das_model Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 (edited) Witam. Posiadam replikę ak 47 cymy. Na kilku ostatnich spotkaniach zauważyłem ze moja replika ma grymasy. Czasem strzela, czasem nie. Sprawdzałem na innych bateriach, oraz swoją baterie na innych replikach. Sprawdzałem okablowanie, ale wszystko jest w porządku. Żadnych przetarć. Styki też dobre. Zębatki nie są zablokowane. Przy naciśnięciu spustu nic się nie dzieje, nie ma żądnych dźwięków. Jakby bateria nie była podłączona. Czy ktoś wie co może być tego przyczyną? I jak temu zaradzić? Edited October 6, 2009 by das_model Quote Link to post Share on other sites
Valpurgius Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Podłączam się pod ten post. Moja wykazuje podobne objawy. Dodatkowo grzeje się silnik i bateria. Spust wciśnięty - zero reakcji poza nagrzewaniem silnika i baterii. Po 15 minutach strzela poprawnie. Quote Link to post Share on other sites
Leo_111 Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 To dwa inne problemy u das _model pewno bezpiecznik poszedł a Valpurgius masz bankowo jakieś zwarcie . Quote Link to post Share on other sites
das_model Posted October 7, 2009 Author Report Share Posted October 7, 2009 U mnie bezpiecznik cały. Przed chwilą rozkręciłem po raz kolejny broń. Styki które dochodzą do gearbox'a były lekko odchylone. Poprawiłem je, podpiąłem baterię i działa. Zobaczymy czy to było problemem. Jeśli tak to muszę znaleźć sposób żeby te styki się nie zaginały. Valurgius - też kiedyś tak miałem. U mnie pomagało odkręcenie silnika i pokręcenia ręcznie zębatkami. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 @das_model Nie, to styki. @Valpurgius Styki albo bateria albo to i to. Pozdrawiam serdecznie, AnR. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Faktycznie mogą być styki. Sprawdź czy wtyczka przy baterii/okablowaniu repliki - ta na końcu kabli - tamiya, sprawdź czy kable w niej nie siedzą zbyt płytko/luźno. Quote Link to post Share on other sites
Valpurgius Posted October 8, 2009 Report Share Posted October 8, 2009 Dzięki! Zastosuję dziś Wasze porady, może się uda. Dodam jeszcze, że po pierwszym poważnym strzelaniu padł mi bezpiecznik więc chyba problem z elektryką jest powazniejszy. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted October 8, 2009 Report Share Posted October 8, 2009 (edited) Problemy z elektryką w Cymach to standard ;) Pozdrawiam. Edited October 8, 2009 by grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted October 8, 2009 Report Share Posted October 8, 2009 Dzięki! Zastosuję dziś Wasze porady, może się uda. Dodam jeszcze, że po pierwszym poważnym strzelaniu padł mi bezpiecznik więc chyba problem z elektryką jest powazniejszy. Widocznie chińczyk, który składał Ci gnata nie był w humorze i takie rzeczy jak shimming czy regulacja silnika jest biedna. Do całości może dojść jeszcze troszkę rzeczy, jak spalone styki, źle osadzone łożyska w gniazdach, złe smarowanie, kiepskie kable i masa innych... Quote Link to post Share on other sites
Valpurgius Posted October 9, 2009 Report Share Posted October 9, 2009 Aha. Czyli to, że kulki z uporem maniaka skręcają w lewo też należy skwitować stwierdzeniem: "Ten typ tak ma"? Regulacja hopa nic nie daje, lufa jest prosta i czysta, a kulki to 0,23 gunfire. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted October 9, 2009 Report Share Posted October 9, 2009 Pewnie gumka nie jest idealnie ułożona na lufie. Złóż jeszcze raz. Kulki zmień na GG, bo to to jest kupa. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Valpurgius Posted October 23, 2009 Report Share Posted October 23, 2009 (edited) Oto co się okazało: Styki i gearbox były zapaćkany smarem. Poza tym, wymagane okazało się dość intensywne podkładkowanie. Efekt - strzela i (póki co) nie grzeje się i nie ma przerw na ochłodzenie. Niestety, przy okazji wyszło że mam dwupokoleniową Cymę. Lufa połączona jest z komorą nierozerwalnie, gumki nie da się wymienić i generalnie przód jest przedpotopowy. Tył z kolei (gearbox, okablowanie) jest OK. Ot, z przodu liceum z tyłu muzeum, a raczej odwrotnie. Edited October 23, 2009 by Valpurgius Quote Link to post Share on other sites
hanstomek89 Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 Mam podobny problem tylko że replika na Auto strzela pojedynczo albo serią przerywaną a na pojedynczym strzela jak mu się podoba. To nie bateria ani bezpiecznik może styki ale jak to sprawdzić bo w ingerencje gearbox v3 jeszcze się nie bawiłem mam Cm.037 BS proszę o pomoc "klamka" ma już ponad rok Quote Link to post Share on other sites
P3t3r Posted October 26, 2009 Report Share Posted October 26, 2009 To wina selektora. Dokręć śrubę, albo wyreguluj płytki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts