TROLL-CATS Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 Szanowni Towarzysze. Czesząc internet znalazłem oznaczenia Wachbatallion - batalion strażniczy. Pytanie może oczywiste , ale czy jest to oddzielna Formacja czy wydzielona jednostka? Będę zobowiązany za info: - mundury - oznaczenia (częściowo , znalazłem) Pozdrawiam TROLL Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted October 18, 2009 Report Share Posted October 18, 2009 Precyzując nazwę to Wachbataillon beim Bundesministerium der Verteidigung lub w skrócie WachBtl BMVg, jest to oddzielna jednostka w strukturach BW i jest to nic innego jak Batalion Reprezentacyjny Bundeswehry :mrgreen: Prośba: towarzysze byli w armii czerwonej tutaj są KAMERADEN ;-) Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted October 20, 2009 Report Share Posted October 20, 2009 Będę zobowiązany za info: - mundury - oznaczenia (częściowo , znalazłem) TROLL WachBtl BMVg nosi wszystkie dostepne mundury BW (Lw, Marine, Heer) Nie jest on żadną oddzielną jednostką ani formacją Bw. Sugeruje wczytać się w strukturę Bw. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted October 21, 2009 Report Share Posted October 21, 2009 Co do mundurów to się zgadza ;-) Każdy z żołnierzy posiada trzy rodzaje mundurów: wojsk lądowych (Heer), marynarki (Marine) oraz lotnictwa (Luftwaffe) i zakłada poszczególne wg potrzeby ceremonii w której uczestniczy. Wg struktury Bundeswehry jest to jednak odzielny i samodzielny batalion, liczący 9 kompanii, co daje lącznie 1800 żołnierzy. Miejsce stacjonowania to Berlin i Siegburg. Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 odzielny i samodzielny batalion, liczący 9 kompanii, co daje lącznie 1800 żołnierzy. nawet Wikipedia mówi: http://yfrog.com/0u59381116jx WachBtl to zwykły "Infranterie Verband" -a nie oddzielny, samodzielny batalion -nie róbmy z wszystkiego KSK Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 A czy 9 kompanii (1800 żołnierzy!) nie daje mu przypadkiem struktury regimentu piechoty? O ile mi wiadomo to batalion ma zazwyczaj 6 kompanii i max 1200 żołnierzy. Skoro ta struktura jest tak nietypowa to chyba można nazwać ją "własną". A tak przy okazji to myślę, że kwestiami semantyki nie ma sensu psuć sobie krwi. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 A czy 9 kompanii (1800 żołnierzy!) nie daje mu przypadkiem struktury regimentu piechoty? Jeżeli już, to pułku. Czy BW nie bazuje przypadkiem na strukturze brygadowej? A jeśli bazuje, to ile batalionów liczy brygada? A ile kompanii jest w batalionie? @Ronin - masz pewnie jakiś link do 6-kompanijnej struktury batalionu - jakbyś miał czas, to wklej, albo przyślij mi na PW. To co widać powyżej, jeżeli chodzi o strukturę (9 kompanii), jest bardzo nietypowe, aczkolwiek biorąć pod uwagę specyfikę i zadania batalionu - możliwe. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 Przykłady standardowej struktury batalionu BW w różnych rodzajach piechoty: Dodam tylko, że struktura innych batalionów piechoty BW jest analogiczna - standardem jest 6 kompanii. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 Ciekawe te struktury. Daj jeszcze linka do źródła. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 29, 2009 Report Share Posted October 29, 2009 www.deutschesheer.de - oficjalna strona BW, dział Dienststellen. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted November 2, 2009 Report Share Posted November 2, 2009 (edited) ...tak miała wyglądać struktura w roku 2010, na ile będzie ona zrealizowana jeszcze nie wiadomo. Można jednak zauważyć kompanie i bataliony, które są bezpośrednio podporządkowane brygadom. Standardem Bw jest pięć kompanii w Batalionie. Bataliony Medyczne *SanBtl's Remontowe *Inst czy Logistyczne *Log liczą przeważnie ze względu na ich rozbicie od pięciu do dziewięciu kompanii. Edited November 5, 2009 by Wolf Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted November 2, 2009 Report Share Posted November 2, 2009 Struktura brygady prawie jak polska, tylko niektóre pododdziały wsparcia większe. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts