Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam

Po roku jestem nie do końca szczęśliwym posiadaczem RK-02 no i przyszedł w końcu czas zmienić to. Postanowiłem zrobić gruntowny tuning tej repliki ale nie do końca wiem jeszcze jakie części mam kupić mam nadzieję że mi pomożecie. Chciałbym wykrzesać z tej repliki spokojne 50m zasięgu czy jest to możliwe?

Na pierwszy ogień chciałbym wymienić

-komorę na King Arms'ową

-gumkę guardera

-sprężynę m110 guardera

-baterię G&P 9.6 2200MaH (ponieważ występowały dosyć często tzw."zacinki" http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=60341&hl=)

-Wyciszoną głowice tłoka elementa

No i nie wiem co dalej? Chciałbym zrobić ten tuning w przedziale 300-350plnów może i więcej zależy co poradzicie.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Spokojnie 50 metrów to już powinieneś mieć na stocku. Chyba, że chodzi Ci o zasięg skuteczny. Bo maksymalny to tak pomiędzy 55-60 metrów. Skuteczny powiedzmy to tak 40-45 metrów w Twoim przypadku. Jak chcesz poprawić celność (tym samym zasięg skuteczny) polecam zamiast sprężyny i wyciszonej głowicy kupić lufę precyzyjną. Batka na zasięg za bardzo nie wpłynie;P Raczej na ROF. A co do sprężyny, to w Twoim AK powinna być właśnie M110.

Sprężynę maksymalnie M130 wsadź (teraz siedzi M120 pseudonim "Twardy drut"), do tego precka, gumka HU, jak lufa z gumką w miarę luźno wchodzą to możesz walnąć teflonfix, ewentualnie jakąś uszczelnioną dyszę.

EDYTA. No i do tej sprężyny batkę 9.6V.

Edited by Antek6
  • 4 weeks later...

Nie tylko nie element. Juz miałem ten syf i wiem, że jest on tylko coś warty na papierze. Antek6 to GB wystarczy złożyć porządnie. Gilo, miałem na serwisie takie AK, i jak dla mnie założył bym tam kulki(łożyska) oczywiście pamiętaj, że siódemki. Jak chcesz, to możesz dodać łożyskowanie sprężyny, ale nie trzeba w stocku nie jest to konieczne. Oczywiście podkładkowanie, smarowanko i na 8.4v będzie bardzo fajnie strzelał. SP110 będzie zabijac ten silnik, normalne sprężyny są dłuższe, im dłuższa tym więcej energii potrzeba do jej naciągnięcia. Ten silnik to tragedia. Sprawdź tez tłok, raczej nie będzie wyglądał "pociągająco". Gumkę systemy, prec lufka, to juz twoja wola. guma systemy, nie guardera. Wyczyść syf w lufie, i będzie śmigać.

EDIT: Niech gogin się wypowie, żeby nie było, że źle poradzilem, ale mówię tylko to co widziałem na oczy.

Edited by decigner12

Łożyska na ślizgi,prowadnica metal, gumka hu silikon np.systema z dodatkowym doszczelnieniem, spring M130 i batkę min 9,6 np. firefox 1500 i to wszystko.Wynik to 480fps i zasieg pow 50 z palcem w ustach. Można dla zdrowotności styków tranzystor wstawić i to wystarczy. Co do silnika jak komuś na M110 się wykończył to nie dokońca dobrze złożył gb, albo ma pecha ;). Spokojnie wytrzyma M130, można powiedzieć że to jego górna granica wytrzymałości.

Edited by szumitek

Jak lipo to i ładowarkę będzie musiał, tak w ogóle to się zdecyduj najpierw proponujesz potem odradzasz... ogarnij się trochę ;) W cymach wstawiają silniki o większym przełożeniu, identyczne z dobrze znanymi pj torque (możliwe że te same). Boyi wkłada wciąż zwykłe niestety ale 130 od bidy pociągnie tyle że batka stock do kosza od razu...

Nie no rzeczywiście, wczoraj już byłem zmęczony. Co do silnika, chodziło mi o ten z CM.028 :-F To on tak ciągnął. ROF na 8.4v jakieś 300RPM. Singla ledwo ciągnął. Wg. mnie wcale nie trzeba ruszać stocka, tylko dać kulki. To jest moja opinia. jak wcześniej napisałem koledze coś takiego zrobiłem, i od tamtego czasu nie miał zacinki. Tylko batkę ma frajerfoxa, ale 8.4v. Ja mam silnik pidżeja, i ładnie ciągnie na lipo 7.4v ze sprężyną M130. Ja bym wymienił silnik na początku, ale nie musisz zresztą szumitek też ma rację. Batka 9.6v owszem, przepraszam, że polecam lipo, ale dla mnie ni-mhy i ni-cady to syf po prostu.

Nimh proponuję tylko dlatego bo jest mała a w ak ma to znaczenie. Firefox 9,6V 1500mAh to takie mniejsze zło, najlepsze z najgorszych ;). NiCd są bardzo dobre tylko gabarytowo odstają od innych i do klałacha bez stałej kolby nijak się do nich przymierzać. Oczywiście że można by wymienić silnik ale podałem rozwiązanie "power econo" :D

SP110 będzie zabijac ten silnik, normalne sprężyny są dłuższe, im dłuższa tym więcej energii potrzeba do jej naciągnięcia.

EDIT: Niech gogin się wypowie, żeby nie było, że źle poradzilem, ale mówię tylko to co widziałem na oczy.

Co za bzdura, im TWARDSZA sprężyna tym więcej energii mechanicznej i elektrycznej z której ta pierwsza powstaje by takową sprężynę naciągnąć, potrzeba. Dłuższa sprężyna po prostu łatwiej się spręża i rozpręża od krótkiej i twardej, gdy dołożymy fakt, że dłuższa ma z reguły niejednostajny skok, to jeszcze łatwiej to naciąganie i rozprężanie jej idzie, jakkolwiek by to nie brzmiało.

Tłok Al'u JBU, krótki silnik JG, SP130, borek do AK, guma systemy z teflonfix'em,SP130, 7mm stalowe ślizgi, prec lufę bym olał (może to dziwne, ale stockowe lufy bojca są na poziomie stockowych luf marujca, dobre jakościwo) wyczyszczenie styków/nowe kable z ominięciem bezpiecznika, aku 9.6V firefox'a. Będzie śmigać na dobrej szybkostrzelności, z powyżej 450 fps. Tylko zakładając, że złoży to ktoś z pojęciem o tym, w innym wypadku obstawiam płacz i zgrzytanie GB.

Koniecznie wymień uszczelkę na głowicy tłoka, wczoraj robiłem przegląd zerowy, pierwszy po 10 miesiącach, i owa uszczelka była tragiczna, twarda, nie elastyczna w ogole.

Jaką dysze polecacie do tego AK? Bo wyszło mi, ze jedyne miejsce gdzie ucieka powietrze, to połączenie dysza-hop up.

Dyszę uszczelnianą ;-) . Taką by długość się zgadzała :-F . Ca mają dobre uszczelki i są w miarę ok. A co do tego, ze masz nędzarski zasięg i kulturke pracy po roku bez jakiegokolwiek serwisu to wiesz... Coś w tym dziwnego?

Ja bym zrobił taki zestaw:

Zamiast komory, jakaś precka, gumiak guardera/g&g/systemy, m120, głowica tloka PŁASKA z łożyskowaniem. Jaka to ma mniejsze znaczenie i jakaś batka. Głowicy wyciszonej do płaskiej głowicy cylindra założyć nie możesz bo Ci zeżre tłok.

Uszczelki na głowicy tłoka sie nie wymienia tylko naciąga.