Wolfran Posted January 23, 2010 Report Share Posted January 23, 2010 (edited) Witam, nagle przestał mi działać pakiet FireFox-a 9.6V 1100mah mini, przy broni zero reakcji na spust (sprawdzane na kilku broniach), co mogło się stać, da się to zrobić czy nie? Pozdrawiam. Edited January 23, 2010 by Wolfran Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted January 23, 2010 Report Share Posted January 23, 2010 Odlutowala sie jakas blaszka ? Oderwala ? Sprawdzales woltomierzem na wtyku ? Moze bolec w wtyczce odlamal albo w replice. Miernik universalny i sprawdz. Quote Link to post Share on other sites
Wolfran Posted January 23, 2010 Author Report Share Posted January 23, 2010 wszystkie blaszki w porządku, wtyki też, nie mam woltomierza. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 23, 2010 Report Share Posted January 23, 2010 no musisz sprawdzic napiecie to podstawas. jeżlei nie ma styku to nie ma napięcia... Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted January 23, 2010 Report Share Posted January 23, 2010 mógł mu paść pakiet, mi ostatnio sanyo cadnica 2400 mah padło. Pociągnął 5 razy m130 i nagle zero reakcji. Sprawdzone na mierniku. Napięcie równe 0V. Nie wiem czemu. Był zadbany i nagle zgon. seger może wiesz dlaczego? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 23, 2010 Report Share Posted January 23, 2010 mogł zgrzew puścic miedzy ogniwami. chcesz to podeślij do mnie to obadam o co kaman baterii. PW jak coś ;) Quote Link to post Share on other sites
pawel66 Posted January 23, 2010 Report Share Posted January 23, 2010 na bank coś się odlutowało, musisz wszystko przelutować Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 23, 2010 Report Share Posted January 23, 2010 zgrzew niestety nie jest dobra metoda łaczenia ogniw, 4 malutenkie punkciki na łbie ogniwa, blacha znów 4 pkt. i ogniwo, niestety kiepski pomysł :( lutowanie jest najlepsze, łaczysz ogniwa cała powierzchnia łba, pakiet jest sztywniejszy, nie ma mozliwości przerdzewienia blach bo ich nie ma pomiedzy ogniwami, osoga większą wydajność. Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted January 23, 2010 Report Share Posted January 23, 2010 Właśnie chodzi o to, że pakiet fizycznie, zewnętrznie jest w porządku. Sprawdziłem pakiet w sklepie modelarskim. Goście stwierdzili, że pakiet zdechł sam z siebie. Nie będę się domyślał co nim kaman, mam już lipo. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 23, 2010 Report Share Posted January 23, 2010 jeżlei pakiet był wczęsniej w dobrej kondycji nie moze paśc sam z siebie " bo mu sie zachciało" musiało puścic łaczenie ogniw. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted January 23, 2010 Report Share Posted January 23, 2010 Podrzuć to go zbadam i jeżeli to blaszka pękła, to zlutuje. Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted January 23, 2010 Report Share Posted January 23, 2010 Chyba wszystko jasne. Ostatnio ten pakiet pakiet zaliczył ciapu-ciapu przypadkowe, kiedy to testowałem co się stanie z GB w wannie pełnej wody xD. Tłoczek udało się zmielić, ale pakiet wytarłem ręcznikiem. Odwinąłem folie. Już się nie dziwię awarii. Cały skorodowany :/ Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Już naprawiałem jedną baterię, która pływała w jeziorku i do dziś ma się świetnie :P Quote Link to post Share on other sites
Wolfran Posted January 27, 2010 Author Report Share Posted January 27, 2010 Okazało się że kable były popsute, dzięki za "pomoc". Quote Link to post Share on other sites
LaY Posted February 1, 2010 Report Share Posted February 1, 2010 (edited) Z racji że temat już zamknięty podepnę się(Wolfran nie obrazisz się?). Kupiłem aku z Frajerfoxa (NiMH, 1500mAh, 8,4V, typ mini), formowałem na ładowarce mikroprocesorowej, lecz ten ciągle traci napięcie po naładowaniu. Zaraz po naładowaniu jest około 9.8V, natomiast już po dwóch dniach spada do około 8.4. 1. Czy bateria nadaje się już tylko do kosza? 2. Czy Krakmani przyjmą ją na gwarancję (mam ją dwa tygodnie, a słyszałem coś że tylko rozruchową dają)? Z góry dzięki. Pozdrawiam. Edited February 1, 2010 by LaY Quote Link to post Share on other sites
Wolfran Posted February 3, 2010 Author Report Share Posted February 3, 2010 (Wolfran nie obrazisz się?) nie Quote Link to post Share on other sites
Phoesis Posted March 7, 2010 Report Share Posted March 7, 2010 (edited) No to i ja się podepnę. Niedawno kupiłem batkę SanyoRC 2400mAh 9,6V NiCd (była formatowana itp.). Podłączyłem do ładowania i po około 30 minutach coś się zwarło przy wtyku i kabel od ładowarki zaczął się palić. Po tym wypadku zaczęły się problemy: - bateria trzyma max. 300-400 kulek; - po naładowaniu do pełna na następny dzień już nie daje rady naciągnąć sprężyny (m120); - jedno z ogniw grzeje się bardziej niż pozostałe; - pomimo tego, że niby jest rozładowana po tych 300 strzałach, bardzo długo się rozładowuje po podłączeniu do ładowarki. Moja ładowarka to Batimex BCH001, ładuje prądem 500mA, ustawione na 8 cel. Jestem pewien, że to nie wina ładowarki gdyż drugą baterię - Sanyo 3600mAh 9,6V NiMH ładuje bez problemu. Edited March 7, 2010 by Phoesis Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 7, 2010 Report Share Posted March 7, 2010 uszkodzenie konektora, przepalenie blaszki łączącej ogniwa. łap PW Quote Link to post Share on other sites
buszmen82 Posted March 8, 2010 Report Share Posted March 8, 2010 To bardziej grzejące się ogniwo jest uszkodzone, wymień albo wyrzuć. Alternatywnie będzie to batka 8,4V Quote Link to post Share on other sites
Snopek94 Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 (edited) Ja mam problem z batka FF 9,6 1500 mini. Naładuje ją na maksa i jest koło ~~10V. 2 ostatnie ogniwa się nagrzewaj szybciej niż reszta. Podczas strzelania ROF skacze(sprawdzane na kilku replikach) Po kilku godzinach po naładowaniu napięcie spada do około 9,2. W ogóle batka jest jakaś trafna i podczas strzelania wybuchła mi tak aż ta folia co trzyma ogniwa się rozerwała :/ Da rade ją jeszcze uratować??(a propos batka była formatowana) Edited March 13, 2010 by Snopek94 Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted March 29, 2010 Report Share Posted March 29, 2010 (edited) Temat jakby stworzona dla mojego problemu to się podepnę :uśmiech: bateria-sanyo 9.6 3300 mAh problem-zero reakcji na spust , sprawdzone w 5 replikach spostrzeżenia-bateria stara ale nigdy nie było problemów , ładowana ładowarką mikroprocesorową Ansmann ACS 110 traveller . Ostatnie ładowanie też sygnalizowała poprawnie do tego zaraz po jej odpięciu został podpięty inny pakiet który śmiga pięknie . Dla pewności podpiąłem pod baterie zwykłą wolno ładowarkę ansmanna na 5h i to samo zero reakcji . Ja bym stawiał na brak styku gdzieś ale to chyba wyklucza poprawne pokazywanie ładowarek , więc ma ktoś sugestie ? Edited March 29, 2010 by przemek10 Quote Link to post Share on other sites
Wolfran Posted March 29, 2010 Author Report Share Posted March 29, 2010 (edited) Możliwe że pękł ci kabel w izolacji i nie styka, jak gdzieś będzie stawiał mniejszy opór przy wyginaniu to pewnie tam się spartolił, ja tak miałem, wymieniłem kabel i batka o której mowa w pierwszym poście fruwa aż miło. ;) Edited March 29, 2010 by Wolfran Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts