Korba Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 (edited) Posiadam zwykłą stockową ładowarkę od kałacha Cymy 0.28. Na wyjściu napięcie 8,4 V i prąd 250 mA. Baterię dorwałem NiMh 8,4 V o pojemności 3000 mAh, bo giwere dostałem w prezencie, niekompletną, bez żadnej baterii. Czy tą ładowarką dam radę ładować tą baterię? Napewno potrwa to dłużej. Ale słyszałem że dłuższe ładowanie niższym prądem wydłuża życie baterii. Jak długo powinienem ładować taką baterię za pomocą posiadanej ładowarki? Czy może ładowac doświadczalnie i mierzyć miernikiem napięcie baterii? Ile volt powinna mieć w pełni naładowana bateria? Ale znowu przerywanie ładowania ma zły wpływ na zdrowie batki. Tak źle, a tak jeszcze gorzej... :???: Więc da radę z tym zestawem, czy mam inwestować w odpowiednią ładowarkę? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Edited December 30, 2009 by KorbaSWD Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 Da radę, tylko ładowanie będzie trwało dłużej. Ale szkoda męczyć baterię chińską ładowarką. Wzór na długośc ładowania gdzieś jest na forum , nie mogę go sobie przypomnieć. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 Jeśli ładowarka ma na wyjściu 8,4V to nie naładujesz batki do pełna. W pełni naładowana 8,4 ma ponad 9,5V na wyjściu. Kup porządną ładowarkę. Quote Link to post Share on other sites
Korba Posted December 30, 2009 Author Report Share Posted December 30, 2009 Ładowarka ma napisane na obudowie, że ma 8,4 V i 250 mA. Mierzone miernikiem napięcie ma około 11 V. Więc myślę że da radę naładować do pełna. Pytanie tylko w jakim czasie. I czy zbyt długie ładowanie zaszkodzi baterii? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 naładuje. no zbyt długie szkodzi ;) niski prad nie szkodzi. :) a nawet pomoga, przy ni-mh nic sie nie stanie jak przerwiesz na chwilke proces łądowania. naładowana na max powinna mieć prawie 10,5v. bedziesz ładował prawie 12h ( ja bym klaskał uszami z nudów... ) Quote Link to post Share on other sites
Korba Posted December 31, 2009 Author Report Share Posted December 31, 2009 bedziesz ładował prawie 12h ( ja bym klaskał uszami z nudów... ) Dzięki. Poprostu włączę wieczorem i pójdę spać :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts