Pan Talon Posted June 1, 2004 Report Share Posted June 1, 2004 Ostanioo przeglądałem sobie różne bronie i zobaczyłem że jest bardzo mało napisane na temat OICW http://republika.pl/orzeszek21/Podstrony/OICW.htm Zastanwiam się co to za "kamera" tasm u góry, czy ktoś wie jak ona działa?? Tak samo z FN F2000, też ma jakiś dziwny celownik . Chyba i tak OICW bardziej mi się podoba a to ze względu na jego 20mm działko:) Milutkie, wsam raz do dziurawienia czołgów;) I właśnie sobie myślałem żę to 20mm to pewnie jakaś duuuuuuuuuża snajpa:) w Każdym razzie chciał bym aby w tymk temacie było umieszczone wszystko na temat OICW i FN F2000 Wyobrażacie sobie takiego OICW w wydaniu asg: ten karabinek to normalny aeg, a to działko 20mm to zrobić gazowew na kulki 8mm żeby miało bardzoi durzą moc np. 500fps i orginalna "kamerka", miodizo!!! pozdro Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted June 2, 2004 Report Share Posted June 2, 2004 heh, pomarzyć dobra rzecz, a po lepszy opis OICW odsyłam do world.guns.ru, tam było to dosyć szeroko opisane. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted June 2, 2004 Report Share Posted June 2, 2004 Te 20mm "działko" czy snajpa jak to okresliles to granatnik (bardziej celny z tego co pamiętam od M203 (jako granatnik asg by wykożystywał pewnienoew typy shelsów do granatników odpowiadajacych kalibrowi 20 mm). Do dziurawienia czołgów to to sie zupełnie nie nada gdyż będzie strzelał pociskami odłamkowymi. Z kolei "kamera" to poprostu wyrafinowane dzielo nowoczesnej techniki z komputerem i dalmierzem laserowym umożliwiajacym celowanie z tego cuda. Dodam jezcze tylko że wotek o OICW był już na forum i mogles poszukać choć pewnie został skasowany. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 2, 2004 Report Share Posted June 2, 2004 dzizas... projekt OICW jest na sieci bardzo dobrze opisany, wystarczy poszukac... zadna nowosc acha, wszelkie posty w stylu "jakie to zajebiste" czy "chcialbym miec takie w ASG" beda kasowane Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 2, 2004 Report Share Posted June 2, 2004 Ostanioo przeglądałem sobie różne bronie i zobaczyłem że jest bardzo mało napisane na temat OICWPo przejściu na tę stronę dostałem lekkiego ataku śmiechu - "Hackler & Koch OICW" oraz "Hackler & Koch G3" mnie powalił na wstępie, a dalej było jeszcze lepiej... "Karabunek FA MAS był jedną z najciekawszych konstrukcji boni w XX wieku.Układ bullpup, podobnie jak w brytyjskim SA80 i austryjackim AUG, sprawia że FA MAS jest nawet krótszy niż jego rówieśnicy. Strzela standardowymi nabojami NATO kal.5.56 mm, ma dużą szybkostrzelność i wymaga "delikatnego palca" na języku spustowym podczss strzelania automatycznego. Pomimo niezwykłego wyglądu FA MAS jest stosunkowo łatwy w obsłudze. Jest to skuteczny karabin szturmowy, chociaż naciąg języka spustowego pozostaje jego słabą stroną." "M16 został przyjęty na uzbrojenie USArmy w 1961 r. podzczas wojny w wietnamie. Tam początkowo cieszył się uznaniem żołnierzy ze względu na lekkość i wygodę przy transporcie. Póżniej okazało się, że broń jest zawodna i niezbyt celna." M16A2 to oczywiście: "Podstawowa wersja karabinu M16 z doczepionym granatnikiem M203.", gdyby ktoś nie wiedział :wink: Polecam sprawdzić TUTAJ jak autor strony wyobraża sobie "model szturmowy M14", przyznaję, że takie określenie FN FAL nigdy nie przyszłoby mi do głowy :wink: "AUG (Armee Universal Gewehr) został opracowany w 1978 r w austriackiaj firmie Steyr. W chwili swojego pojawienia się był bronią rewelacyjną. Dzięki zastosowaniu na dużą skalę tworzyw sztucznych jest lekki. (...) Znajduje się na uzbrojeniu kilku państw, zaliczających się raczej do bogatych, gdyż AUG nie jest tani. ", pomijam literówki, ale "rewelacyjność" broni ujętła mnie za serce. Co do bogatych państw i kupowania Steyrów AUG to zastanawiam się czy Marokańczycy o tym słyszeli - pękliby z dumy. --------------------------------- Wracając do Twoich pytań. (1) "Kamera" to w rzeczywistości SKO (System Kierowania Ogniem), czyli faktycznie kamera termowizyjna, dalmierz oraz komputer balistyczny. (2) Docelowo do FN F2000 też ma być wyrafinowany system celowniczy. Obecnie to raczej nic specjalnego. (3) "20mm działko" to 25mm granatnik samopowtarzalny (w tym modelu to jeszcze faktycznie był 20mm). (4) Do dziurawienia czołgów jest raczej nie przydatne, chyba, że bardzo słabo opancerzonych :wink: (5) W sumie 25mm granatniki snajperskie można sobie wyobrazić - odsyłam do wątku o 25mm OSW Barretta. (6) Nie wiem, co byś chciał, ale polecam przyglądnąć się starym wątkom. Quote Link to post Share on other sites
Pan Talon Posted June 2, 2004 Author Report Share Posted June 2, 2004 Dzieki za odp. :) Fakt faktem dosc malo w necie szukalem :roll: :D Ale za to na forum sa tylko trzy posty o tym :P 8) A mialem nadzieje ze to "dzilko" 20mm to wystrzeliwuje pociski z bardzo durza moc (to sie chyba nazywaj telekinetyczne, chodz nie wiem czy z gry mi sie to nie wzielo :? ) I sorx za ort. ale jestem dyslektykiem :P :idea: Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted June 2, 2004 Report Share Posted June 2, 2004 Działko telekinetyczne? Hmmmm :) A tak na serio, to gdybyś uważnie przejrzał (bądź co bądź kiepską, co już wykazał Remov) stronę, do której link podałeś, to wyczytał byś, że subkarabinek podwieszany pod granatnik 25mm strzela "kinetic round" - nie wiem jaka jest polska nazwa ale w tłumaczeniu dosłownym jest to nabój kinetyczny (no dobra, strzela to pociskami a nie nabojami, ale wiecie o co mi chodzi :)). A gdybyś jeszcze chciał wiedziec co to takiego ów nabój kinetyczny, to odpowiem Ci, ze nie wiem czy takie określenie jest stosowane w polskiej temrinologi, ale obstawiał bym, że chodzi o nabój który przekazuje celowi swoją energię kinetyczną (czyli energię mechaniczną wynikajacą z jego ruchu i masy). W takim razie pociski HE wystrzeliwane z działka 25mm nie są pociskami kinetycznymi, bo nie wykozystuja swojej energii kinetycznej do rażenia celu tylko energii kinetycznej odłamków rozrzucanych w momencie eksplozji pocisku. Czy takie rozumowanie jest logiczne, Remov? A skoro już o "rażeniu czołgów" mowa, to wiadomo coś o właściwościach penetracyjnych pociku 25mm Armor Piercing (bo chyba mają być takie stosowane)? Oczywiscie nie spodziewam się, że mozna nimi rozwalic czołg (co sugerował Pan Talon) ale lekko opancerzone pojazdy bojowe być może tak. PS. Chciałbym też zauważyć że niektóre teksty to plagiat. Tekst o Mechemie http://republika.pl/orzeszek21/Podstrony/M.../Mechem_NTW.htm jest żywcem zerżnięty ze strony Roberta Gałkowskiego (obecnie niedostępnej). Ba, autor nie raczył nawet spostrzec, że jest tam tekst odnoszący się o innego opisu (o Technice Destroyer). Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted June 3, 2004 Report Share Posted June 3, 2004 "Automag był pierwszym pistoletem samopowtarzalnym zdolnym bezpiecznie strzelać nabojami typu magnum Ciekawe są same naboje - nie są to zwykłe naboje .44 magnum. Identyczne są same pociski, osadzone w łuskach od standardowych nabojów karabinowych 7,65 mm NATO" Profesjonalizm autora powala na kolana :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts