Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Doskonalenie sztuki shimmingu + dwa pytania

Recommended Posts

Witam, w airsoft bawię się już jakiś czas, ale jak już to bardziej ciekawią mnie gearboxy i chciałbym udoskonalić sztukę jego składania. Mam kilka pytań pierwsze dotyczące shimmingu. OK wiem o co chodzi, ale chcę zweryfikować z pomocą kogoś doświadczonego czy dobrze to robię. wszedłem na pewną stronkę, którą podał Gogin. Wg strony skręcam gearboxa sprawdzam precyzyjnymi śrubokrętami, nie da się przesunąć zębatki na boki, wykonuje ona obrót kilka razy swobodnie. Jest tak z każdą, ale nie wiem czemu chińskie silniki grzeją się od samego kręcenia zębatkami? Czy wszystko w porządku? Mowa jest tutaj o silnikach boyi, cyma (cm.028). Zębatki poruszają się gładko, stawiąją swój naturalny opór (przełożenie). Dla uściślenia, mój SC-01 zęby hi-speed elementa + mój shimming, bardzo długa seria 25s, kable się nie grzeją, czyli chyba wszystko w porządku? Silnik A&K nie grzał się. Jeszcze jedno pytanie, czy po zmianie springa z chińskiego, na taki porządny (guarder 120) spada rof? Na springu cymy był fajny, ale przy nowym springu spada, słyszę RATATATATA! za pociągnięciem spustu. Batka 8.4v.

Pozrdrawiam!, decigner

Wg. stronki robisz shimming? Nie wiem czy bierzesz pod uwagę, że każdy GB potrzebuje indywidualnej pracy nad nim, co chyba nawet KicpA powiedział w innym temacie. Zębatka/i nie ruszają się na boki? To pierwszy najważniejszy czynnik, kolejne to sprawić by zębaty nie ocierały o siebie wzajemnie i równocześnie stykały się jak największą powierzchnią zębów, zachowując brak jako takiego luzu (najlepiej zostawić 0,1mm), ale to dość trudne dla kogoś bez doświadczenia. Ostatnia ważna rzecz, która zapewni nam przyjemny finalny efekt, to odpowiednie wypozycjonowanie zębatki silnikowej (tej, która odbiera obroty z zębatki osi silnika - tej, która jest na silniku), względem właśniej tej zębatki osi silnika - nie może być, za wysoko, nie za nisko by po odpowiedniej regulacji silnika, styk powierzchni zębów w tym miejscu był również jak największy, a zęby nie ocierały o siebie (jest to bardzo łatwe w dżirboksach z koszykiem na silnik), w V2 i podobnych to dość trudne.

PS. Oczywiście ROF - szybkostrzelność zmienia się w zależności czy wpakujemy twardszą/ bardziej miękka sprężynę do mechanizmu, a jaką sprężynę pakujesz to powinieneś wiedzieć, tak w zależności będzie zmieniał się ROF, to dość logiczne chyba.

Edited by Gogin

Dzięki o taką odpowiedź mi chodziło, teraz już wiem, że robię to dobrze, wszystkie czynniki zostały spełnione, jak na chińskie zęby, to naprawdę karabin cicho pracuje, zębatki nie piszczą tak jak kałach kolegi. Na auto ich nie słychać, tylko na singlu delikatnie, ogólnie jest git, co do spadku rof'a to nie spodziewałem się, że tak drastycznie spadnie. Od czego są pakiety 9.6.

Pozdrawiam!, decigner

W V3 robi się tak samo, też przytykasz silnika do otwartego GB, tylko, że dokładnie to przykręcasz koszyk z silnikiem - pomyśl przez chwil parę jak to zrobić w V2 i masz odpowiedź. Jak ktoś nie lubi myślenia to niech zostawia pod zębatką silnikową (lewa połówka GB patrząc od dyszy) 0.2-0.3mm podkładek i będzie grało też, jednak jest to tylko pół środek.

Edited by Gogin