Julas Posted June 11, 2004 Report Share Posted June 11, 2004 Spójrzcie na tę armatę, napiszmy petycje do Tokyo Marui z prośbą o stworzenie takiego mutanta :D http://kalashnikov.guns.ru/models/ka174.html Nie będzie już problemów z wychylaniem się za rogów(dla expertów: bez obawy wiem, że to miało być instalowane w wozach bojowych a nie przeznaczone dla pojedyńczego piechura :) ) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 11, 2004 Report Share Posted June 11, 2004 nie tylko czolgow... dla obsad bunkrow i stanowisk umocnionych rowniez Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted June 11, 2004 Report Share Posted June 11, 2004 I tak szybciej byli Niemcy ze swoim zmutowanym, krzywolufowym Stg. 44. No i teraz pytanie do REMOVa: czy ktos jeszcze wczesniej probowal patentow na krzywa lufe? Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted June 12, 2004 Author Report Share Posted June 12, 2004 LooK OuT! skołowałbyś fotke takiego Stg44 z krzywą lufą :?: chętnie bym zobaczył ten wynalazek :) .........NavySEAL może napiszesz jeszcze do jakiego typu stanowisk umocnionych miał być stosowany ten km-konkretnie data zaprojektowania, projektanci, itp :wink: (po co wnikać w szczegóły :) ) Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted June 12, 2004 Report Share Posted June 12, 2004 Dobra, zrobie ja w prymitywny sposob - nie mam skanera, a fotka znajduje sie w ksiazce pt. "Karabiny Świata": Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 12, 2004 Report Share Posted June 12, 2004 LooK OuT! skołowałbyś fotke takiego Stg44 z krzywą lufą?Wpisz do Google'a "Krummlauf", a dostaniesz tyle zdjęć ile chcesz. Quote Link to post Share on other sites
OnyX Posted June 12, 2004 Report Share Posted June 12, 2004 z tego ci widac ze zdjec to sam stg44 nie miał skrzywionej lufy tylko była ona doczepiana podobnym "systemem" jak granatnik go mausera ... Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted June 12, 2004 Author Report Share Posted June 12, 2004 Serdeczne dzięki za poświęcenie dla LooK OuT'a i REMOVA...dzięki panowie.....a jeśli chodzi o tego STG44 z krzywą lufą to skumajcie ile Niemcy w czasie 2 wojny światowej wymyślili wynalazków które potem na powrót były że tak powiem odkrywane albo wykorzystywane....chociażby silnik rakietowy, STG z krzywą lufą czy może mundur maskujący :!: Po prostu Niemcy to mieli głowe do wynalazków :) (jeżeli dostrzegacie jakieś niedociągniecia w mojej wypowiedzi to prosze o sprostowanie ok z góry dzięki :) ) Pozdrawiam.....zwłaszcza LooK OuT'a i REMOVA Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted June 14, 2004 Report Share Posted June 14, 2004 OT ..skumajcie ile Niemcy w czasie 2 wojny światowej wymyślili wynalazków które potem na powrót były że tak powiem odkrywane albo wykorzystywane....chociażby silnik rakietowy.. Silnik rakietowy byl znany Chinczykom od pi razy oko 12/13 wieku. ...czy może mundur maskujący :!: Francja, 1915: http://www.ec-lorraine.com/ginguot/camouf/camoufl.jpg Wlochy, 1929: http://www.henrikc.dk/camouflage/italian_m...m1929_front.jpg Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted June 14, 2004 Author Report Share Posted June 14, 2004 Ty Chochla ale czy chinczycy wymyslili silnik rakietowy na paliwo stałe(nie proch tylko mieszankę paliw),który byłby w stanie przelcieć pareset kilometrów z ładunkiem wybuchowym ważącym pareset czy paredziesiąt kilo :!: :wink:(oglądałem program o chińskich wynalazkach i przyznaj,że jednak rakiety kosmiczne budowano na podstawie niemieckich rakiet V2 i V1 a nie chinskich petardach :!: :) ) ......a jeśli chodzi o mundur maskujący to słyszałem tak w pewnym programie dokumentalnym ale ok pokazałeś fotki wieżę ci :) a tak po za tym to post o km'ie z krzywą lufą a nie o chinskich czy niemieckich wynalazkach wiec nie róbmy z tego posta off topic ok :) Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted June 14, 2004 Report Share Posted June 14, 2004 JULO, doczytaj jaka jest roznica pomiedzy wynalazkiem a udoskonaleniem. Przyda Ci sie to w przyszlosci, nie tylko przy okazji dyskusji o broni czy ASG. a tak po za tym to post o km'ie z krzywą lufą a nie o chinskich czy niemieckich wynalazkach wiec nie róbmy z tego posta off topic zgadza sie, tylko ze nie oznacza to ze mozemy zaczac wypisywac tu rzeczy, ktore delkatnie rzecz ujmujac, mijaja sie mocno z prawda. Quote Link to post Share on other sites
gunmaniak Posted June 16, 2004 Report Share Posted June 16, 2004 Hej,JULO z ta petycją do tokyo maruii to nie najlepszy pomysł,kulka 6mm wystrzelona z krzywej lufy dostała by rotacji poziomej w prawo lub w lewo w zależności w którą stronę była by skierowana lufa.I w tym jest problem bo nie bardzo wiadomo jak by poleciała,a jest przecież jeszcze hop-up tzn rotacja pionowa.Na ostrzeliwanie martwych pól był jeszcze jeden sposób,odbijacz katowy,czyli stalowa(ruchoma) płyta umieszczona w bunkrze pod pewnym kątem w stosunku do karabinu.Wystrzelony pocisk z karabinu udeżał w płytę i odbijał się od niej,jeżeli pocisk był wystrzelony pod katem 30 stopni w stosunku do płyty to odbijał sie też o 30 stopni.Kąt padania równa się kątowi odbicia itd,do tego był zamontowany peryskop obserwacyjny.Z tego co wiem to ani krzywa lufa ani odbijacz katowy nie byly celne a zatem skuteczne. Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted June 16, 2004 Author Report Share Posted June 16, 2004 Ty gunmaniak cenię cię za twoją wiedzę ale ty chyba się na żartach nie znasz(np taka mała mordka :D już mówi dużo)to jest chyba oczywiste,że ja z tą petycją żartowałem tak jak i również w wypadku zastosowania krzywej lufy w ASG :) spoko :) :) pozdrawiam i dziękuję za wykład :!: :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts