Snipernr1 Posted January 7, 2010 Report Share Posted January 7, 2010 Witam. Chciałbym znać Waszą opinie na temat uszczelki głowicy tłoka o standardowym wymiarze. Ponieważ moja nadaje sie do wymiany mam pytanie jak sie ma cena do jakości tzn Uszczelka Systemy za 15 zł jest warta tych pieniedzy ? Czy wystarczy uszczelak Elementa za 7 zł Czy poprostu załozyć uszczelkę za 2 zł którą zakupiłem w sklepie z tym asortymentem. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 7, 2010 Report Share Posted January 7, 2010 http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=61433&st=40 Warto poczytać ;) Teoretycznie niczym się to nie różni od zwykłej uszczelki z "castoramy" oprócz rozmiaru. A tutaj jest właśnie największy problem. Trudno znaleźć taką aby pasowała w 100%. Odsyłam do linka wyżej, tam też jest poruszony ten temat, ale w kwestii BU. Pozdrawiam, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
_Mnichu Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Definitywnie trzecia opcja, nie ma co przepłacać. Ja kupiłem za 50 groszy oringa w sklepie hydraulicznym i jest git, rof nie spadł, fps wzrósł. Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Ze zwykłym zestawem nie ma problemu, gorzej z dobraniem na BU Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 A ja wlasnie mialem odwrotnie. W hydraulicznym mieli idealne BU uszczelki (wzielem wtedy glupi tylko dwie ... cala zlotówke mnie kosztowaly oba) za to do normalnych tlokow nie mieli ;) Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 25, 2010 Author Report Share Posted January 25, 2010 Wpadłem do sklepu z cylindrem i tłokiem, pan wyciągnoł magiczne pudełko z uszczelkami metodą testów w sklepie dobrałem idealnie uszczelkę .Na suchym cylindrze chodziło ciężko ,po przesmarowaniu lata idealnie, test strzykawki wypada imponująco.Pozostaje poczekać ile kulasów przemieli. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 Pamietaj ze test strzykawki jest na trzech miejsach. Lev 1 - test na glowicy cylindra. Znaczy - tlok jest szczelny. (to umie kazdy) Lev 2 - test na zalozonej dyszy ( w maxymalnie wysunietym polozeniu - czyli do strzalu) - jak jest strzykawka - znaczy dysza jest szczelna. (oring dyszy to wazna kwestia...kupic wlasciwy nie jest tak zupelnie latwo) Lev 3 - test na wlozonej w rozlozony gearbox komorze hopa. Dysza na maxa- przylozona mocno komora - oraz zamkniecie palcem koncowki lufy. (odpowiednia gumka do odpowiedniej komory i odpowiedniej dyszy ... zakonczenie dyszy jest najistosniejsze oraz ... dlugosc dyszy !) Jak wtedy masz strzykawke... znaczy masz mega szczelna replike. Mozesz sie cieszyc i chwalic wszystkim znajomym. Powodzenie u plci przeciwnej tez murowane ... "Kochanie .... ja mam strzykawne na lufie..." ;) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 26, 2010 Report Share Posted January 26, 2010 Jeszcze lev. 4 ;) na złożonej replice szczelność całego układu ;) zatykamy palcem koniec lufy wew. Bez kulek oczywiście ;) jak tłok zatrzyma się po strzale w 1/3 - 1/2 to znaczy że szczelność układu jest ok. Nie radzę stosować w replikach bez układu mosfet z AB. Oringi do dyszy to pestka, zacznijcie kupować w sklepach z oringami a nie w hydraulicznych ;) Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted January 26, 2010 Report Share Posted January 26, 2010 Nie mam AB wiec tak nie proboje ;) Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 26, 2010 Report Share Posted January 26, 2010 (edited) Tak się bardzo rzadko dzieje a jakoś nie mam złych wyników efpeesowych :-P . Co więcej w tej emce co mi dała 570 na m150 bez BU nie mam efektu level 4. Ani nawet level 3. Zupełnie inaczej wygląda uszczelnianie przy wysokim ciśnieniu jak sie zatka paluchem a inaczej jak opór stawia tylko kulka... Nie popadajmy w paranoję. Głównym sprawcą dobrego strzelania jest powtarzalność wyników efpeesowych a nie totalne wyeliminowanie strat powietrza. Kocur, mozesz spokojnie próbować, raczej nie sądzę byś miał level 4 ;-) . Edited January 26, 2010 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Nie bede probowac bo silnik bezwladnoscia i generowanymi pradami robi jeszcze czesc obrotu na semi - tlok zostanie w pozycji tylnej a zebatki sie przekreca ... i mozna tlok zjechac. Wogole ktos juz rozkminial jaki wplyw ma mosfet oraz AB na zywotnosc zebatek oraz zwojow silnika ? Ja widze to tak... Naprostujcie mnie jak sie myle. Przy mosfecie - cala energia z baterii jest w bardzo szybkim czasie podawana na silnik. Silnik gwaltownie zrywa sie do pracy. Jezeli nie ma AB - moze byc juz czesciowo naciagnieta sprezyna wiec ten pierwszy zryw dziala z wieksza sila niz uklad bez mosfeta. Poniewaz na zwykluch stykach czesc energii jest tracona na iskrzenie oraz ruch zworki - wiec start jest troche bardziej plynniejszy. Zebatki pekaja nie dlatego ze naciagaja mocna sprezyne ... ale dlatego ze pol cyklu obrotu - sa pod obciazeniem sprezyny, a pol cyklu - pracuja bez obciazenia. I dostaja w dupsko wtedy kiedy wlasnie przechodza z stanu bez obciazenia do obciazenia. Co do AB - rozumiem ze uklad ten zwiera bieguny silnika zeby wyeliminowac indukowanie sie pradu ? Tylko czy wlasnie nie przez to mosfety maja tendencje do palenia silnikow ? Jezeli ktos strzela duzo na semi - po kazdym strzle prad musi sie rozladowac. Podczas zwierania stykow - zamieniany jest na cieplo w uzwojeniach silnika (poprzez zwarcie). Nie moze to czasem powodowac palenia sie okablowania przy slabszych silnikach o nieduzej srednicy zwojow ? (czyli hi speedowe lub stockowe ?). Poldeck - oczywiscie im mocniejszy spring tym inne zachowanie ukladu i tym samym szczelnosc. Ale to wlasnie przy mocnych springach kazda nieszczelnosc to strata duzej ilosci fpsow. Mi raz na m160 wyszlo 540 ... dlatego ze lufa w komorze hopa byla zle zamocowana (cofnieta o 1 mm). Wczesniej na m120 + dystanser 1 cm w tlok wychodzilo 500. Ogolnie oplaca sie miec szczelna dysze. Uszczelnienie na komorze juz nie jest az tak istotne ale daje pare fpsow. Kolega mial w emce za krotka dysze o 1-2 mm - byla taka chamska dziura w komorze hopa. Replika zamiast 370 miala 330 fps. Niby tak duza nieszczelnosc a spadek nie jakis drastyczny. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Kocór nie jest to temat o mosfetach. Ale używam ich od paru ładnych lat i moje silniki mają się dobrze. Jedynie szczotki mogą być bardziej obciążone. Niech mod przeniesie posty to pogadamy na ten temat. Co do szczelności, każdy ma inny sposób na robienie replik, ja stawiam na dużą szczelność bo daje to dobrą powtarzalność strzałów. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 (edited) Ja też stawiam na szczelność bo to jest konieczne. Ale nie uważam za konieczne dążenie do całkowitego level 4 czy level 3. Przecież jak zatkasz lufe palcem to nadbuduje się w niej ogromnie większe ciśnienie, które prędzej rozepchnie gumkę niż ciśnienie nadbudowujące się za kulką. Edited January 27, 2010 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Rozepchnięcie gumki jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło ;) Poldeck jeżeli przy zatkaniu lufy palcem jest strzykawka to tak samo jest przy delikatnym dmuchnięciu w lufę ;) Wiem bo sam sprawdzałem wiele razy. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Ja wiem, ze jeśli przy zatkaniu jewst to i przy lekkim dmuchnięciu będzie. Ale w drugą stronę to działać nie musi bo nie ma takiej potrzeby ;-) . Co by nie było nie zamierzam Ci udowadniać, zę moje metody są lepsze bo ne muszą i niniejszym właśnie ucinam dyskusję, mogącą doprowadzić do tego, że jeden będzie się staral drugiego przekonać do swoich ;-) . Peas brotha. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Przecież my tylko rozmawiamy ;) ... każdy ma inny sposób na robienie replik... Przecież to napisałem wcześniej ;) Żaden z nas nie napisał kto robi lepiej, po prostu wymieniamy się poglądami więc nie ma potrzeby urywania dyskusji ;) Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 28, 2010 Report Share Posted January 28, 2010 Ale wiesz... teoria jest taka, ze jesteśmy dla siebie konkurencją... Mi to tam dynda bo ani tego nie odczuwam ani mnie to nie rusza ;-) . Więc w sumie ok. Ja tam zamiast level 3 robie test papierka. Kulka w komore, giwera nogami w górę i papierek 7x7mm na wlot kulek. Ma prawo podskoczyć dopiero jak dysza zacznie się cofać. I to w sumie mi wystarcza. W tych rejonach giwery :-F . Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 28, 2010 Report Share Posted January 28, 2010 Konkurencja? Ja robię to hobbystycznie i jak znajdę czas, nie jest to mój sposób na życie. Test papierka jest dobry też kiedyś stosowałem ale stałem się bardziej wymagający dla swoich replik i staram się aby były szczelne w warunkach zawyżonych przez zatkanie lufy, jak przy zatkaniu lufy palcem papierek się nie ruszy to znaczy że jest ok. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted January 28, 2010 Report Share Posted January 28, 2010 Eee mozecie bardziej opisowo mi wytlumaczyc test papierka bo nie slyszalem o tym ?;) A konkurencja dla was nie jestem bo robie repliki tylko i wylacznie za piwo :D Quote Link to post Share on other sites
szumitek Posted January 28, 2010 Report Share Posted January 28, 2010 Eee mozecie bardziej opisowo mi wytlumaczyc test papierka bo nie slyszalem o tym ?;) A konkurencja dla was nie jestem bo robie repliki tylko i wylacznie za piwo :D Jak nic można to podpiąć pod "dumping łupieżczy" :P Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 28, 2010 Report Share Posted January 28, 2010 Ładujesz kulkę do komory (jedną) jak replika jest "do góry nogami" i na szyjce komory kładziesz mały lekki papierek, przy oddaniu strzału nie powinien podskoczyć do góry od uciekającego powietrza. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted January 28, 2010 Report Share Posted January 28, 2010 Czaje ... pewnie to moje zwichrowane zwoje mozgowe ale ciagle kombinowalem ze do gory nogami to jest lufa na dol ... i gdzie tu trzymac papierek ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts