bootboy Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Witam. Odrazu zaznaczam iz przekopalem forum na temat MadBull Adapter CO2 XC03 i znalazlem kilka postow w roznych tematach ale wielkosc informacji mnie nie satysfakcjonuje znalazlem kilka <+\- 3> postow mowiacych o tym iz z tego adaptera nie da sie ladowac magazynkow <12g co2>, gazowych normalnie zasilanych gg, poniewaz 3 strzaly i koniec cisnienia w magu. Moje pytanie czy to prawda czy ktos prubowal i jesli tak to moze ktos wie dlaczego tak sie dzieje. szukalem tez informacji na temat propanu. i zastanawia mnie jedno skoro gg kosztuje 40zl a jedyny propan w tych 1l <okolo 400g> jaki znalazlem kosztowal kolo 60, to jaka jest w tym wszytskim logika oszczedzania (rozumiem zmontowac system z butla matka/stacjonarna) Quote Link to post Share on other sites
eso Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 z tym oszczędzaniem to było kiedyś ,kiedy butla kosztowała 20zł. Teraz bardzo opłacalne są stacje dokowania np. ta jaką przedstawił Jackall37. Zwraca się po 4000 strzałów. Kupiłem od niego zawór igłowy na węża i zobaczymy jak to wyjdzie. Tu masz linka: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=71080 Quote Link to post Share on other sites
bootboy Posted September 17, 2009 Author Report Share Posted September 17, 2009 Czystalem ten temat wielokrotnie ale nie mam zamiaru montowac tak wielkiego systemu . a jak wyglada sprawa co2 na kapsulki 12g wie ktos ?? oplacalnosc osiagi <adapterem mb> Quote Link to post Share on other sites
sebin Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Dziś testowałem moje WA M4 stosując ten adapter (w końcu zima tuż tuż a strzelać trzeba). Można ładować nim magazynki do pełna (wyrównanie ciśnień), oddałem spokojnie z 30 strzałów na max. otworzonym NPAS. Jednak może szybko złużyć uszczelki magazynka itp, no i CO2 ma 7x wyższe cisnienie niz GG więc może coś pierdyknąć. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
bootboy Posted September 17, 2009 Author Report Share Posted September 17, 2009 w takim razie jak dziala ten miernik cisnienia < ma zakres od 100psi wiec idealnie> oraz to pokretlo da sie ustawic cisnienie w magu na "dowolna" ilosc psi chce uzywaz tego adaptera do g17 ksc <wygoda> i pytanie za 100pkt. ktos wie na ile magow starcza jedna kapsulka co2 12g ? (standart 20stopni C ) za pomoc stawiam piwo :D Quote Link to post Share on other sites
sebin Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 (edited) ha! dopiero max odkręcenie zaworu pozwoli przelać płynny CO2. Czyli powyżej 850 psi. Jak ustawisz na 100, 200, 400, 600 itp. to poleci sam gaz, o takim ciśnieniu, płynny co2 zostanie w kapsule. Edited September 17, 2009 by sebin Quote Link to post Share on other sites
bootboy Posted September 17, 2009 Author Report Share Posted September 17, 2009 skoro co2 skrapla sie powyzej 5.1 atm to raczej dziwne ze nie da sie go przelac a nie chce umoczyc 300zl aby sie przekonac ze nie dziala :D moze jakies inne pomysly tanszego napedzania g17 <uzywam go do idpa> Quote Link to post Share on other sites
Guest Nazgool Posted September 17, 2009 Report Share Posted September 17, 2009 Jednak może szybko zużyć uszczelki magazynka itp, no i CO2 ma 7x wyższe cisnienie niz GG więc może coś pierdyknąć. No to chyba odkrycie nie jest, a i zastosowanie CO2 w systemie przeznaczonym do GG chyba nie jest najlepszym wyjściem. Z całą pewnością nie jest wyjściem bezpiecznym. Quote Link to post Share on other sites
eso Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Ktoś tu chyba lubi granaty odłamkowe :P Quote Link to post Share on other sites
Katana Posted September 18, 2009 Report Share Posted September 18, 2009 Nauczcie sie raz na zawsze: co ma chodzic na GG nie pochodzi na CO2. PRzynajmniej nie za długo. Quote Link to post Share on other sites
bootboy Posted September 19, 2009 Author Report Share Posted September 19, 2009 tu nie chodzi o madrosci zyciowe poniewaz wiem o tym dobrze a pozatym mowa jest o nabijaniu co2 na 150~100psi chcialem uzyskac info apropo czy bangla ten adapter/co2 w tym glocku i chyba dam sobie na wstrzymanie za duzo kombinacji juz wole ten gg kupowac tylko w ilosciach hurtowych . p.s. nabilem dzisiaj maga gg <butla ledwo zipie/na wukonczeniu> i bylo w magu takie cisnienie ze nie potrafil* zbic zaworu ktos to mi wytlumaczy ?? *g17ksc Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 Jedynym rozwiązaniem jest wężyk od maga do adaptera i ustalić stałe ciśnienie np 110psi i wtedy to ma sens, nie nabijesz CO2 w taki sposób jak GG przy tak niskim ciśnieniu. Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 skoro co2 skrapla sie powyzej 5.1 atm Od kiedy co2 skrapla się przy takim ciśnieniu? Quote Link to post Share on other sites
bootboy Posted September 20, 2009 Author Report Share Posted September 20, 2009 info dostalem od dr. hab. chemi wiec ufam tej info Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 (edited) Może miało być 51atm czyli 51,7bar bo 5,1atm to jest ok 75psi czyli dało by się go używać jak GG bo przy 110psi był by ciekły a tak nie jest. Edited September 20, 2009 by KicpA Quote Link to post Share on other sites
bootboy Posted September 20, 2009 Author Report Share Posted September 20, 2009 no wlasnie i o to chodzi specjalnie sie pytalem kogos kompetentnego , moze wchodza tu jakies inne czynniki poza cisnieniem ?? pozatym co2 ma pkt. potrójny przy 5,7 bar wiec ?? co2 nie skropli sie gdy temp jest powyzej 31°C (304,15 K) wtedy osiaga swoja temp. krytyczna p.s. moze to wina wlasnie temperatury poniewaz co2 musi byc skraplane pod odpowiednio niska temp. Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted September 21, 2009 Report Share Posted September 21, 2009 (edited) no wlasnie i o to chodzi specjalnie sie pytalem kogos kompetentnego , moze wchodza tu jakies inne czynniki poza cisnieniem ?? pozatym co2 ma pkt. potrójny przy 5,7 bar wiec ?? co2 nie skropli sie gdy temp jest powyzej 31°C (304,15 K) wtedy osiaga swoja temp. krytyczna p.s. moze to wina wlasnie temperatury poniewaz co2 musi byc skraplane pod odpowiednio niska temp. gdyby co2 skraplało się w ~5-6bar/atm to w moim wężu było by widać kropelki, albo by pływało bo osiągam 15bar. Co2 skrapla się w ok -57C przy sprężeniu(5.1bar), czyli jeżeli chcielibyśmy skroplić czyste co2 w temperaturze pokojowej to potrzebowalibyśmy właśnie ok 70bar. Takie ciśnienie jest w gaśnicach i w gaśnicach jest skroplone co2. http://pl.wikipedia.org/wiki/Dwutlenek_w%C4%99gla a punkt potrójny to punkt w którym mamy ok 5.1bar i temperaturę ok -56,6°C z którego łatwo możemy otrzymać wszystkie 3 stany skupienia. zwiększając ciśnieniu lub zmniejszając temperaturę osiągniemy suchy lód, jeżeli zwiększymy temperatue i zwiększymy ciśnienie będzie to ciekłe co2 jeżeli zmniejszymy i temperaturę i ciśnienie będzie to postać gazowa http://www.bartcowiak.pl/tekst_info.htm Edited September 21, 2009 by sebciu Quote Link to post Share on other sites
Brayli Posted March 9, 2010 Report Share Posted March 9, 2010 Użyłem właśnie tego adaptera do granatów ProArmsa. Najpierw 300, potem 550 psi. Przy 550 trudno jest wcisnąć spust, tak twardy jest zawór. Ciśnienie po strzale wywija niestety uszczelkę głowicy, w jednym granacie porwało uszczelkę zaworu wlotowego :/ GG ma ok 180 psi = 13.2kg/cm2, myślę że max rozsądne ciśnienie to 300psi, przy czym wymiana zaworów wlotowych na Madbullaste :] Dam znać jak frunie chmurka kulek jak wymienię zawory wlotowe. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 12, 2010 Report Share Posted March 12, 2010 Mówisz o zaworach do napełniania? Bo jak tak to nie mają znaczenia przy strzelaniu a zawory główne są w granatach "na co2" mniejsze aby nie działała na nie aż taka siła. Quote Link to post Share on other sites
Brayli Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 Wymieniłem zawory na Madbulla. Trzymają bez zarzutu. Niestety po pierwszej kapsule spierd0lił się reduktor w XC03. :evil: Daje teraz non stop 800-900 psi !! Rozebrałem, wyczyściłem, skręciłem. Dalej to samo. Uszczelka w środku tulei reduktora była trochę wypchnięta na drugą stronę (na stronę pokrętła). Odwróciłem ją i nic, dobija nawet do 1000 psi. Nabiłem na próbę granat tym ciśnieniem i po strzale pękła sprężyna pod głowicą :cry: Mało tego, pękła uszczelka pod nakrętką XC01 i odparzyło uszczelkę pod kapsułą, z powodu zmrożenia. Załamka, 250zł i jakbym kupował shotguna z bazaru :wink: Quote Link to post Share on other sites
rucznoi Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 ciach A o gwarancji nie myślałeś, skoro tak wiele rzeczy poszło na raz? Powiem Ci że masz ogromnego pecha, chociaż przyznam że też miałem drobne problemy - wskaźnik ciśnienia raz przestał działać i cały czas pokazywał 600psi aż... po 2 miesiącach zaczął działać :roll: Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 A ja daję błogosławieństwo jak tak dla jaj sobie nabijasz granaty (nie produkowane i nie testowane fabrycznie przy ciśnieniu prawie 10 razy większym od GG) takim ciśnieniem. Masz małe pojęcie jak to ciśnienie może być dla ciebie bardzo niebezpieczne. Quote Link to post Share on other sites
Brayli Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 Z gwarancją lekka dupa, bo kupiłem adapter z drugiej ręki przez Allegro :???: Pozyskałem uszczelki z innego granatu, jak się okazuje pasują 40mm spod głowicy, a silikon wydziergałem za starej gumki HU. Działa. Ładuję teraz krótkim impulsem, co daje mniejsze ciśnienie i granat już bez oporu daje się wystrzelić. Metoda nie do końca pewna i bezpieczna, ale Green Gasu nie dotykam. Smiech na sali z sianiem kulek sobie pod nogi. Zastanawiam się tylko po jaką cholerę manometr i regulator, zamiast dać stały reduktor dwukomorowy na powiedzmy 300 psi. Chyba że to ma być zabawne zamieniać airsoftowy granat w odłamkową "szyszkę". Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 15, 2010 Report Share Posted March 15, 2010 Ponieważ jest to produkt który jest robiony pod produkty tego producenta przeznaczone do CO2 i pod rynek paintballowy. Quote Link to post Share on other sites
OSKi-SNITF Posted December 25, 2010 Report Share Posted December 25, 2010 Może mi ktoś podać dokładne wymiary uszczelek w tym adapterze ?? bo wygląda na to że muszę je wymienić :/ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts