Meche Posted December 24, 2009 Report Share Posted December 24, 2009 Mam rozładowarkę TM. Podłączyłem mojego Firefox 9,6V 2000mAh NiCad, kiedy zgasła dioda odłączyłem baterie. I podłączyłem do ładowarki(taka chińska dodawana do AEG). Przez pomyłkę po rozładowaniu odwrotnie włożyłem bale do wtyczki baterii. Po "naładowaniu" baterii. Podłączyłem ja do miernika o pokazał 1,2V i znikomą ilość mAh. Da się jakoś uratować baterie? Mam zamiar podłączyć ją do zasilacza 12V(czytałem na forum o tel. komórkowych, że jak bateria się za bardzo rozładuje to, trzeba ją potraktować voltami). Szkoda mi baterii, bo była w bardzo dobrym stanie i chciał bym jakoś przywrócić ją do życia. :cry: Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted December 24, 2009 Report Share Posted December 24, 2009 Skąd bierzecie mierniki które mierzą pojemność baterii???? Dobrze rozumiem: po rozładowaniu odwrotnie podpiąłeś do ładowania? Jak tak, to zwarłeś baterię, która była pusta - wyssałeś z niej resztki życia. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted December 24, 2009 Report Share Posted December 24, 2009 (edited) Też tak zrobiłem z moją stockową z Boyi (czyli de facto Firefox z inną nalepką). Ładowarka przeżyła, po podłączeniu poprawnym i normalnym naładowaniu baterii bateria nadal bangla jak przed wypadkiem. Podłącz normalnie do ładowarki na normalny czas ładowania, może być tak z godzinkę dłużej niż wychodzi Ci ze wzoru (zawsze tak ładuję). Powinna chodzić. Edited December 24, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted December 24, 2009 Author Report Share Posted December 24, 2009 Podłączyłem teraz poprawnie baterię do ładowarki. Zobacyzmy co będzie się działo o 22:30. //Agata Co do miernika to mam taki . Napięcie sprawdzam tak, że ustawiam pokrętło na 20V, czarny kabel do wejścia COM, a czerwony do środkowego wejścia. Natężenie sprawdzam tak, ze czarny do COM, czerwony do pierwszego wejścia i pokrętło na 10A. Wydaje mi się, że źle to robię, bo amperomierz powinno się podłączać szeregowo a ja to robię równolegle, także wiem, ze robię to źle :D Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 24, 2009 Report Share Posted December 24, 2009 Ale dalej nie wiemy jak mierzysz Pojemność pakietu (mAh) tym miernikiem. Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted December 25, 2009 Author Report Share Posted December 25, 2009 Ładowałem baterie 12h, czyli standardowo. Voltarz ~4V, podłączyłem jeszcze raz. O 22 napisze jakie jest napięcie po drugim ładowaniu Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted December 25, 2009 Author Report Share Posted December 25, 2009 (edited) Po ładowaniu znowu to samo 4,44V :/ Chyba zdechła wieki, ale dla pewności będę ładował ją przez kolejne 11h Sory za post pod postem ale nie mogę edytować tego wyżej. Edited December 25, 2009 by Morten Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 25, 2009 Report Share Posted December 25, 2009 nie łąduj jej ponownie zostaw batkę i znajdź kogoś kto ma tryb reflex w ładowarce i powinieneś zreanimować pakiet. potrafa to bardzo długo ( ok 30h non stop ładowania ) ale powinno pomóc. Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted December 26, 2009 Author Report Share Posted December 26, 2009 Dałem koledze co ma ładowarkę modelarską i bateria działa, tylko straciła na pojemności. Temat uważam za zamknięty, dzięki za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 26, 2009 Report Share Posted December 26, 2009 no to niech pomęczy batkę na trybie reflex to pojemność podskoczy ;) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted December 28, 2009 Report Share Posted December 28, 2009 Nie każda ładowarka ma taki tryb ;) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 28, 2009 Report Share Posted December 28, 2009 no to trzeba poszuakć kogoś kto ma ładowarke z takim trybem ;] moje dwie ładowarki posiadają ów tryb. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 Napisz jeszcze ile one kosztowały i zapewne się wyjaśni dlaczego mają ;) Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 Jak dla mnie to można wyjaśnić co to jest tryb reflex, u mnie wszystko po niemiecku jest i nazwy się nie pokrywają :( Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 430zł ładowarka z zasilaczem i ma tryb reflex ;] moja jedna kosztowała 900zł (z zasilaczem)a druga bez zasilacza 1600zł ;] plus zasilacz za 700zł. plus adaptery, przejściówki i inne duperele jeszcze z 60zł ;] tryb reflex- jest to impuls wsteczny. czyli ładwarka daje prąd do aku i za chwile zabiera ale o niższym natężeniu. Quote Link to post Share on other sites
xxNDxx Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 (edited) Odratowalem baterie ta ladowarka, ale w instrukcji nie moge znalezc nic o trybie REFLEX. http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?...roducts_id=4189 Seger jak wiesz jak to zrobic na tej ladowarce napisz "step by step". Edited December 30, 2009 by xxNDxx Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 jutro w pracy pobawie sie nią chwilke to sprawdzę ;] Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts