MAR Posted January 15, 2010 Report Share Posted January 15, 2010 (edited) Witam Interesuje mnie , jakie namioty (prócz tych z pałatek) sa używane w bw- I czy jest możliwy ich zakup. Pozdrawiam :) Edited January 15, 2010 by MAR Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted January 15, 2010 Report Share Posted January 15, 2010 Widziałem te taktyczne iglosy znanej wszystkim "renomowanej" niemieckiej firmy ;) Quote Link to post Share on other sites
Dingo Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 Kiedyś słyszałem, że jakieś jednostki dostały TT. http://img251.images...76/38303352.jpg -cena prawie 200€. Nie wiem czy to prawda i czy istnieją inne alternatywy. Quote Link to post Share on other sites
MAR Posted January 17, 2010 Author Report Share Posted January 17, 2010 A jakieś większe namioty - sztabowe, drużynowe? Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 Występują w kilku rozmiarach i rodzajach. Zdobycie ich jest bardzo trudne. Najczęściej w sklepach i na aukcjach pojawiają się namioty z czasów NRD. Ceny nawet na ebayu są bardzo wygórowane. (hasło "Mannschaftszelte") Polecam sklepik z namiotami, m. in. też BW. http://bundeswehrzelte.com/ Quote Link to post Share on other sites
turntablized Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 Namioty ? to takie nietaktyczne byłem świecie przekonany że chłopaki bazują głównie na tarpach. Pomijając oczywiście piechotę liniową. Quote Link to post Share on other sites
MAJCHER Posted September 8, 2010 Report Share Posted September 8, 2010 ten namiot z linku Dingo to Jack Wolfeskin (niepamietam modelu) ale na pewno jest na ich stronce oczywiscie w nieco innej kolorystyce :). Cena wynika glownie z tego ze wazy to to 1,5 kg z pokrowcem :) SpecOpsy sypiaja pewnie w norkach. Ta oryginalna gore-texowa Carinthi kosztuje 2700zl i jest nawet dostepna w kilku polskich sklepach internetowych :). Polska "podrobe" Summita mozna juz miec za 1200zl jest takze polski "zamiennik za 700zl" :) Akurat siedze w temacie namiotu na swoje potrzeby i troche w necie sie juz naszukalem :). Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Pojawiła się kolejna ciekawostka z wyposażenia jednostek specjalnych Bundeswehry: Unterstand/Notzelt czyli namiot awaryjny. Niestety jeszcz nie nie odpakowałem, ale wg opisu i wyglądu: wymiary paczki to 35cm x 11cm x 7cm, po rozłożeniu 2,5m x 1,5m, waga okolo 900g,w komplecie 6 śledzi, 15 m linki, instrukcja obsługi oraz sam namiot. Quote Link to post Share on other sites
Troczek Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 @Wolf: A gdzie można takie cacko dostac ? Allegro czy jakieś wyspecjalizowane sklepy? :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Pojawiła się kolejna ciekawostka z wyposażenia jednostek specjalnych Bundeswehry. http://cadetdirect.com/order1.php?pg=415 http://www.goodyears.co.uk/productDetails.php?id=175 Czy to przypadkiem nie jest jednoosobowy ogólnowojskowy namiot armii brytyjskiej? Zgadza się numer i napisy na paczce. Ronin Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 3 funty tylko, co tak tanio? :blink: Może jakieś zbiorowe zamówienie? :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Czy to przypadkiem nie jest jednoosobowy ogólnowojskowy namiot armii brytyjskiej? Zgadza się numer i napisy na paczce. Ronin Możliwe, bo Norwegowie go też mają i to od dłuższego czasu. Sądząc po opisie to jednak nie ogólnowojskowy, i mają go na stanie od niedawna tylko niektóre jednostki BW, co jest ciekawe i ważne dla zaintersowanych. Quote Link to post Share on other sites
Troczek Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 3 funty tylko, co tak tanio? :blink: Może jakieś zbiorowe zamówienie? :biggrin: Jeżeli będzie takowe ,to proszę o kontakt bo bardzo chętnie zamówie kilka :) Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 (edited) Również piszę się na zbiorowe zamówienie - tak gdyby ktoś szukał chętnych.... Edited January 5, 2012 by W2o Quote Link to post Share on other sites
Troczek Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Dla ludzi ,którzy się spodziewają namiotu normalnego rozwiewam ich nadzieję :) Wygląda to tak: Quote Link to post Share on other sites
CptInzMathias Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Jak za 3funty.. i tak nie ma co narzekać..:P Lepsze to niż moknąc.. chociaż można zrobić równie dobrze namiot z poncha. Quote Link to post Share on other sites
Troczek Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Powiem szczerze ,że mimo tego ,że trzeba ściągac zza granicy to cena i tak zachęca bo nie moge znaleśc niczego podobnego u nas za mniej niż 90zł (jeżeli się mylę to proszę o poprawkę ,bo szukałem tylko na allegro) Quote Link to post Share on other sites
wally Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 (edited) Czasami na alledrogo pojawia się to pod nazwą "płachta okopowa", kosztując ok. 30 zł. Edited January 8, 2012 by wally Quote Link to post Share on other sites
Troczek Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 Dzięki za informację . Będę szukał ;) Quote Link to post Share on other sites
Radziul Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Dla ludzi ,którzy się spodziewają namiotu normalnego rozwiewam ich nadzieję :) Wygląda to tak: No i czego chcieć więcej? :). Ściółkę ogarnąć i spokojnie można spać. Quote Link to post Share on other sites
Troczek Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 No i czego chcieć więcej? :). Ściółkę ogarnąć i spokojnie można spać. Ależ nie zaprzeczam ,tylko sam spodziewałem się choć tego namiotu jedynki :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts