Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

G&G problem z trybem semi

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Ciąg dalszy problemów z moim G&G.

Dla przypomnienia: po wymianie gb na Boyi pojawił się problem z trybem semi. Problem ten został załatwiony przez podklejenie pod łącznik styków małego kawałka plastiku, gdyż przerywacz nie mógł go wyciągnąc. Wydawało mi się, że wszystko jest ok. Jednak wczoraj się zorientowałem, że przy strzelaniu na semi tłok potrafi zostac w tylnej pozycji. Dopiero strzelając kilka razy na semi w końcu sprężyna się "prostuje".

Jaka może byc tego przyczyna? Czy to wina zapadki przeciwpowrotnej? Czy można ją źle zmontowac w gb? Dodam, że zębatka silnikowa ma 5 zębów przeciwpowrotnych.

Czekam na wasze pomysły.

Zacznę od końca, szkielet wybrałem żeby przeczekac do stycznia (czekam na dostawę)kiedy wymienię go na aluminiowy lub stalowy BFT. Faktycznie mogłem kupic chociażby JG ale już po ptokach.

Używam batki 9,6V czyli dośc mocnej ale bez przesady. Co innego, że wg instrukcji jest za mocna do tej repliki (polecają 7,2V lub 8,4V :wink: ).

Czytałem temat http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=19073 ("AEG jak to działa"), w którym piszesz m.in.

"Tu i teraz trzeba raz na zawszę zapamiętać, że zębatki swoją bezwładnością obracają się nadal. Wychamowują dopiero na tłoku i popychaczu dyszy co powoduje cofnięcie dyszy (zazwyczaj maksymalne) i naciągnięcie tłoka (o nie więcej jak 1cm). Jest to jak najbardziej normalne zjawisko."

Piszesz tutaj o naciągnięciu tłoka o 1cm, u mnie potrafi zostac w tylnej pozycji (koniec tłoka przy tylnej ściance gb). Czy przy takiej batce to normalne?

Chciałem zaznaczyc, że to naciągnięcie tłoka do końca nie następuje za każdym razem. Po którymś strzale na semi tłok zostaje z przodu.

Piszesz tutaj o naciągnięciu tłoka o 1cm, u mnie potrafi zostac w tylnej pozycji (koniec tłoka przy tylnej ściance gb). Czy przy takiej batce to normalne?

To ogólnie normalne jak się nie ma mosfeta z hamulcem, albo chociaż samego mosfeta - choć i wtedy się zdarza. Ot jedna z wad prostego mechanizmu którym jest gearbox.

Edited by Gogin

Faktycznie potrzeba 2-3 strzałów żeby zwolnić sprężynę. Mam tylko problem z tym, że w moim przypadku kolejny strzał po zwolnieniu sprężyny znów powoduje przesunięcie tłoka na sam koniec gb. I trzeba znów 2-3 strzały żeby sprężyna się zwolniła. I tak w kółko. Czy tak powinno być?

Wcześniej miałem gb gdzie nie było tego "okienka", przez które widać sprężynę więc może na to nie zwróciłem uwagi. Widziałem jedynie co się dzieje z tłokiem poprzez otwór w cylindrze. Jednakże nie wydaje mi się żeby wtedy tłok przy semi cyklicznie pozostawał w tylnej pozycji.

Wczoraj sobie rozebrałem kolejny raz gb. Okazało się, że problem o którym wcześniej pisałem wynika z tego, że na semi replika strzela niekiedy jak na auto. Nie za każdym razem. Co któryś raz jest semi co któryś raz auto. Tak jakby kostka stykowa nadal nie działała prawidłowo. Zamiast rozłączyć styki siedzi nadal i jest problem.

Ma ktoś jakiś pomysł jak temu zaradzić?

No właśnie wczoraj to zrobiłem. Podkleiłem grubszy plastik, maksymalnie gruby jaki mogłem. Nawet musiałem pocienić bo przerywacz się nie mieścił. Różnicy w działaniu żadnej. Wyglada mi na to, że muszę przerobić przerywacz. Bo przez to, że jest za daleko to za mało się podnosi i prawdopodobnie za słabo wyrywa kostkę styku przez co ona nie przerywa obwodu od razu i następują kolejne strzały.

Przeróbka przerywacza jest niestety bardziej kłopotliwa gdyż jest metalowy. Ma ktoś jakiś sprawdzony klej do metalu?

Przydałyby mi się zdjecia przerywacza produkcji Boyi. Jeśli ktoś by mógł tu zamieścić byłbym niezmiernie wdzięczny. Chciałbym zobaczyć czy ma inny kształt.

Przyjrzę się temu, może spust jest powodem.

Jednak wydaje mi się, że jednak przerywacz, gdyż znacznie mniej się unosi niż w starym gb G&G - sprawdzałem. Różnica jest dość znaczna. Dlatego "uparłem" się, że to przerywacz. Ale obadam i spust - dzięki za pomysł. Może wystarczy go spiłować odrobinę.

Zastanawiałem się nawet nad odlaniem przerywacza z żywicy z odpowiednio wydłużoną końcówką, którą zahacza zębatka tłokowa. Jednak obawiam się, że element o tak małym przekroju będzie za giętki. No muszę pokombinować. Dam znać jak coś wymyślę.

Edited by hesus51

@poldeck

Są różne żywice, w zależności od propozcji składników mogą być mniej lub bardziej sprężyste. Sam używałem do odlewania 4 rodzajów żywic i każda zachowywała się zupełnie inaczej. Kiedyś odlewałem sobie spust do elektrycznego glocka made in China. Do dzisiaj działa bez zarzutu.

@Kocur666

Przełożyłem wszystkie części z gb G&G do Boyi w tym przerywacz. Wymieniłem jedynie uszkodzony tłok (zerwane 3 ostatnie zęby) i zniszczone łożysko od zębatki tłokowej. Wszystko to padło, gdy rozpadł się gb G&G.

Edited by hesus51
  • 2 weeks later...

Witam,

W końcu udało mi się naprawić moje m4. Tryb semi działa prawidłowo. Problem był w sumie dość złożony. Podsumowując (może komuś się to przyda):

- pod łącznik styków podkleiłem pasek plastiku, gdyż przerywacz sie za mało unosił i nie podrywał kostki. Ostatecznie musiałem ten pasek ściąć pod ukosem żeby nie haczył się o przerywacz jak cygniel go przesuwa,

- musiałem delikatnie zeszlifować bok kostki styków, chyba gb jest minimalnie węższy od poprzedniego i kostka po wyciagnięciu jej przez przerywacz klinowała się zamiast opadać,

- zrobiłem sobie odlew spustu i go o jakieś 0,5mm zeszlifowałem w miejscu gdzie popycha kostkę, ułatwiło to poderwanie kostki przez przerywacz - jeszcze raz dzięki Kocur666 za podsunięcie pomysłu.

Edited by hesus51