B4rt Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 Witam Moje pytanie dotyczy kamizelek taktycznych używanych w wymienionej w temacie jednostce (konkretnie 16 batalion). Jakie modele jakich firm? Zapewne miwo, ale różnie może być. Szukałem u wujka Google, ale za wiele mi nie powiedział :roll: Proszę o konkretne modele. Z góry dziękuję :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Kp12 jako oporządzeniówka, pod spodem różnie ale standartowo OLV/DMV/KLV Quote Link to post Share on other sites
B4rt Posted November 5, 2009 Author Report Share Posted November 5, 2009 Dzięki! :uśmiech: A jak z butami? Mam nadzieję, że nie Desanty :-P Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted November 9, 2009 Report Share Posted November 9, 2009 Desanty, Letnie demary, zimowe kupczaki/wojasy. Przymykają oko na magnumy, protektory i inne tego typu wynalazki jak zresztą w każdej normalnej jednostce. Quote Link to post Share on other sites
TROOPER JA Posted November 9, 2009 Report Share Posted November 9, 2009 (edited) Spadochroniarze często używają i bardzo polecają BW 2000. Edited November 9, 2009 by TROOPER JA Quote Link to post Share on other sites
von_Zakapior Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 Ale tzw. "józefy", lub "kamasznikowy" ;-) noszą. W koszarach. Po prostu - szkoda butów... Quote Link to post Share on other sites
Mejozoman Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Wtam Mam pytanie jakie umundurowanie ma 6-brygada kawalerii powietrznej?? mam na myśli cały ich osprzęt włacznie z karabinem jakiego używają. Byłbym wdzięczny z pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Wz.93? Beryl? Popatrz na fotki, wszystko, na prawdę wszystko tam widać. Quote Link to post Share on other sites
Guest Dawid4009 Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Nie, no gościu- nie rób z nas koniarzy:) Jak coś, to 25 Brygada Kawalerii Powietrznej, albo 6 Brygada Powietrznodesantowa. Umundurowanie i uzbrojenie jest takie, jak w pozostałych jednostkach WP- dawno już niestety minęły czasy tworzenia specjalnych wzorów mundurów czy broni dla spadochroniarzy. W Brygadzie jedyna różnica jest taka, że w kontraktach mało kto chodzi, jest ogólne "przyzwolenie" na noszenie swojego umundurowania, oporządzenia itp. Co do fotek- o ile nie ma dostępu do prywatnych kolekcji zdjęć, to są one niemiarodajne. Zdjęcia pokazują to, co rzecznik chce i może pokazać. Quote Link to post Share on other sites
Mejozoman Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Sorry ziom masz racje moja pomyłka :tongue: Czyli mundur wz.93+beryl. a jaką kamizelkę do tego?? Quote Link to post Share on other sites
bradley3542 Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 OLV Quote Link to post Share on other sites
Guest Dawid4009 Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Że co? Chyba w demonach wojny:D Kamizelka jaka Ci pasuje. Przydziałowe są szelki lubawy, ale w przydziałowej chodzą tylko "świeżaki" i reszta biedy. Ci, co byli na III zmianie mają szelki Polskóru, modelu nie znam, taki z zatrzaskiem na uchwycie ratunkowym. Dostawali takie w wersji wz93 pantera i jednolitym kolorze przypominającym nato olive. Reszta kupuje szpej głównie w miwo (praszka i lubliniec) - kp12, kp8, ale również pasoszelki czy chińczyki, taje. Zdarza się spotkać sprzęt currahee, PSTG, MTG, zdobyczne Eagle, a również Condor czy Flyye. Tutaj niestety, jest partyzantka. Mam kolegę który chodzi w LBV z pasem LC i ładownicami tego systemu. Jeżeli chcesz robić stylizację czy rekonstrukcję 6 BPD to jest naprawdę spory wybór. Mundury- na bojówkach dominują helikony, a także miwo/currahee dla tych bardziej "przy groszu". Kontrakty od kamy też, często przerabiane. Buty- to samo, mało kto chodzi w józefach/janach, swojego czasu dominowały magnumy, w szczególności do chodzenia po jednostce(sam miałem stealth II), protektory, batesy, 5.11- w zależności od zasobności portfela. Do działań czy skoków raczej coś ze skóry- ja osobiście do tyrania mam amerykańskie combaty, koledzy noszą buty BW. Chyba że chcesz "rekonstruować" wzorowego żołnierza, z okładki "Polski Zbrojnej", no to wybór masz oczywiście niewielki. Ale ma się to nijak do rzeczywistości. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted April 14, 2012 Report Share Posted April 14, 2012 Dawid4009 ech stare czasy modeli specjalnie dla desantu, US-y wz.5612, 5613, 4643... Mówisz że mundury Helikona są popularne w 6-ej - mam pytanie uzupełniające, które modele? SFU, TCU, któreś inne? Zawsze to warto wiedzieć co zawodowcy doceniają. Quote Link to post Share on other sites
Guest Dawid4009 Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 Zasadniczo- na szturmie czy rozpoznaniu- TCU, ostatnio widziałem kilku chłopaków w CPU czyli tym nowym kroju zbliżonym do nowych mundurów WP (których z kolei na oczy nie widziałem i podobno prędko nie zobaczę;)). Spora część nosi SFU na jednostce, jako mundur garnizonowy- ciężko wskazać który konkretnie jest bardziej eksploatowany, ale w terenie dominują te ze stójką i dużymi rzepami na naszywki;) O funkcjonalności się nie wypowiem- bo miałem tylko raz w życiu mundur od heli, i używałem go bardzo krótko- przesiadłem się na currahee. Co do wytrzymałości- to chyba jest dobra, jak goście zasuwają w tych ciuchach po poligonach, skokach, codziennie w pracy- raczej się nie prują tak, jak to opisują ersoftowcy. Wystające nitki nie przeszkadzają w robocie a cena jest argumentem nie do przebicia w sytuacji gdzie żołnierz ma na utrzymaniu żonę i dziecko. Chciałbym żeby 6 wróciła do łask w DWLąd. Może wtedy moglibyśmy dostać coś lepszego. Niestety jest jak jest i trzeba sobie radzić samemu;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts