Garam Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 (edited) Hej, ostatnio po powrocie piechotą ze strzelanki do domu zauważyłem, że coś przykleiło mi się do buta. Okazało się, że tym cosiem były kawałki drogi :\ . Mam tu do was pytanie - czym mogę to zmyć/usunąć ? Największy problem mam w zagłębieniach "traktorach" (czy jak to tam się nazywa ;) ). Część udało mi się usunąć nożem (na którym znowu trochę jej zostało :wink: ), ale nie chcę bawić się nim więcej. Ciągnąca się smoła jest niebezpiecznie podobna do gumy... Próbowałem również masła, ale ono nic nie dało. Słyszałem jeszcze o ochłodzeniu i pokruszeniu smoły ale jakoś nie widzi mi się wkładanie buta do lodówki. Zakładając, że nie jestem pierwszą (i nie ostatnią) osobą którą dotknął stan polskich dróg proszę o pomoc i podzielenie się doświadczeniami. ;) Edited August 30, 2009 by Garam Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Ja z opony samochodu asfalt usuwałem śrubokrętem - polecam ten sposób, zanim zaschnie - potem możesz mieć problem ;) Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Kup zamrażacz do procesorów (ok. -70*C), daję radę usunąć ok. 10 letnią gume do żucia z plecaków to i powinna dać radę smole. Nie zostawia oczywiście żadnych śladów, cena to ok. 15 zł więc warto spróbować. Quote Link to post Share on other sites
kampfhund Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Potwierdzam słowa ruffin'a warto smołę schłodzić zanim się ją ruszy. Łatwo się wtedy wykrusza. Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Możesz użyć preparatów do usuwania smoły z karoserii i podwozia samochodów. Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Smoła? Nie asfalt przypadkiem? Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Na drogę też kładzie się smołę i często w upalne dni wypływa zwłaszcza jeżeli droga jest łatana. Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Akurat miałem sposobność "łatania" polskiej drogi jedyne co zrzucaliśmy ze Stara to był gorący asfalt, choć było to dawno i i mogę nie pamiętać. Zwracam honor w takim razie ^^ Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Smoła? Nie asfalt przypadkiem? Po 100% asfalcie raczej ciężko by sie jeździło. Ten asfalt co mamy na drogach jest właśnie mieszanką smoły, asfaltu i innych. Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Masło ładnie rozpuszcza smołę. A później już benzyną zmywa się tłuste plamy po maśle. Quote Link to post Share on other sites
Garam Posted August 30, 2009 Author Report Share Posted August 30, 2009 Masło nałożyłem na szmatę i wycierałem, nic to niestety nie dało :\ . Spróbuję jeszcze z tym zamrażaczem do procesorów. Dzięki za pomoc. :) Quote Link to post Share on other sites
kampfhund Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Możesz spróbować jeszcze z lodem z zamrażarki, chodzi tylko o to żeby to cholerstwo się nie mazało. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted August 30, 2009 Report Share Posted August 30, 2009 Wal to. To buty a nie suknia ślubna. Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted August 31, 2009 Report Share Posted August 31, 2009 No chyba, ze pustynne. Quote Link to post Share on other sites
Garam Posted August 31, 2009 Author Report Share Posted August 31, 2009 Smoła na podeszwie sprawia że wszystko się do niej przykleja i robią się niewygodne :\ . Chociaż prawdopodobnie i tak zostawię je w obecnym stanie - "wyczyszczone" nożem. Quote Link to post Share on other sites
_majster_ Posted August 31, 2009 Report Share Posted August 31, 2009 pozwij zarząd drug i niech ci wypłacą odszkodowanie :) powiesz ze nie było znaków ostrzegawczych, ze asfalt sie topi :] przy urwanym kole czesto działa więc warto spróbować jak masz dobre buty :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts