117warrior Posted September 29, 2009 Report Share Posted September 29, 2009 Zamierzam kupić cm.28 ! Nie wiem który rodzaj baterii wybrać: 1.Akumulator [V] - 8,4 Pojemność akumulatora [mAh] - 1100 Rodzaj akumulatora - Ni-Mh czy lepiej: 2. akumulator 8,4 V o pojemności 1200 mAh na dużych ogniwach Ni-Cad :killer: Quote Link to post Share on other sites
Filipoo23 Posted September 29, 2009 Report Share Posted September 29, 2009 (edited) Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad akumulatorem Li-Po. W Ni-Cd występuje efekt pamięci, więc należy po każdej strzelance rozładowywać, w Ni-Mh w dużo mniejszym stopniu. Ogólnie, to poszukaj w googlach. Daj linki do tych baterii. Pozdrawiam serdecznie, Filipoo23 Edited September 29, 2009 by Filipoo23 Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 bierz ni-cd, dobra ładowarkę ( to musi być norma) nie zamarza w zimie wieksza wydajnośc pradowa. jeżeli masz możliowśc włozenia ogniw Sc czyli large zastanów sie nad wiekszą pojemnością :) np. 1800 lub nawet 2400mAh. ja brałbym 2400mAh czyli Rc ogniwa już :) Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 Dokładnie jak seger piszę, z tym, że lepiej raczej li-pola ;) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 ale w cm.028 moze zarżnac mu zebatki i tłok :) chyba że 7,4v :) Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 Są te diody co obniżają napięcie ;) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 ale wydajnośc jest spora pakietu której on nie potrzebuje i nie wykorzysta :) wiec przerost formy nad trescią :) sa li-po dajace 350A chwilowego prądu :) pytanie tylko po co ;p ? i jaki kabel musi być w tedy założony i złacze :) bo deans nie przepusci tyle :) Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 ale wydajnośc jest spora pakietu której on nie potrzebuje i nie wykorzysta :) wiec przerost formy nad trescią :) sa li-po dajace 350A chwilowego prądu :) pytanie tylko po co ;p ? i jaki kabel musi być w tedy założony i złacze :) bo deans nie przepusci tyle :) seger ty znowu zaczynasz ;-) Znowu idziesz w drugą stronę z tymi 350A... wiemy, że są nawet pakiety które daję 351A chwilowego prądu, ale na co komu tyle w stockowej Cymie? Czy już zapomniałeś o jakiś mniejszych pakietach? To tak jakby ktoś pisał o sprężynie M110 a ja mu wyjadę, że są nawet sprężyny M170, tylko do tego potrzebujesz super uber 10mm szkielet, tłok z tytanu itp itp... ;-) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 no dobra :P ale gówniane li-po nie warto brać :P ja bym wziął ni-cd lutowany :) Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 Do czego pakiety lipo co dają 350 prądu chwilowego? Do silnika trójfazowego mocy 3.5kW który rozpędza model o masie 1.6kg do 320km/h w 3 sekundy :) Mogę się wypowiedzieć szerzej, bo mam na stanie dwa takie lipolki :) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted September 30, 2009 Report Share Posted September 30, 2009 a jaki masz regulator :P? bo najwiekszy jaki miałem w łapie miał 130A w burst'cie :) Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted October 1, 2009 Report Share Posted October 1, 2009 Jeti Advance do 250A seria dla modeli klasy F5B :) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 1, 2009 Report Share Posted October 1, 2009 a moze chcesz silnik 6kW ? :P tylko co ogranicza natęzenie pradu w obwodzie: przekrój kabla, konektory, regulator i jaki jest silnik oraz napięcie zasilajace. jezlei twój silnik ma 3,5kW i masz zasilanie li-po 6s czyli 22,2v regulator czerpie max 158A :P Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted October 1, 2009 Report Share Posted October 1, 2009 4s jest czyli 14.3v jak się nie mylę. Prąd chwilowy to 280A :) Mogę ci na email podesłać arkusz z danymi lotu : wzonoszenie, moc, napięcie, natężenie i wysokość. Ciekawe w tym jest to, że możesz zobaczyć jak spada napięcie baterii podczas pracy. Silnik to Plettenberg HP220/37 jednozwojowy. Moc znamionowa to chyba niecałe 4kW, ale z danych rejestrowanych podczas lotu, jak bateria jest dobrze dogrzana to moc sięga 3.8kW Ten silnik 6kW chyba nie waży 400g ;> Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted October 1, 2009 Report Share Posted October 1, 2009 Ja was rozumiem ale jest PW, grzechotnik ale po co wydawać niepotrzebnie pieniądze na diody prostownicze które obniżają napięcie o ok 0,7V? trzeba kupić takie ok 25-30A a takie są duże i drogie. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted November 8, 2009 Report Share Posted November 8, 2009 Wracając do tematu, osobiście polecam wysokiej klasy NiMH. Nie będę mówił czy lutowane czy nie, bo inny sposób łączenia ogniw niż lutowanie to pomyłka. Do NiCd mam wstręt jakiś, może dlatego, że zawsze były za ciężkie w stosunku do swojej wydajności? Mogę trochę pieprzyć od rzeczy, ale dla mnie baterie muszą mieć inne zalety niż to, że nie zamarzają w zimie ;) Ale NiMH GP i tak nie zamarzają! Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted November 8, 2009 Report Share Posted November 8, 2009 Dlatego ja zawsze polecam GP ;) Mam, używam i jestem bardzo zadowolony. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted November 8, 2009 Report Share Posted November 8, 2009 Sanyo RC i nie ma lepszych baterii ;-). W życiu sam z własnej i nieprzymuszonej woli nie polecę nic innego. Spokojnie 8,4 V do takiej Cymy, o ile oczywiście uda Ci się je jeszcze gdziekolwiek dostać ;-). Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted November 8, 2009 Report Share Posted November 8, 2009 Jak tak bardzo polecacie Sanyo RC, u mnie leży w piwnicy jedna taka, 7.2V 2400mAh. Z chęcią się jej pozbędę, za rozsądne pieniądze. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts