lukdrz Posted June 21, 2004 Report Share Posted June 21, 2004 Czy używał ktoś tego gazu? Jakie on ma właściwości, czy jego używanie coś daje, chodzi mi czy zwiększają się osiągi itp :) W jakich gaziakach może być stosowany? Gaz jest dostępny na military.pl http://military.pl/s/m/KG1.html Te power bomb naprawde groźnie brzmi więc obawiam sie ze moze mi cos puscić w gunie jak będę go używał :wink: zważywszy na to że nie wiem na 100% jakie jest jego zastosowanie :) Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania więc pytam, a na czacie chyba wszyscy usneli i nie mają siły odpowiadać :P Quote Link to post Share on other sites
Lizard Posted June 22, 2004 Report Share Posted June 22, 2004 AFAIR to najslabszy gaz z dostapnych. Slabszy niz "normalny" Green Gas, zalecany przez niektorych producentow slabszych i plastikowych gunow (w ktorych GG moze narobic za duzo szkod). Power bomb to sie on moze nazywaz, ale green, ani tym bardziej red gasem to on nie jest :P Quote Link to post Share on other sites
lukdrz Posted June 22, 2004 Author Report Share Posted June 22, 2004 heh :) to czemu on jest droższy od tych standardowych? :) To może teraz zapytam tak, czy jest taki gaz który zwiększa osiągi guna i jest on dostępny w Polsce? :) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted June 22, 2004 Report Share Posted June 22, 2004 Najlepiej kup American Eagla zimowego. Ma on troche wieksze cisnienie niz Green Gas... Z red gasem nie radze kombinowac - chyba ze replika jest do tego przystosowana. Dobrym rozwiazaniem sa tez przejsciowki umozliwiajace wykorzystywanie normalnego CO2 (wiele relpik KWC ma taka opcje). Ronin Quote Link to post Share on other sites
lukdrz Posted June 22, 2004 Author Report Share Posted June 22, 2004 Bo wiesz, teraz to był praktycznie jeden rodzaj, jedna firma gazu :) a teraz ich się narobiło że nie wiem co wybrać. Było gdzieś kiedyś na tym forum że większe butle opłaca się kupować ponieważ zawierają więcej gazu i są stosunkowo tańsze niż te mniejsze gazy. Teraz się z tym absolutnie nie zgodzę gdyż większe butle owszem mają więcej gazu ale z czasem robi się mniejsze ciśnienie i nawet jak mam 1/4 butli to starcza mi na jeden magazynek... po za tym w większych gazach są jakieś lipne zaworki które niekiedy sie przycinają czy coś w tym stylu i wypuszczają masę gazu. To taka moja krótka opinia z tego co doświadczałem podczas strzelanek :wink: A wracając do tematu to czemu gaz zimowy? przecież mamy lato :) Tu jest niby wersja zimowa gazu http://military.pl/s/m/CG603501.html ale jak wspomniałem wyżej, jestem zrażony do dużych butli gazu :) Powiedz mi Ronin czemu jednak zimowy a nie letni? Na pewno zużyłeś więcej gazów niż ja więc masz większe doświadczenie w tej sprawie :) A i jeszcze jedna sprawa, czy ktoś używa gazów w butlach a może buteleczkach :wink: o małej pojemności, tak jak tu http://www.tajgun.pl/opis.php?lp=32 o pojemności 60ml. Chodzi mi głównie o to czy używacie go podczas walki żeby np dopełnić sobie gaz w broni... tu mi się nasuwa myśl czy można mieszać gazy...? Załóżmy że nabijamy gazem magazynek przed strzelanką, a później podczas bitwy :wink: doładowywujemy magazynek gazem o mniejszej pojemności i ewentualnie innej firmy. Czy są jakieś przeciwwskazania ku temu? Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted June 22, 2004 Report Share Posted June 22, 2004 Co do opisywanego na wstępie gazu, kiedyś dawno dawno temu, sprawdzaliśmy go na Berettach Kwa (dorwaliśmy jakąś butle z resztka) i wydawało się, iz był on mocniejszy. Jednak było to dobrze ponad trzy lata temu i nie przeprowadzalismy jakiegoś porównania w naukowym rozumieniu tego słowa a i pamięć bywa zawodna... Co do mieszania gazów przeciwskazań nie widzę ;)... A co do ekonomii duzych butli - w kazdej, bez względu na pojemnosć w pewnym momencie ciśnienie spadnie. Zjawisko to bedzie odbywało się w wymiarze proporcjonalnym do wielkości (obj.) butli. Biorac zaś pod uwagę, że duże butle są z reguły tańsz - to i tak conajmniej na jedno wychodzi. Z moich doświadczeń (a wystrzelałem duuuużo gazu) wynika jednak wskazanie na duże butle jako lepsze rozwiazanie Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted June 22, 2004 Report Share Posted June 22, 2004 Tak zgadza sie - w wiekszych butlach cisnienie jest wyzsze co wplywa dodatnio na energie kulki. Fakt jednak, ze spadek cisnienia jest bardziej zauwazalny w duzych niz w mniejszych butlach. A gaz zimowy wlasnie dlatego, ze ma wieksze cisnienie. Jezeli zalezy Ci na zwiekszeniu osiagow broni to jest to optymalne rozwiazanie... Pytanie tylko jakiej broni uzywasz. Jesli jest to produkt TM lub KWC to lepiej stosowac Power Bomb (chociaz KWC tez niezle radza sobie z Green Gasem). Jesli natomiast KJ Works, STTI czy innych to Green Gas jest dobrym rozwiazaniem... Ronin Quote Link to post Share on other sites
Santiago Posted June 22, 2004 Report Share Posted June 22, 2004 A czy Beretce KWA NBB Red Gas nie zrobi kuku?? Bo nie wyglada zeby Green byl za silny a budowa gnata jest prosta jak budowa cepa i na moje oko z mechanizmow ktore majastycznosc z gazem nic nie powinno pasc od Reda. Ale to tak z ciekawosci pytam bo i na Ggreen Gasie dobrze ciagnie (czasem za dobrze). Quote Link to post Share on other sites
PaD Posted June 22, 2004 Report Share Posted June 22, 2004 tu bym chcial nawiazac do tego co pisal lukdrz - o tym ze wybieral wiecej gazu za mniejsza cene czy jakos tak. otoz qpilem 1,1L gazu za 51,- za MG.pl a wczesniej mialem 750ml american eagle i powiem wam, ze obie butelki byly IDENTYCZNIE wysokie, a AE byl duzo grubszy i ciezszy! i moge sie zalozyc ze w tym "1100ml" bylo niewiele wiecej niz 0,5L gazu :evil: (nie byl otwierany) w sumie AE starczal na wiele wiele wiecej niz ten rzekomo duzy gaz :/ a kosztuja tyle samo. suchar nie polecam tego z MG.pl Quote Link to post Share on other sites
PaD Posted June 22, 2004 Report Share Posted June 22, 2004 tu bym chcial nawiazac do tego co pisal lukdrz - o tym ze wybieral wiecej gazu za mniejsza cene czy jakos tak. otoz qpilem 1,1L gazu za 51,- za MG.pl a wczesniej mialem 750ml american eagle i powiem wam, ze obie butelki byly IDENTYCZNIE wysokie, a AE byl duzo grubszy i ciezszy! i moge sie zalozyc ze w tym "1100ml" bylo niewiele wiecej niz 0,5L gazu :evil: (nie byl otwierany) w sumie AE starczal na wiele wiele wiecej niz ten rzekomo duzy gaz :/ a kosztuja tyle samo. suchar nie polecam tego z MG.pl Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted June 22, 2004 Report Share Posted June 22, 2004 nie żebym się czepiał ;) ale co to znaczy qpilem :?: Nie chciałbym być jezykowym purystą do kwadratu, ale mimo wszystko mozna chyba napisać kupiłem, pisanie przez q ani niczemu nie służy ani nikomu nie imponuje (mam nadzieję ;) ). Tyle offtopicu; Jeśli chodzi o Berettę KWA bez BB, to sądze, że nawet co2 nie powinno jej uszkodzić, natomiast w modelu z BB mogą już wystapić pewne problemy. Co do gazu Eagla, nie zauwrzyłem jakiejś poprawy osiagów wynikłą z jego stosowania. Wręcz odniosłem odwrotne wrażenie - mianowicie, iż lepiej radzi on sobie w niższych temperaturach jednakowoż nie do końca przekłada się na proporcjonalny wzrost siły w warunkach normalnycm. Jednak to moje wrażenie nie zaś obiektywna ocena. Poza tym w Eaglu (jeśli mówimy o tym samym ;) ) wybitnie nie podoba mi się plastikowa końcówka. W jednej butli załatwiłem ją na amen - dobrze, że przy końcówce pojemności. Od tej pory wróciłem do GG. Pozdrawiam KZ Quote Link to post Share on other sites
lukdrz Posted June 22, 2004 Author Report Share Posted June 22, 2004 wybór padł na green gas 500ml z tajguna, będę miał go zawsze przy sobie, mały poręczny, zmieści sie do kieszeni bądź przypne do paska. Jak mówiłem jestem mocno uczulony na duże butle i chyba pozostane przy nabywaniu gazu w małych pojemnościach. Troche odbiegne od tematu ale pozostane przy gazach, mianowicie na military.pl jest napisane że posiadają jedyny legalny gaz w polsce czy jakoś tak, a więc na tajgunie, machinegun jest gaz nielegalny? :) Quote Link to post Share on other sites
rezul Posted June 23, 2004 Report Share Posted June 23, 2004 pewnie taki chwyt marketingowy :lol: Quote Link to post Share on other sites
Rollkin Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 Jak chcesz poszaleć to kup sobie M11 z KSC i naładuj go Red-Gasem :lol: Pytanie czy giwerka to wytrzyma :wink: Quote Link to post Share on other sites
lukdrz Posted July 2, 2004 Author Report Share Posted July 2, 2004 Odbiegne nieco od tematu :) Chciałbym sie zapytać o gaz do zapalniczek, nie będę tworzył nowego tematu więc skorzystam już z tego :wink: W kółko slysze od znajomych czy nawet w necie że można by było gaziaki naladować gazem od zapalniczek. "Możnaby było" bo jeszcze nie słysałęm żeby ktoś spróbował i powiedział "Można" :wink: Każdy wali głupoty że po co wydawać na taki gaz asg jak można kupić gaz do zapalniczek :) ale każdy boi sie sprawdzić czy to zadziała... Może ktoś z was próbował? :) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 Raczej nie, pomysl jest kretynski... A ludzie probowali juz z gazem do wydmuchiwania brudu z pomiedzy klawiszy. Mozna go dostac w sklepach komputerowych za niewielkie pieniadze. Jedyna wada to to, ze nie posiada on w sobie oleju sylikonowego (ale to da sie zalatwic). Ronin Quote Link to post Share on other sites
PAT_KOZI Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 módz to można nawet i sprężonym powietrzem, pytanie tylko po co?? dla eksperymentu? dla przekonania sie zę efekt mizerny? propan butan (bo chyba taki jest w zapalniczkach?) ma dużo mniejsze sprężanie niż freony a już na pewno mniejsze niż chyba a134 (greengas) sam doznałem uczucia zę PB z KWC jest słabszy od GG, to jakoś nie zgadza mi sie jedno - na zwykłym GG i PowerBomber z KWC podaje sie dokłądnie ten sam symbol gazu "a134" czy "134a" dawno nie korzystałem z gazu i troszke wywietszało mi w głowie. jeśli coś już chcecie mocniejszego to proponuje freon h22 (daje prawie dwa razy więcej atmosfer niż a134, i ma w sobei materiał smarujacy) jest on CHYBA odpowiednikiem RED gazu, zaznaczam CHYBA!. Quote Link to post Share on other sites
lukdrz Posted July 2, 2004 Author Report Share Posted July 2, 2004 Co do gazu od zapalniczek proponuje odrazu dodać zapalnik do giwerki i to dopiero będzie ekstra efekt :lol: i będą płonące kule :D Quote Link to post Share on other sites
PaD Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 ja strzelalem na zapalona zapalniczke(ale bez kulek) efekt zwalowy :D gaz do klawiatur wcale nie jest taki "mizerny" - w moim m11 wali mocniej niz z GG ale ciezko sie go laduje bo trzeba przerabiac koncowki :? ale jest b.tani w porownaniu z GG gaz do zapalniczek absolutnie nie. za szybko sie rozpreza. Quote Link to post Share on other sites
Piok Posted July 2, 2004 Report Share Posted July 2, 2004 Ja probowalem butanu( gazdo zapalniczek) w mojej bylej beretce kwa bez BB, efekt marny, butan sie rozpreza o wiele wolniej niz freon, w dodatku z tego co mi wiadomo niszczy uszczelki gumowe , wiec odradzam eksperymenty :). Natomiast HF22 to TOP GAS , prawdopodobnie.. Mocniejszy od zwyklego "zielonego" gazu ktory jest freonem o nazwie hfc134a. Mowie prawdopodobnie, bo tak naprawde nie wiadomo dokladnei co, ktory producent stosuje, z tego co wycztalem na zagranicznych forach to TOP GAS to w czesci lub co jest bardziej prawdopobodobne w calosci to zwykly... propan, pachnie podobnie, nieprawdaz ? "troszeczke" przeplacamy, placac ponad 50 zlotych za litr propanu. Propan jest stosowany dlatego ,ze w USA i prawdopodobnie wielu innych krajach freon HF22 jest zakazany jako szkodliwy dla warstwy ozonowej a biznes sie krecic przeca musi. Niestety aktualnie Arnieairsoft lezy a wiekszosc interesujacego materialu o gazach byla wlasnie tam, jak stronka wstanie to zainteresowanym tematem polecam poszukac na ichniejszym forum, szczegolna uwage nalezy poswiecic postom Dumborat'a, goscia, ktorego mzona nazwac bez przesady Guru airsoftowym. :) pzodro piok Edit: http://www.airsoftohio.com/showthread.php?...t=airsoft+gases post Dumborata, duuuzy. W krocie: mzoemy tylko wierzyc nalepce na top gasie, american eagle, winter gasie i innych mocnych gazach, tylko producent wie co tak naprawde sie tam kryje, freon, propan czy inne uj wie co :). Quote Link to post Share on other sites
Stig Posted July 15, 2004 Report Share Posted July 15, 2004 Mam pytanko. Posiadam Colt'a National Match KWC . Skąd mam wziąć CO2 ? I jeszcze jedno. Czy ktoś używał może GG jakiegoś no name-a?? Widziałem takiego w paski (chyba Chińskiego) za 28 zł za 0.5 litra. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted July 16, 2004 Report Share Posted July 16, 2004 Mam pytanko.Posiadam Colt'a National Match KWC . Skąd mam wziąć CO2 ? wystarczy kupic naboje CO2 do wiatrówek który powinien być dostępny w sklepach militarnych lub w tajgunie.pl military.pl (zdaje sie że chcesz zwiększyć moc gaziaka ale dodatkowo potrzebujesz adaptora) Quote Link to post Share on other sites
Fiku Posted July 31, 2004 Report Share Posted July 31, 2004 Hmm wydaje mi sie ze kazdy czytal recenzje z http://www.airsoftretreat.com lub http://www.unconventional-airsoft.com/ o przejsciowce ktora proponuje airsoft innovations, nie wiem jak narazie to mnie przekonali i sam sobie zrobi taki zestaw jak mi sie uda, oczywiscie mam tez opracowany zestaw dodawania do tego olejku :), tylko to raczej bedzie zrobione jednorazowo tylko u mnie w garazu... Quote Link to post Share on other sites
Sony Posted August 1, 2004 Report Share Posted August 1, 2004 Moje trzy grosze : Spray do wydmuchiwania "farfocli" z komputerów są różne, mam dwa ; na jednym BERETTA 92 BB TM strzela jak złoto na drógim syfon za każdym razem. Mam pytanie : Czy ktoś próbował strzelać FREONEM - odpowiednikiem R22 ? Taki sprzedaje firma LINDE - GAZ Polska. Cena za 13 litrów to 300 zł + VAT. Identyczne wygjąda sprawa z FREONEM 134a. Jeśli faktycznie Green Gas to R22 to chyba warto. Według danych fereon R22 wrze w -40 a R134a w -26, ciśnienie pary w 25 stopniach R22 - 10,4 Bar a R134a - 6,66 Bar. Co tłumaczy czemu R22 ma większego kopa. Jeśli to te gazy to za miast kombinować dorobię końcówkę w każdym warsztacie i w kilku kupimy butlę 13 litrów, są też inne butle w ofercie, ja trafiłem na butle na freon do 0.5, 1, 2, 5, 10, 13 itd. Mój plan jest taki - kupuję litrową butlę, do pustej nalewam oleju silikonowego ( do 1% do 3% objętości) z dużej butli w domu przelewam do małej - mnie nie interesuje dostanie się powietrza do środka. Przy napełnianiu instalacji chłodniczych jest toważne ale nie u nas. Średnia cena gazu wynosi jakieś 30 zeta za litr. Czyli przez pół taniej. Dla zainteresowanych mam DOKŁADNE dane freonów w PDF. Quote Link to post Share on other sites
Fiku Posted August 2, 2004 Report Share Posted August 2, 2004 Ja jestem chetny, jesli mozesz to wyslij mi to na meila fiku@army.com , aha a ten freon mozna zamowic jakos przez neta? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts