choisen Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 No właśnie. USA szalenie szczyci się swoim Korpusem USM. A co z naszymi zachodnimi sąsiadami? Czy podlegają oni dowództwu Marynarce Wojennej czy wchodzą w skład Sił Lądowych? Quote Link to post Share on other sites
TROLL-CATS Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 Apage satanes Nie używaj skrótów us... na TYM Forum. To zakazane :evil: Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 Łatwo sprawdzić: popatrz na kolor stopni na naramiennikach. Jeśli żółty - marynarka, jeśli biały lub czarny - wojska lądowe. Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 http://www.marine.de/portal/a/marine/kcxml...E%2Fcontent.jsp "Verwendungsreihe 76" - Marinesicherungsdienst Marinesicherungsdienst jest jedną ze specjalizacji w Marynarce Wojennej Niemiec. Dla zainteresowanych zamieszczam link zdjęcia pagonów oficerskich: Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 Coś mi tutaj nie pasuje. Marinesicherung, to przecież nie Piechota Morska, ale reszta się zgadza. Może "Verwendungsgruppe 34"- Kampfschwimmer ;-) Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted December 31, 2009 Report Share Posted December 31, 2009 (edited) Nikt nie mówił, że Marinesicherungsdienst to Piechota Morska. Marinesicherungsdienst ma takie same zadania jak każdy inny Sicherungszug tyle, że na wodzie. Czy Kampfschwimmer można nazwać Piechotą Morską lub United States Marine Corps nie wiem. Edited December 31, 2009 by Dingo Quote Link to post Share on other sites
obcy Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 (edited) Z tego co się orientuje to Kampfschwimmer to bardziej odpowiednik naszej "Formozy" niż tradycyjnych wojsk desantowych w typie amerykańskich czy brytyjskich Marines. Poza nurkami w składzie sił specjalnych marynarki mają też kompanie saperów, kompanie wsparcia technicznego i kompanie przeznaczoną do abordażu i podobnych działań (i to chyba najbliżej by było "typowych" wojsk desantowych) Nie widziałem też na składzie niemieckiej Marynarki dużych okrętów desantowych, czy wsparcia desantu jedynie wiem że mają dwa 400 tonowe małe okręty desantowe (właściwie duże barki), raczej do działań na przybrzeżnych akwenach Edited January 3, 2010 by obcy Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts