ebola_85 Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 (edited) Witam! Jakiś rok temu kupiłem CM.042. Na pierwszej strzelance spisywał się świetnie, niestety w połowie tejże strzelanki zaczeły się problemy w trybie automatycznym. Karabin jak na chińczyka jest celny w trybie single fire jednak w trybie automatycznym zrobił się duży rozrzut oraz spadek celności. Drastycznie spadł także zasięg Czy wie ktoś dlaczego tak się dzieje ? Testowałem na: Bateria 8,4V Kulki: Excel 0,25, 0,20 P&J 0.25, 0.20 (Oczywiście nie mieszałem gramatury kulek) Edited August 30, 2009 by ebola_85 Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Moim zdaniem uszkodzeniu uległa gumka lub któryś element zespołu cylindra (jeśli już to dysza/o-ring głowicy tłoka. Zakładam, że lufka czysta? ;-) Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Może masz tam duży syf czyściłeś? Jak gogin radzi sprawdź gumę. Gogin rulez. Quote Link to post Share on other sites
staraadmina Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Kup kulki 0.28 - ja na 0.25 w tym modelu miałem o jakieś 40% gorsze osiągi ( brzmi to nienormalnie, ale widać 0.25 są zdecydowanie do niego za lekkie) Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Troszkę bez sensu ta Twoja teza - przecież rok z niej strzelał i jakoś nie było problemów. Taki przypadek wygląda na pękniętą gumę w miejscu gdzie dystanser styka się z gumą lub kołnierz pękł. Rozebrać i sprawdzić to już żaden problem, także nie ciągnijmy tego wróżenia z fusów i poczekajmy na relację z "psucia" repliki ;-). Quote Link to post Share on other sites
ebola_85 Posted August 30, 2009 Author Report Share Posted August 30, 2009 Lufę czyściłem była tam śladowa ilość syfu ale wylizanie jej do czysta nie pomogło. Napiszę jak to sprawdzę, chwilowo nie bardzo mam czas rozkręcać kałaszka. Jak by nie było, dzięki za pomoc. Tak czy siak mam zamiar wymienić gumę. Quote Link to post Share on other sites
Germ Posted August 31, 2009 Report Share Posted August 31, 2009 Toż to teraz jak prawdziwe AK jest - niecelne jak cholera w seriach. ;) Guma - czarna Systema. A ja dość dziwną teorię mam... Że coś spowalnia popychacz. Bo jeżeli jest celny przy półautomacie, a niecelny i spada zasięg przy automacie, to może dysza nie dochodzi do końca? Rozciągnij sprężynkę popychacza, przeczyść i nasmaruj pop. i prowadnice w których chodzi, sprawdź, czy nie ociera o zębatki bądź cokolwiek innego. Ale to po sprawdzeniu teorii Gogina. ;) Chociaż moja teoria może być bez sensu... Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted August 31, 2009 Report Share Posted August 31, 2009 ROZCIĄGNIJ sprężynkę popychacza? Człowieku, bój się Motóra! Rozciągnięta będzie działać jeszcze gorzej. Quote Link to post Share on other sites
Germ Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 No to wymienić na mocniejszą. ;) Ale i tak najważniejsze jest przeczyszczenie prowadnic. ebola_85 - sprawdzałeś też na innych magazynkach? Bo zawsze coś może być też z podawaniem kulek. Ale ja to trochę "przewrażliwiony" jestem, po tym jak z nieznanych powodów zmieliło mi jeden tłok, a po dwóch tygodniach wyrwało ostatni ząb drugiego tłoka. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted September 2, 2009 Report Share Posted September 2, 2009 Może niech autor tematu w końcu sprawdzi i napisze czy to ta gumka, bo nie ma sensu ciągnąć tego tematu dalej, nie wiedząc co się dzieje z repliką. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts