Czajson(wiking126p) Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 Witam W trakcie dzisiejszej strzelanki w 4 z 7 replik padły batki(-15 C), natomiast normalnie( z temperaturą powyżej 0) trzymają się spokojnie bez żadnych problemów. Jak można zabezpieczyć akumulatory ? Jakiś materiał izolacyjny ? Jaki ? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź - myślę, że wiele osób ma podobne problemy. Quote Link to post Share on other sites
Vault13 Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 Znam się trochę na tych sprawach, bo z kumplami organizujemy coroczne całodniowe strzelanki zimowe. Jeśli chcemy strzelać się w ujemnych temperaturach, warto zainwestować w akumulator na ogniwach NiCd, które lepiej znoszą niskie temperatury i wolniej się rozładowują na mrozie. Trzeba też odpowiednio zabezpieczyć akumulator przed zimnem, czyli owinąć jakimiś szmatkami czy innym materiałem. Dopiero potem wsadzić go do kolby i podłączyć do broni. Teraz trzeba jeszcze uważać na samą broń, wilgoć i śnieg szkodzi całemu wnętrzu i możemy mieć potem problem z elektryką, a po jakimś czasie z rdzą na gear box - ie. Dlatego staram się zawsze uszczelniać broń i nie używać jej w charakterze szufli do śniegu ;-) Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 Nie wiem co Ci tam w stokowym chińskim, I klasowym GB może, nie licząc zębatek i ew. springa, zardzewieć (które, nota bene, też będą miały problem z powodu zazwyczaj pokrywającej je cieniutkiej warstwy jakiegoś zylcu). Bo na bank nie zardzewieje Ci szkielet GB wykonany ze znalu, on to co najwyżej może się z wierzchu odrobinkę utlenić. Już po tym jednym stwierdzeniu widać "ZnaFFcę". Co do pytanie, jak powyżej NiCd, z tym, że niestety teraz nie kupisz dobrych pakietów z takimi ogniwami (ekologia), najlepsze z mi osobiście znanych to Sanyo RC. Szmatami jak sobie batkę owiniesz, to też nie za dużo pomoże, aczkolwiek odrobinkę na bank tak. Szybciej użyj do tego folii aluminiowej, lub foli z koca ratunkowego. A najlepiej Lipolki i dobra ładowarka ;-). A tak na marginesie, temat można spokojnie zamknąć, bo od lat kilku jest to samo wałkowane i można sobie o tym na forum poczytać. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 21, 2009 Report Share Posted December 21, 2009 (edited) Ogrzewacze chemiczne - odsyłam do sklepu narciarskiego. Albo tak jak napisał Tuksiak - LiPo. Nic ich nie przebije. Edited December 21, 2009 by Azur Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted December 22, 2009 Report Share Posted December 22, 2009 http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=80616 :F Quote Link to post Share on other sites
werner Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 NiCd + folia (koc) ratunkowy. Wszystko szczelnie sklejone tasma. Mi pomaga. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts