Wydaje mi się że albo szlifowanie albo "dzień dobry Panie frezerze" Chyba ze macie jakąś inna opcje do tego koli. Kup przejściówkę 20-22mm - 11mm i przerób mocowanie na swoim sierżancie na te o 2 mm większe ;-). Quote Link to post Share on other sites
LiZzArD Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 ...Mam lunete od wiatrówki która jest zrobiona pod "szyne" 11m ... Lunet raczej nikt nie robi pod "szynę":) Ważna jest średnica tubusa - tu mamy 2 popularne standardy: 1'' lub 30 mm. W zależności od średnicy tubusa dobierasz sobie montaż (czy też pierścienie - jak to niektórzy zwą) pod konkretną szynę ( 11 mm wiatrówkowe (najczęściej spotykane) lub 22 mm (asg - kopia z broni ostrej)). Piszę oczywiście o najczęściej spotykanych typach :). A sam montaż to wydatek ok 30-50 pln za prosty i w zupełności wystarczający 2 częściowy. Przejściówki z szyny 11 na 22 mm też są, ale mają jedną wadę - przeważnie powodują, że zamontowana tak optyka jest strasznie wysoko nad bronią, przez co utrudnione może być celowanie i wyzerowanie optyki. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Prosił Cię ktoś o to ? Przeczytaj jeszcze raz pytanie kolegi i stul dziub bo nic nie wnosisz do sprawy. Już ci samoocena wzrosła czy stanie się to po napisaniu kolejnego posta ? Dla mnie koniec OT. Do tematu kaliber6mm znasz już obie możliwości, o tym czy warto zadecyduj sam. Ewentualnie w niektórych wypadkach można po prostu dać dłuższe śruby - koszt praktycznie żaden. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 No tak, żaden z was nie wie jak wygląda ten kolimator. http://images.google.pl/images?hl=pl&q...sa=N&tab=wi 5 zdjęcie od lewej. Quote Link to post Share on other sites
LiZzArD Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 .... w niektórych wypadkach można po prostu dać dłuższe śruby - koszt praktycznie żaden. Ale optyka z racji konstrukcji montażu na szynę 11 mm nie będzie wtedy centralnie w osi broni tylko przesunięta o prawie centymetr w lewo lub prawo - jak się z tego będzie strzelało, to nie odpowiem. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 W przypadku kolimatorów widziałem takie rozwiązanie nie raz i po regulacji nie było najmniejszych problemów z trafieniem. Czy w lunecie będzie inaczej nie mam pojęcia. Quote Link to post Share on other sites
kaliber6mm Posted July 7, 2009 Author Report Share Posted July 7, 2009 Bez kitu to ma przecież zasięg z max. 5m. Nie mów mi, że potrzebna ci jest luneta na takie "dalekie" dystansy zasięg skuteczny tej repliki wynosi 40 m bo jest po tuningu... a luneta mi jest potrzebna żeby ładniej wyglądał... ;] Quote Link to post Share on other sites
murek94 Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 zasięg skuteczny tej repliki wynosi 40 m bo jest po tuningu... a luneta mi jest potrzebna żeby ładniej wyglądał... ;] Zrobię off topa - sorry chłopaki. Sorry napisałeś że jest to replika DE, ona ma plastikowy gearbox- z tego co mi wiadomo normalny GB v3 tam nie pasuje - chyba że się myle - to jak mogłeś to tuningować ? Luneta rozumiem, że dla lansu :) Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 (edited) No tak, żaden z was nie wie jak wygląda ten kolimator. http://images.google.pl/images?hl=pl&q...sa=N&tab=wi 5 zdjęcie od lewej. Miałem ten kolimator - Wystarczą przejściówki z 11mm na 22mm, TE. Od razu mówię, że regulacja tego jest ch*jowa. ;) I jeżeli montujesz to na AK to zawsze możesz popatrzeć za "cywilnymi" montażami bocznymi 11mm. Edited July 7, 2009 by HateMe Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 No czytałem twój post na jakimś forum o tym koli. Lepiej będzie odkręcić szynę 22mm. i wpaść do kolegi na tokarnię i dorobić szynę. Kompletna klapa przy dołożeni u dłuższych śrub, koli w prawo odjechał dobre 2cm. nie mówiąc o tym że musiałem szynę piłować. Co do regulacji to w dwie osoby da się radę;) Jedna kręci druga strzela :P Zdzisiu też poczytaj bo nie wiesz o jaki koli chodzi i nie masz bladego pojęcia jak to się montuje a co do regulacji nie wspomnę. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 Ewentualnie w niektórych wypadkach można po prostu dać dłuższe śruby - koszt praktycznie żaden. Czy napisałem, że konkretnie w twoim przypadku będzie to działać ? Nie próbowałem tego z konkretnie takim kolimatorem, a wróżką nie jestem. Tak czy siak chyba warto było spróbować. Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 Marcinek, nie wiem czy wiesz, ale ten kolimator nie ma regulacji góra-dół - To jest lipa. Jak możesz dorobić sobie montaż boczny na 11mm to dorób - RUSAK przekomicznie wygląda na tych przejściówkach. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 To zrobimy tak: Dam dłuższe śruby i lekko mi odejdzie w prawo, to chyba jedyne wyjście. O przejściówce nawet nie myślę. Dziwne, bo u mnie da się regulować w pionie. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted July 9, 2009 Report Share Posted July 9, 2009 Zrobiło się inaczej, przyszła szyna i okazało się że jak ją przekręcę do góry kołami to mam szynę 11mm :F Jednak i tak koli jest krzywo bo jedno z mocować nie jest przytwierdzone do koli, nie wiem dlaczego tak to jest zrobione ale ogólnie jest w dechę :) Koli działa jak należy itd. Kosmicznie to wygląda, dzisiaj fotki wrzucę :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted July 10, 2009 Report Share Posted July 10, 2009 Jeżeli jedno z mocowań nie jest przytwierdzone do koli to znaczy że się ułamało, i tak nie powinno być. ;) To może się pomyliłem, i nie ma regulacji lewo-prawo. Nie pamiętam już. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted July 14, 2009 Report Share Posted July 14, 2009 Są obydwa mocowania, tylko że dwie nogi nie są przytwierdzone do korpusu, u feel me? Pomyliłeś się w całości, jest pełna regulacja. Nie zmuszaj mnie żebym to nagrał :P Quote Link to post Share on other sites
vonmarxx Posted January 16, 2010 Report Share Posted January 16, 2010 kupiłem sobie Rusaka. gdzie moge kupic ta przejsciowke z 22 na 11mm lub sama szyne ris 11mm do przykrecenia na montaz boczny? (szyne 22mm z mojego montazu mozna bez problemu odkrecic:) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts