The_PiotREX Posted October 5, 2002 Report Share Posted October 5, 2002 Generalnie uwaza sie ze nie nalezy zostawiac gazu w magazynku, poniewaz stale wywieranie cisnienia nie ma dobrego wplywu na zaworki. Niektorzy z kolei sadza ze niewielka ilosc jeszcez nikomu nie zaszkodzila a trzyma uszczelki na swoim miejscu. Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted October 5, 2002 Report Share Posted October 5, 2002 Z technicznego punktu widzenia 3manie gazu wewnatrz magazynka NIE POWINNO miec wplywu na stan zaworow czy ich uszczelek. Green Gas nie nalezy do substancji, ktore wchodzilyby w reakcje z guma, z jakiej wykonane sa uszczelki. Nie raz przechowywalem gaz w swojej Beretce przez wiecej niz dwa tygodnie i jak do tej pory wszystko jest OK. Jakkowliek sprzedawcy w sklepach sugeruja, ze nie sluzy to dobrze broni, mam wrazenie, ze mowia tak zeby zwyczajnie szybciej sie nam gaz konczyl, a co za tym idzie czesciej musielibysmy go kupowac. Quote Link to post Share on other sites
Lukzari Posted October 6, 2002 Report Share Posted October 6, 2002 Z technicznego punktu widzenia 3manie gazu wewnatrz magazynka NIE POWINNO miec wplywu na stan zaworow czy ich uszczelek. Green Gas nie nalezy do substancji, ktore wchodzilyby w reakcje z guma, z jakiej wykonane sa uszczelki. Cóż z tym bym się nie do końca zgodził. Green Gas wchodzi w reakcję z gumą i uszkadza uszczelki o czym mogłem sam się przekonać. Nie wypuszczałem przez pewiewn okres czasu gazu z mojego magazynka i uszczelka stała się już nie uszczelką, a poprostu czymś co ją nie do końca przypominało. Po zdjęciu zaworu i ściągnięciu uszczelki guma stała się twada i wręcz łamliwa. Poprostu były na niej wyraźne pęknięcia. Zgodzę się, że GG nie ma wpływu na stan zaworka, lecz uszczelka ulega zniszczeniu. Pozdrawiam Lukzari. Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted October 6, 2002 Report Share Posted October 6, 2002 Hmm... no nie jestem pewien czy to faktycznie jest wina skladu gazu, ze uszczelki zaczely pekac. Mysle, ze poroblem tkwi raczej w niskiej temperaturze, ktora pojawia sie przy strzelaniu albo w trakcie rozladowania magazynka. Nie wiem ile masz ten magazynek, ale domyslam sie, ze wlasnie niska temperatura jest powodem lamliwosci i stwardniania uszczelek. Znam ten problem jeszcze z czasow, gdy uprawialem downhill (pewna odmiana kolarstwa gorskiego). Oslony amortyzatorow, wykonane z raczej miekkiej gumy stawaly sie zima tak twarde, ze w skuteczny sposob uposledzaly prace amortyzatora. Dla tego zjawiska istnialo jakies wyjscie: mozna bylo gumy sciagnac i zalozyc na ich miejsce nowe, wykonane z jakiesj gumy na bazie silikonu (wytrzymywaly nizsze temperatury) albo zasmarowac widelec od wewnatrz gestym smarem z teflonem o obficie podlac olejem. Szkoda, ze nie ma alternatywy dla uszczelek w magazynkach, ale sadze, ze podlanie delikatnie olejem zdaloby egzamin (zarazem przepraszam za te sentymentalna podroz w strone rowerow:) ). Quote Link to post Share on other sites
Markvs Posted October 6, 2002 Report Share Posted October 6, 2002 najprawdopodobniej jest wlasnie tak jak napisal look out!. dodam jeszcze ze swojej strony ze jest pewna odmiana gazu ktora niszczy uszczelki (trwa to jednak ponoc dosc dlugo). juz nie pamietam jego symbolu ale z tego co wiem to nie jest juz produkowany. jesli wiec nie stalo sie to w wyniku temperatury to moze lukzari trafiles po prostu na partie tego trefnego gazu? P.S. pozdrowionka look out!. jezdzisz jeszcze czasem? Quote Link to post Share on other sites
Frugo Posted October 11, 2002 Report Share Posted October 11, 2002 To ja to powiem tak z techniczego puntku widzenia: Trzymanie gazu w magazynku jest zalecane: 1. zaworki sa tak skonstruowane ze uszczelniaja sie pod wplywem cisnienia. wytrzymalosc do 2 MPa (bodajze) 2. sam green gaz jest zmieszany z siliconem ktory smaruje i nie pozwala jednoczesniej zeschnac sie uszczelka. Byla u nas nie raz na poligonie sytuacja ze wlasnie po dluzszym nie uzywaniu bron i pustym magazynku, po naladowaniu byl on nieszczelny. Duzo osob wlasnie zostawia gaz u nas. Ja na wyjazd na 3 miesiace zostawilem gaz i po przyjezdzie i rozebraniu uszczelka byla w bardzo dobrym stanie. Quote Link to post Share on other sites
Regdorn Posted October 11, 2002 Report Share Posted October 11, 2002 Ja jestem jedna z osób, które doświadczenie nauczyło, że należy trochę gazu pozostawić w magazynku. Powód podał Frugo. Za każdym razem kiedy zostawiałem magazynek opróżniony, nastepnym razem był duży problem z jego szczelnością. Kiedy jednak magazynek zostawiałem napełniony jego szczelności nie można było nic zarzucić. Quote Link to post Share on other sites
Frugo Posted October 16, 2002 Report Share Posted October 16, 2002 Ja sie nie zgadzam. Moze faktycznie gaz po dlugim przebywaniu osiada w postaci nalotu ale musialoby to trwac kolo pol roku i przy zmiennych temperaturach. Jednak przy nawet dwukrotnym strzelaniu w ciagu miesiaca nie ma miejsca taka sytuacja poniewaz doladowanie magazynku powoduje inensywne zmiesznanie ze starym. Nie ma na to warunkow. Quote Link to post Share on other sites
Cappuccio Posted December 31, 2002 Report Share Posted December 31, 2002 Witam ! Jako że spór co do trzymania gazu w magazynkach dalej trwa postanowiłem też sie wypowiedzieć. Jako że jestem posiadaczem gazowej beretty KWA to na niej opisze moja teorie. Kupiłem ja w kwietniu tego roku i zawsze po kazdym strzelaniu spuszczalem gaz bo twierdziłem ze zostawianie go moze byc przyczyna rozszczelnienia magazynka (ciagle cisnienie na uszczelki). Moj kolega co zostawial gaz w magazynku i miał berette z tej samej partji juz po niedlugim czasie musiał uszczelniac magazynek (gdzies na wakacjach). Moj magazynek wytrwal do jesieni bez potrzeby rzadnych ingerencji wtedy to zmienił własciciela który zostawiał gaz no i mu sie rozszczelnił. Drugi kolega (Frugo :D ) tez chyba mial problemy z uciekajacym gazem a tez sie zaliczał do tych co trzymali gaz w magazynku. Wiec moja rada to spuszczanie gazu z magazynka (ja tak robie nadal). Pozdrawiam ! Quote Link to post Share on other sites
Xie Posted January 1, 2003 Report Share Posted January 1, 2003 eeeeeeee........... i bądź tu kobieto mądra !!!! :( Quote Link to post Share on other sites
Guest Wilq Posted January 1, 2003 Report Share Posted January 1, 2003 Jako, że różnice w opiniach są skrajnie różne (co najlepiej ujęła Księżniczka :) ), wg mnie powinniśmy zacząć doszukiwać się jakiegoś kompromisu. Może być np. tak, że pozostawianie jednego gazu powoduje niszczenie uszczelek, a niepozostawianie innego powoduje nieszczelność. Może to więc być różnica w gazach. Może to też być różnica w składzie gumy z uszczelek różnych firm, może to być rożnica budowy magazynka, albo nietolerancja np. produktów marui innych gazów, niż właśnie gazu marui'owskiego (co do przykładu-nie wiem czy to prawda, ale to ma być tylko przykład :) ). Sugeruję więc, żeby każdy npisał jakiej firmy jest broń, wg której się wypowiada i jakiego gazu ta osoba używa do owej broni. Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted January 1, 2003 Report Share Posted January 1, 2003 Eeee... ale chyba wszyscy uzywamy tego samego gazu :) No chyba, ze dla broni TM ktos uzywa tego slabszego gazu, ale i tak zdecydowana wiekszosc (wroclawian w kazdym razie) stosuje Top'a - zreszta chyba tylko ten gaz jest u nas dostepny. Quote Link to post Share on other sites
Guest Wilq Posted January 1, 2003 Report Share Posted January 1, 2003 Owszem, jest na pewno gaz, który jest gazem w Polsce najpopularniejszym, ale na pewno wiele osób używa innych gazów. A dostępne są one w internecie. Ale na pewno wszyscy nie używacie gazówek jednej firmy... :) . Quote Link to post Share on other sites
GW_Azghar Posted January 1, 2003 Report Share Posted January 1, 2003 capuccio...może się czepiam ale dobrze by było, abyś starał się używac właściwych wyrazów w swoich wypowiedziach. Tak naprawdę nie wiem co znaczy rozstrzelnienie albo ustrzelnienie magazynka. W jednym poście zmieściłeś tyle byków, że aż oczy bolą... Quote Link to post Share on other sites
Cappuccio Posted January 1, 2003 Report Share Posted January 1, 2003 Przepraszam Ciebie Azghar jak i innych maniaków i prosze o wybaczenie. To byl Sylwester i sie spieszylem ... Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Frugo Posted January 1, 2003 Report Share Posted January 1, 2003 No to ja sie wypowiem jeszcze raz. Uważam że trzymanie gazu jest wskazane, na pewno nie negatywne. Jesli bron zaczyna sie rozszczelniac moze miec na to wplyw wiele czynnikow. 1. tolerancja wykonania danego egzemplarza - dokladnosc wykrojenia uszczelki, dopasowanie podzespolow 2. uzyte materialy - rzecz oczywista - nawet modele tej samej firmy moga roznic sie materialami z jakich sa wykonane. Sklad, mieszanka, warunki wykonania. 3. warunki w jakich pistolet jest uzytkowany - lato, zima. Moze zaopserwowac pewne prawidlowosci. Pistolety ktore byly uzywane od miesiecy letnich - w nich uszczelki mialy czas pod wplywem temperatury dostosowac sie swoim ksztaltem i beda na pewno pozniej sie rozszczelniac (bo to ze sie wkoncu rozszczelnia to prawie pewne) niz te z okresow zimowych 4. dbalosc o bron - upadek magazynka na beton lub inna twarda powierzchnie ma dosc duzy wplyw na szczelnosc. Czynnikow moze byc wiele, tak wiele jak uzytkownikow i producentow. Jednak te najwazniejsze chyba zostaly juz powiedziane, przeze mnie jak i innych maniakow. Co do ortografii. Temat dosc dlugo na starym forum poruszny. Ustalenia: duuuuuuuuuuuzo postow i niewielka poprawa :-( Zawsze bedzie ktos kto nie pisze poprawnie, ale nalezy moim zdaniem zwracac na to uwage. I nie ma tu tlumaczenia czy ma ktos dyslekcje czy dysortografie, pisanie w pospiechu tez nie tlumaczy - masz cos napisac szybko, niedokladnie z bledami, lepiej nie pisz, mozesz nie zostac zrozumiany tak jak chciales (-łaś), mozesz wywolac nie potrzebna burze - z powyzszego, .... i wiele wiele innych. Apel: sprawdzajcie co napisaliscie, wystarczy przeczytac chociaz raz przed wyslaniem. Jesli ma ktos jakies papierki na dys... costam to jest Wordzik, napisz tam niech sprawdzi program bledy potem wklej. Slowa do nikogo i do kazdego, wiec bez urazy do wszystkich urazonych. Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted January 1, 2003 Report Share Posted January 1, 2003 (...) Moze zaopserwowac Ok, ja tez sie nie bede czepial ;) No offense Frugo, "czeski" blad ;) Quote Link to post Share on other sites
Frugo Posted January 2, 2003 Report Share Posted January 2, 2003 Wlasnie o to mi chodzilo. Niby nie blad, w przypadku tego slowa mozna sie domyslec o co chodzi, ale niektore slowa traca wogole swoj sens. Nie wspomne tu juz o ortografii. no problem :-) Quote Link to post Share on other sites
Xie Posted January 2, 2003 Report Share Posted January 2, 2003 Tak naprawdę nie wiem co znaczy rozstrzelnienie albo ustrzelnienie magazynka. W jednym poście zmieściłeś tyle byków, że aż oczy bolą... A ja się zastanawiam, czy w tym temacie chodzi o to, aby poczepiać się Bogu ducha winnych ludzi, czy żeby rozwiązać dość ważne dylematy. Chyba nie jest ważne, żeby dochodzić tego kto ma papiery na robienie błędów, a kto nie? Może po prostu co niektórzy (czytaj: Azghar) dadzą sobie na luz, albo w kwesti czepiania przejdą na priv? Bo czepiając się na publiku i próbując ośmieszyć innych dają złe świadectwo o sobie. Przemyśl Azghar,czy nie łatwiej by było napisać do Cappuccio ( przy okazji zauważ, że tego nicka pisze się przez dwa "p", nie mówiąc o dużej literze! - tę uwagę, owszem, z czystej złośliwości piszę publicznie :twisted: ) na priva coś w stylu: "słuchaj stary,w temacie XXX napisałeś XXX zamiast XXX, popraw, bo to dziwnie/głupio wygląda..." (w miejsce XXX wpisać odpowiednie słowa) Czy to takie trudne :?: :?: :?: :?: Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
PAT_KOZI Posted January 2, 2003 Report Share Posted January 2, 2003 WITAM!! a Ja powiem na to że mam dokłanie ten sam model beretki a KWA, co Cappuccio, juz koło roku; ZAWSZE zostawiałem gaz i nigy nic mi sie niestało mało tego ten magazynek jest szczelny i gnat sprawuje sie bardzo dobrze jedno ale nie używam go w temperaturach poniżej 5 stopni Celcjusza i to chyba miało znaczący wpływ na zywotność magazynka. poza tym każde spuszczenie gazu z magazynka w sposób inny niż strzały powoduje znaczne zmniejszenie żywotności uszczelek, tak więc trzymam gaz nawet przez zime w magazynku czasem strzele dwa lub trzy razy żeby nic nie osadzało sie na uszczelkach i jest GITES MAMUTES i bende dalej zostawiać gaz. Quote Link to post Share on other sites
Xie Posted January 2, 2003 Report Share Posted January 2, 2003 Przypadkiem spojrzałam na butlę Green-a. Znalazłam na niej... "Gaz zielony...blablabla....produkt łatwopalny......blablabla....... Uwaga! Po napełnieniu magazynka kulkami wlej kroplę oleju silikonowego na pierwszą kulkę. Przed wlaniem gazu przesmaruj olejem zaworek pistoletu. Bez smarowania pistolet nie strzela!" Proszę o komentarz :) (mi osobiście najbardziej podoba się fragment o rzekomym "niestrzelaniu" :lol: :lol: ) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 2, 2003 Report Share Posted January 2, 2003 Ja stosuje posrednei rozwiazanie - zostawam gaz w magazynku, ale nie zostawam magazynka naladowanego na full - ale taki prawie pustawy (mniej wiecej wiem na ile strzalow mi stacza jedno ladowanie, wiec zostawiam tak zeby zostalo gazu na jakeis 2 - 3 strzaly). Quote Link to post Share on other sites
Frugo Posted January 2, 2003 Report Share Posted January 2, 2003 Moim wielkosc zostawionego gazu w magazynku nie ma znaczenia. Dlaczego juz pisze. Poniewaz zaworki uszczelniaja sie pod wplywem cisnienia z wewnatrz. czyli im wiecej gazu tym szczelniejsze. Z informacji jakie posiadam te zawroki wytrzymuja do 2MPa. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 2, 2003 Report Share Posted January 2, 2003 Tak, ale wieksze cisnienie wplywa bardziej obciazajaco na uszczelki, a niewielka roznica cisnein wystarczy aby uszczelki utrzymac na swoich miejscach. A jak sadze to uszczelki sa najbardziej podatne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Quote Link to post Share on other sites
rezul Posted January 2, 2003 Report Share Posted January 2, 2003 Gaz w magazynku zostawiac nalezy ! Powinno sie tez conajmniej raz na 2 tyg go wystrzelac, przesmarowac magazynek olejem i napelnic gazem do pelna i połowe wystrzelac. Jak komus sie nie podoba to bedzie mial problemy. Ja zawsze zostawialem pol magazynka gazu i nie mialem najmniejszych problemow. Ale teraz w zimie nie urzywalem spluwy zostawilem magazynek pusty i juz po nim. Co prawda po ostrym smarowaniu i dniu na kaloryferze magazynek sie uszczelnil (gaz przestal prawie uciekac, a robil to bardzo szybko) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts