Styp Posted June 29, 2004 Report Share Posted June 29, 2004 Szukałem w podobnych tematach, ale nie znalazłem, wydaje mi się że kiedyś był ten temat, tylko bez tego "znowu" :wink:. Więc przejde do sedna sprawy 8) , kupiłem proteca, niestety błyszczącego :( i chcę go pomalować, ale słyszałem że trzeba wpierw lakier z kasku zetrzeć papierem sciernym, i własnie tutaj jest problem, mianowicie, jakiej grubości ma byc ten papierek, oraz czy nie porobi on "bruzd" na kasku, które będe psuły efekt wizualny. A teraz nastepne pytanko, czy można pomalować go inną farbą olejną, a nie koniecznie Humbrolami :?: A tak swoją drogą ile taka jedna puszka humbroli kosztuje i czy jedna wystraczy na pomalowanie całego kasku :?: Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted June 29, 2004 Report Share Posted June 29, 2004 Oprucz Humbroli możesz użyć też innych farb modelarskich np. Testors czyli popularne Model Mastery. Proteza nie malowałem malowałem za to tłumiki, uchwyty na latarkę i tym podobne i myśle że łatwiej będzie ci pomalować kask sprayem(sprayem tym starym wątku o protezach tak chyba robili robili). To w końcu duża jednolita powierzchnia więc pędzelkiem będzie kosztowało to dużo pracy a mogą powstać smugi. Popytaj tylko w sklepie która farba dobrze schnie(nie bardzo wiem jak to napisać) bo niektóre nawet po „wyschnięciu” kleją się do rąk :? . Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted June 29, 2004 Report Share Posted June 29, 2004 bierzesz papier wodny, zupelnie najcienszy :) ja wzialem za gruby i mialem rysy bardzo glebokie :P a potem pare warst farba w sprayu, czarna matowa np :) i efekt jest dobry :) taka farbe w kazdym motoryzacyjnym kupisz Quote Link to post Share on other sites
Szczepi Posted June 29, 2004 Report Share Posted June 29, 2004 chodzi o twardniecie farby :D np niektore farby modelarskie schna 20 minut i mozesz klasc druga warstwe ale uzyskuja twardosc po 5 godzinach. wtedy sie nie scieraja. Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted June 30, 2004 Report Share Posted June 30, 2004 Papier kup 1500 lub 2000. Możesz trzeć na sucho ale na mokro szybciej zmatowisz powłokę. Quote Link to post Share on other sites
SGOD_Tiger Posted June 30, 2004 Report Share Posted June 30, 2004 W przypadku spraya proponuję żebyś uważał. Jeśli nie pozaklejasz styropianowej wkładki to te popularne lakiery w sprayu mogą ją troszkę uszkodzić. Ja swój kask malowałem specjalnie przyciętym pędzielkiem (omachałem się nieźle ale efekt jest fajny moim zdaniem). Stosowałem farbki Humbrola, Astera i bezbarwny matowy lakier Humbrola. Polecam jeszcze ten wątek http://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=5408 Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 30, 2004 Report Share Posted June 30, 2004 a ja proponuje najprotsze rozwiazanie - otworki zakleic (od wewnatrz) tasma klejaca (ja zakleilem izolka), polozyc kask na gazecie (pamietac o schowaniu paskow pod kask ;))... bierzesz zwykly spray ze sklepu z akcesoriami samochodowymi i jedziesz... z kilknastu cm rownomiernie na calosc, niech wyschnie i znowu... tak ze 3-5 warstw Quote Link to post Share on other sites
Styp Posted June 30, 2004 Author Report Share Posted June 30, 2004 Dzięki bardzo za rozwianie moich watpilowści :) Teraz czekam tylko aż przyjdzie mój kask ido dzieła :twisted: P.S. Tiger twój protec jest pierwsza klasa :!: Quote Link to post Share on other sites
Wraith Posted June 30, 2004 Report Share Posted June 30, 2004 Dla mnie motyw malowania kamuflazu jest troche cienki. Czarny jest bardzo stylowy a do lasu lepiej miec pokrowiec ghille. Nie oczekuje odpowiedzi :) Wszelkie komentarze slac na priv. Quote Link to post Share on other sites
chudina Posted August 11, 2006 Report Share Posted August 11, 2006 Odgrzeje troche stary temat :roll: Nie chcę pytać kolejny raz o rodzaje farb itp. ale znalazłem takie zdjęcie Proteca: http://www.specwargear.com/images/Helmet-S...%20protec-1.jpg Jest on opisany tak: Special force half-head helmet. The helmet is equipped with NVG mount, retention lanyard, protective goggles, strobe light, Velcro and reflective straps. Please note that the helmet has a rough surface, just like the PASGT helmet. Mam pytanie czy ktoś wie jak osiągnąć efekt tej "rough surface"? 8) Czytałem w innym poście, że M1 sypie się startym korkiem do wina ale nie wiem czy efekt bedzie choćby zbliżony. Macie jakieś propozycje jak to zrobić? Ew. troche trudniejsza (przynajmniej "on sight") wersja: http://www.specwargear.com/images/wanted-l...st-helmet-1.jpg Quote Link to post Share on other sites
~moroman Posted August 11, 2006 Report Share Posted August 11, 2006 ja nie wiem ale na oko to wygląd ajakby jakąś folię założyć pozaginać i jakoś skleić... ale ja osobiście nie wiem jak coś takiego zrobić... Zeby Ciebie ktos w folie nie wlozyl... Jak nie wiesz to po co piszesz glupoty? //szasz Quote Link to post Share on other sites
filo16 Posted August 11, 2006 Report Share Posted August 11, 2006 bierzesz kawałki sznurka moczysz w kleju, kładziesz sobie na proteze i układasz wedle uznania we wzorki. Morzesz sobie cos napisac itp. :) a efekt "chropowatej" powierzchni uzyskujesz robiac posypke z korka albo innego ziarnistego materiału (wedle uznania) wszystko na klej w stylu bardzo "płynnej" zywicy epoksydowej albo mniej płynnej... nie robiłem to nie wiem. Powodzenia!! Zaczerpniete z ksiazki "każde dziecko to potrafi" rozdział o robiebniu wypukłych laurek (klej był wodny bo do papieru sie kleiło) Quote Link to post Share on other sites
Franc Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 chcesz mieć "rough surface" ? :roll: To mokrą jeszcze warstwe farby skrop wodą i poczekaj aż wyschnie. Sam sprawdzałem(efekt niezamierzony :wink: ) Sposób raczej krótkotrwały, próbuj motywu z korkiem Quote Link to post Share on other sites
chudina Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 Spoko chłopaki dzięki za pomoc - jednak sobie odpuściłem robienie rough sufrace 8) ale wykorzystałem inne patenty z tego zajefajnego Proteca. Jeszce jakiś dzień-dwa i go skończe. Za jakis tydzien bede miał cyfrówke to wkleje foty i ocenicie jak mi wyszło to przerabianie go na special forces :wink: Przy okazji mam pytanko jednak w kwestii malowania. Narazie pomalowałem go czarnym matem w sprayu. Wyszło w miare ładnie i na szcęście naprawdę mat. Została mi jeszcze puszka humbrola zielonego matowego i zastanawiam się czy dałoby się z tego zrobić (ale pędzelkiem) maskowanie które wyglądałoby mniej wiecej tak: http://www.specwargear.com/images/Helmet-N...vy%20Seal-7.jpg http://www.specwargear.com/images/Helmet-N...vy%20Seal-6.jpg http://www.specwargear.com/images/Helmet-N...vy%20Seal-5.jpg Tzn. nie musi być dokładnie tak chodzi żeby ta matowa czerń była przybrudzona ta zielenią jakby. Jak ktoś ma jakiś pomysł jakby to zrobić -(ja myslałem żeby, np. przyciąć pędzelek i i punktowo koło siebie nakładać tą farbę ale to mogą być tylko moje urojenia...) to pisać gęsto i często :wink: Quote Link to post Share on other sites
filo16 Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 hehhe powodzenia z pedzelkiem.... takie coś uzyskasz tylko farbą w spraju(lub aerografem) i to jeszcze jak umiesz sie mniejwiecej nim posługiwac i masz dobre wyczucie. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 Znaczy coś takiego? ;) Quote Link to post Share on other sites
tarnus Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 Została mi jeszcze puszka humbrola zielonego matowego i zastanawiam się czy dałoby się z tego zrobić (ale pędzelkiem) maskowanie które wyglądałoby mniej wiecej tak Taki efekt możesz otrzymać tylko przy pomocy aerograu. [ Dodano: Sobota 12 Sierpień 2006, 22:27.37 ] A widziałeś polską "salamandre" z 1939 roku, pogadaj z chłopakami z grupy jak to robili na hełmach. http://strzelcykaniowscy.pl/galerie/lipiec...2006/index.html Quote Link to post Share on other sites
chudina Posted August 13, 2006 Report Share Posted August 13, 2006 Hehehe NavySEAL dokładnie cos takiego robię z tym że mam inny układ taśm velcro i moja ekipa odtwarza Niemców wiec zamiast tej amerykanskiej flagi bede miał nazwę grupy,itp. no i jeszcze nie stac mnie na strobo :( A poza tym chcę z przodu przymocowac uchwyt od lampki rowerowej tylko sama plytkę bez obejmy do rurki i ma to wygladac jak nightvision mount a bedę tam zakładał "trupią" lamkę. Aha Navy powiedz skąd mozna wziąc ten odblaskowy materiał do naklejenia ja myslałem o kupieniu catseye i wycięciu z niej "oczu" ale nie bardzo mi się to widzi. No i co to za czerwone kwadraciki z przodu twojego hełmu?? http://sprzet.strona.pl/ProTec/pages/image11.html Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 13, 2006 Report Share Posted August 13, 2006 Aha Navy powiedz skąd mozna wziąc ten odblaskowy materiał do naklejenia ja myslałem o kupieniu catseye i wycięciu z niej "oczu" ale nie bardzo mi się to widzi.Po pierwsze masz dwa wyjścia - odblaskowe lub fosforyzujące (jak cateyes). Ja mam fosforyzujące. Popytaj, Szaszłyka, Gunsmoke'a lub Yurika na allegro, oni je miewają. No i co to za czerwone kwadraciki z przodu twojego hełmu??Nie czerwone tylko czarne - lampa błyskowa tak podświetliła. To są pola identyfikacyjne, tak jak te fosforyzujące, odbijające podczerwień - do identyfikacji w noktowizji. Quote Link to post Share on other sites
filo16 Posted August 13, 2006 Report Share Posted August 13, 2006 Po co wykosztowywać sie na cateye i potem go ciąc/odprówac?? Ja zrobiłem tak. Zdobyłem tabliczke "wyjscie ewakuacyjne" (nie pytac jak [rozumiem, że kupiłeś w sklepie BHP?]kwadraciki z tego materiału co własnie siweci, przykleiłem do velcro i umiesciłem na protezie. Efekt....zadowalający. Radze odkleić plastikową podkładke z tabliczki tak zeby została sama "guma swiecaca" takim sposobem uzyskujemy kolejny kwadracik który przyda nam sie za chwile. Znajdujemy markera dobrej jakości, przyklejamy velcro i.... malujemy białe gówienka. Takim sposobem uzyskujemy tanią imitacje Identyfikacji IR :) pokazałbym jak to wyglada ale mam problem z kablem transferowym do cyfrówki wiec dopiero po bornem. Pozdrawiam !! Quote Link to post Share on other sites
chudina Posted August 13, 2006 Report Share Posted August 13, 2006 Hehe dobry pomysł filo16 :wink: tak sie składa że wiem jak zdobyć tabliczkę "wyjście ewakuacyjne" :twisted: wiec sprawa załatwiona za free A IR ID sobie dopuszczę na ch.. mi to a znaczki fosforyzujace wiadomo ze się przydają. Quote Link to post Share on other sites
filo16 Posted August 13, 2006 Report Share Posted August 13, 2006 No ale przy robieniu jednego odrazu otrzymujesz 2gie wiec jak robic to porzadnie cały zestaw, chyba ze cierpisz na brak velcro... Quote Link to post Share on other sites
kawerna Posted August 13, 2006 Report Share Posted August 13, 2006 cześć tyż mam taki hełm i wszystko na niego (velcro , odblaski , ir , flagi , tasiemki itd) mogę się podzielić jak wrócę z wakacji :) a nie podobają wam się piki na protecach ? :) pozdr Quote Link to post Share on other sites
chudina Posted August 14, 2006 Report Share Posted August 14, 2006 Nie nie cierpię na brak velcro tylko po pierwsze nie chce miec całego sprzętu "upstrzonego" masa pierdół a szczególnie takich, które nie są potrzebne. Na velcro przyczepię ksywkę, nazwę teamu, odblaski i finito. Strobo nie bede zakładał bo tez zbędne ale jak kto lubi ogólnie :wink: a nie podobają wam się piki na protecach ? Hmm trzeba najpierw miec oryginalnego Proteca jesli chodzi ci o firmowe piki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts