Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem po wymianie lufy i gumki HU

Recommended Posts

Wczoraj wymienili mi w cm.048 lufe stockową na 6,04 systemy i gumke HU na guardera. Dzisiaj przepuściłem przez lufe jakieś 200-300 kulek i lipa straszna jest :roll:

Wiem że na pierwsze ~500 kulek nie powinienem patrzyć, ale co mi się nie podoba:

1. Suwak regulacji HU pracuje bardzo ciężko

2. Im więcej dodaje HU tym bardziej słychać jak cały mechanizm ciężej pracuje

3. Od połowy zakresu suwaka HU kulki blokują się w lufie (nie co któraś, tylko pierwsza która znajdzie się w lufie blokuje się się do momentu kiedy nie zmniejsze HU)

4. Każda kulka leci sobie tam gdzie chce

Macie jakieś propozycje co jest spieprzone, bo juz siły nie mam do tego kałacha :poddanie: na stockowej gumce HU i lufie też nie strzelał za ciekawie (czasami kulki latały każda swoją drogą, HU nie miał za bardzo chęci podkręcać kulek :wink: )

1. Zbyt mocne dokręcenie śrubki, dźwigienki regulacji HU.

2. Zbyt duży dystanser dodawany przy gumce Guarder'a

3. Zbyt duży dystanser dodawany przy gumce Guarder'a

4. Smar w magu/komorze/na kulkach, albo syf w lufie, check this out.

Jak w stocku nie strzelał za ciekawie, to pewnie wciąż używasz jakichś kiepskich kulek typu GFC, albo P&J i nie czyścisz lufy.

Edited by Gogin

1. Zbyt mocne dokręcenie śrubki, dźwigienki regulacji HU.

2. Zbyt duży dystanser dodawany przy gumce Guarder'a

3. Zbyt duży dystanser dodawany przy gumce Guarder'a

4. Smar w magu/komorze/na kulkach, albo syf w lufie, check this out.

Jak w stocku nie strzelał za ciekawie, to pewnie wciąż używasz jakichś kiepskich kulek typu GFC, albo P&J i nie czyścisz lufy.

Czyli cała gumka z dystanserem do wymiany czy można wymienić tylko dystanser, np na ten stockowy??

Kulek używam GFC high performance :roll:

lufę czyściłem wyciorem ze szmatką nasączoną trochę silikonem, więc to może być przyczyna że kulki latają jak dzikie w każdą stronę :???:

podmieniłem dystanser na stockowy i dalej podczas ustawienia HU na ~50% kulki stają w lufie :wink:

chyba będę musiał fucktycznie pokombinować z dystanserem "home made" jak napisał kol. grzechotnik

a jeśli chodzi o to kto mi składał to pewien serwis w w-wie na siedmiogrodzkiej :killer:

• 2 weeks later...

Niestety znowu wracam pomarudzić i poradzić się Was.

Kilka hi-capów przeleciało przez lufę, dystanser zmieniłem na stockowy, lufa wyczyszczona. Powiedzmy że się nieco poprawiło, ale nie na tyle żebym był zadowolony :wink:

Kulki lecą prosto przez jakieś 25-30 metrów po czym każda skręca sobie raz w lewo, raz w prawa, czasami poleci w kosmos, zdarza się i tak że po 15-20 metrach poleci ostro w dół :wink:

Występuje to na każdych kulkach, testowałem na GFC HP, Gunfire HP, Guarder'ach i Blaster'ach.

Na jako takie skupienie kulek mogę liczyć co najwyżej do 25 metrów :roll:

Macie jakieś pomysły co jeszcze może to powodować??

Myśle jeszcze nad zmianą gumki HU na jakąś inną niż Guarder...

jeszcze jedno pytanie...

Zauważyłem że na stockowej lufie był pierścień na wysokości początku komory HU.

Na nowej lufie tego pierścienia nie mam, tzn w serwisie nie byli nawet łaskawi sprawdzić czy wejdzie on na nową lufę. Sam sprawdziłem, no i fakt nie chce wejść, a przynajmniej nie po dobroci.

Z tego co sobie sam wymyśliłem to ten pierścień usztywnia komorę na lufie :roll:

Może mieć to jakiś wpływ na te dziko latające kulki??

Nie, ten pierścień nie ma wielkiego wpływu, chyba, że praktycznie nie masz usztywnienia na końcu lufy wewnętrznej. Lufki systemy mają większą średnicę zew. od zwykłych lufek i z reguły pierścienie usztywniające komorę inne niż systemy na nią nie pasują.