tesini Posted October 23, 2009 Report Share Posted October 23, 2009 Chciałem się zapytać jak to jest ze spodniami BDU. Kumpel kupił pare ładnych lat temu BDU woodland 100% bawełna z demobilu. Szukam takich na necie ale nie mogę znaleźć. Tylko ripstop, nyco itp. Wiecie może gdzie można takie kupić? Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted October 23, 2009 Report Share Posted October 23, 2009 Do zielonych. To w końcu bawełna, czy NyCo? Quote Link to post Share on other sites
Maciek V2 Posted October 23, 2009 Report Share Posted October 23, 2009 Więc tak : 100% Bawełna Rip-stop cieżko jak cholera ( sam bym chciał ) NYCO Rip-stop - bez problemu ( mam ) 100% Bawełna ( nie rip-stop, gruby materiał) - Wydaje mi się, że nigdy takich nie widziałem Pozdro :) Quote Link to post Share on other sites
Omomierz Posted October 23, 2009 Report Share Posted October 23, 2009 100% Bawełna Rip-stop cieżko jak cholera ( sam bym chciał ) Nie prawda;) 100% Bawełna ( nie rip-stop, gruby materiał) - Wydaje mi się, że nigdy takich nie widziałem Bo nie ma takich. A przynajmniej na kontrakcie. Moim zdaniem nie warto kupować BDU 100% Cotton. Bardzo szybko traci kolory, kurczy się(jak to bawełna), a i trwałość pozostawia wiele do życzenia. Zdecydowanie lepiej brać NYCO Rip-Stop, bo mamy lepszą trwałość i zachowanie kolorów, a uważam, że gorsza przewiewność to mała cena za gacie na lata;) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Ripstop na lata? No chyba, że chodzisz w nich do kościoła. Nie pamiętam, aby którekolwiek z moich BDU 100% cotton się skurczyły czy wyblakły, a parę ich w życiu miałem... Quote Link to post Share on other sites
Tomaszka Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Rp stop niezależnie od składu materiału - do kościoła ;) Nyco niby wytrzymalsze ale długo po krzakach się w tym nie pobiega. Bawełna 100% nie kurczy się a blaknięcie jest uzależnione od tego jak często i w czym pierzecie. Tak jak i w innych ubraniach. Niby najlepsze na lato ale jak dla mnie wielkiej różnicy w porównaniu do grubego 50/50 nie ma. Poza tym rip stop to materiał na tropiki. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Poza tym rip stop to materiał na tropiki. No popatrz, to znaczy, że ACU jest na tropiki... Quote Link to post Share on other sites
Omomierz Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Ripstop na lata? No chyba, że chodzisz w nich do kościoła. Ja w swoich cioram po górach, lesie itp. itd. już 2 rok. Rip-Stop NYCO to dla mnie codzienność latem i jakoś nie widzę, żeby miały się zniszczyć w najbliższych miesiącach;) Nie pamiętam, aby którekolwiek z moich BDU 100% cotton się skurczyły czy wyblakły, a parę ich w życiu miałem... Ale nie oceniaj innych przez pryzmat swojej osoby. Bawełna zachowuje krój i kolor, gdy się ją płucze w rękach, ale wrzuć ją do pralki a się skurczy. Kupiłem tak rok temu woodlandy Medium-Regular i po 7 praniach zrobiły się wypłowiałe Small-X-Short ;) Poza tym rip stop to materiał na tropiki. Taa... Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Ja w swoich cioram po górach, lesie itp. itd. już 2 rok. Rip-Stop NYCO to dla mnie codzienność latem i jakoś nie widzę, żeby miały się zniszczyć w najbliższych miesiącach;) Zakładana żywotność polskiego ripstopu to jeden rok, amerykańsckiego ACU - o ile pamiętam - pół. Ale nie oceniaj innych przez pryzmat swojej osoby. Bawełna zachowuje krój i kolor, gdy się ją płucze w rękach, ale wrzuć ją do pralki a się skurczy. Kupiłem tak rok temu woodlandy Medium-Regular i po 7 praniach zrobiły się wypłowiałe Small-X-Short ;) Wiesz może, że na tych spodniach znajduje się metka, na której podany jest przepis prania? Wszystkie swoje mundury piorę w pralce i jakoś nic mi nie blaknie, ani się nie kurczy. Jak wrzuciłeś do pralki na 80 stopni, dosypałeś proszku nie wiadomo jakiego pochodzenia, to czego się dziwisz? Quote Link to post Share on other sites
Omomierz Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Jak wrzuciłeś do pralki na 80 stopni, dosypałeś proszku nie wiadomo jakiego pochodzenia, to czego się dziwisz? Problem w tym, że ja piorę mundury na zwykłym płukaniu i to tylko wtedy, kiedy nie mogę zrobić tego w rękach;) Bawełna ma po prostu takie właściwości i nic się na to nie poradzi, udowadniaj sobie, że jest inaczej jeśli poprawia ci to samopoczucie - nie mam nic przeciwko:) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Odpowiedział znawca, który twierdzi, że bawełna kurczy się w 30 stopniach. W upalny dzień koszulka Ci się nie zbiega? Quote Link to post Share on other sites
Omomierz Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 W upalny dzień koszulka Ci się nie zbiega? Zbiega mi się. Kiedyś tak mi się skurczyła, że wylądowałem na pogotowiu..:( Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 To ją zdejmij, bo widać, że Cię nadal uciska... Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 Czlowiek sie uczy przez cale życie :F Quote Link to post Share on other sites
tesini Posted November 2, 2009 Author Report Share Posted November 2, 2009 A Rip stop to nie znaczy po prostu kopia jak DVDRip? Czyli nikt nie wie gdzie można te spodnie zdobyć? Quote Link to post Share on other sites
Omomierz Posted November 2, 2009 Report Share Posted November 2, 2009 A Rip stop to nie znaczy po prostu kopia jak DVDRip? Hahahaha!!! xD Nie, to nie oznacza kopii... Rip-Stop to rodzaj materiału wzbogacony wzmacniającymi włóknami, co objawia się charakterystyczną ''krateczką''. Dzięki zastosowaniu Rip-Stopu materiał jest lekki, przewiewny(choć nie zawsze) i wytrzymały. W dodatku w przypadku rozdarcia dziura nie poszerza się dalej niż poza obręb krateczki. Spodnie w Rip-Stopie znajdziesz na allegro. Jest ich dość sporo;) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted November 4, 2009 Report Share Posted November 4, 2009 A Rip stop to nie znaczy po prostu kopia jak DVDRip? Czyli nikt nie wie gdzie można te spodnie zdobyć? Nominacja do tekstu miesiąca... Quote Link to post Share on other sites
kamik Posted November 14, 2009 Report Share Posted November 14, 2009 Żeby nie zakładać nowego tematu o spodniach BDU mam takie zapytanie. Otóż chcę sobie teraz kupić nowe spodenki BDU Rip-Stop, tylko nie wiem czy wziąć S-R, czy M-R. Ja mam w pasie 72 cm i wzrost 184, a moje stare BDU NYCO (pomijając helikona, który nie trzyma się oryginalnej rozmiarówki) są w rozmiarze medium, z tym, że są za szerokie, a na długość ok. Myślałem nad zakupem small regular, ale te chyba mogą być za krótkie, bo według tabelki są krótsze o 4cm od M, a to robi różnicę, bo np posiadając spodnie helikona, które mają 108 cm długości, są one raczej trochę przykrótkie. Wiadomo, że eMki można ściągnąć paskiem, ale są one i tak o wiele za szerokie. Co radzicie, lepiej M, czy S? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Shemag Posted November 14, 2009 Report Share Posted November 14, 2009 Pomijając chińskie kopie w kontaktach masz tak: Small pas do 80 Medium pas do 90 Regular długość do 110 Long długość do 119 Oczywiście wymiary mogą się różnić zapewne ze względu na długi okres produkcji i mnogość firm. Quote Link to post Share on other sites
maciejs Posted November 14, 2009 Report Share Posted November 14, 2009 Szukaj Small-Long lub Medium-Long, ale w przypadku Medium oddaj do krawca celem lepszego dopasowania do ciebie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts