wichur Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Witam, Zadając pytanie posłużę się przykładem, dla uproszczenia podaję małą ilość ogniw i pomijam różne straty i nieścisłości. Mam pojedyncze ogniwa i chciałbym z nich zrobić pakiet, o napięciu i pojemności większej niż pojedynczego ogniwa. Mam 4 ogniwa 1,2V 2000mAh. Zastosować mogę dwa warianty: A. Równolegle - szeregowo 1. Po dwa ogniwa łączę równolegle uzyskując 2 x 1,2V 4000mAh 2. Powstałe pakiety łączę szeregowo i w efekcie mam 1 x 2,4V 4000mAh B. Szeregowo - równolegle 1. Po dwa ogniwa łączę szeregowo uzyskując 2 x 2,4V 2000mAh 2. Powstałe pakiety łączę równolegle i mam 1 x 2,4V 4000mAh Które podejście jest lepsze do zasilania silnika w replice? Szukałem trochę informacji na stronach AS i RC, ale jakoś nie trafiłem na uzasadnienie - raz podają tak, raz tak, ale bez uzasadnienia, czym różnią się wynikowo oba podejścia? Czy ładuje i rozładowuje się je tak samo? Czy wpływa to jakość na ilość amperów jakie jest w stanie dać bateria? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 OK masz 4 ogniwa 1,2V. Do zasilania silnika w replice przydały by się jeszcze 4 takie np. Wariant A. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
wichur Posted January 27, 2010 Author Report Share Posted January 27, 2010 OK masz 4 ogniwa 1,2V. Do zasilania silnika w replice przydały by się jeszcze 4 takie np. Wariant A. Pozdrawiam. To rozumiem i napisałem, że wiem, że 2,4V to za mało, ale tu chodzi o zasadę łączenia akumulatorów. Ilość ich już można dobrać. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 A jakie chcesz mieć napięcie? Dla 8,4V łączysz 7S2P dla 9,6V łączysz 8S2P. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Najłatwiej: Robisz sobie pakiety o odpowiednim napięciu- szeregowo Wyprowadzasz sobie z nich kable i uwspólniasz bieguny (czyli łączysz równolegle) Quote Link to post Share on other sites
wichur Posted January 27, 2010 Author Report Share Posted January 27, 2010 (edited) Może inaczej :) Mniejsza o napięcie wyjściowe i pojemność. W przypadku A i B wyszło takie samo, tylko czym oba warianty się różnią, jeśli pominąć te parametry. Dziwiłbym się gdyby się nie różniły. @Kicpa W przypadku 9,6 też mógłbyś też po 2 równolegle ze sobą i potem całość szeregowo. Parametry wyjściowe identyczne. @Agata Tak jak napisałEś, to jest szeregowo równolegle, ale też można równolegle szeregowo. Oczywiście prościej jak napisałEś, ale może wariant skomplikowany ma jakąś przewagę, o co poniekąd, pytam. (Sry :) nie doczytałem odnośnie płci) Edited January 27, 2010 by wichur Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 8S2P znaczy 8 pakietów po 2 ogniwa połączonych szeregowo. Sam pomyśl jakie mogą być wady i zalety jednego jak i drugiego sposobu. Quote Link to post Share on other sites
Mamlas Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 To już lepiej wziąć akumulator żelowy do plecaka... :F Quote Link to post Share on other sites
wichur Posted January 27, 2010 Author Report Share Posted January 27, 2010 Hmmm... Może to coś podpowie. Na wyjściu, w obu przypadkach jest to samo. Pytanie: Czy to jest to samo? Dostałem opinię, że dolny wariant będzie bardziej przepustowy - więcej amperów. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Jak jeszcze na świecie istniały Sanyo NiCd 1000mAh, to się je pakietowało tak jak napisałem, czyli poniekąd ten dolny rysunek. Quote Link to post Share on other sites
wichur Posted January 27, 2010 Author Report Share Posted January 27, 2010 @Agata Właśnie ten wariant spotykam najczęściej, ale pojawia się też ten drugi. Nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznego uzasadnienia. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 W teorii będzie większy (ło la boga) opór, bo nawet na rysunku widać, że więcej przewodu zejdzie. W praktyce to jeden zbój co zrobisz, efekt będzie ten sam. Napisałem już, co ja bym zrobił, więcej nie jestem w stanie pomóc Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted January 28, 2010 Report Share Posted January 28, 2010 Roznica moze byc w przypadku uszkodzenia ktoregos z ogniw. Jezeli dwa ogniwa (i tylko dwa) sa ze soba zrownoleglone - to wtedy jedno spalone bedzie oddzialywac na drugie (pewnie je rozladowujac caly czas wiec teoretycznie oba beda wylaczone). W przypadku gdy bedzie to szeregowo pare ogniw - wtedy jezeli w jednej czesci bedzie 8,4 a w drugiej 9.6 - to wtedy napiecie bedzie spadac do 8,4 i wszystkie pakiety z 9,6 przejma to obciazenie. Wiec zamiast jedno ogniwo spadac do zera - spadna wszystkie do 1,02 V. Wiec teoretycznie jedno padniete ogniwo nie powinno ich uszkodzic. Za to dwa zrownoleglone - jedno padniete uszkodzi drugie (bo sa zlutowane na stale). Ktos widzi gdzies blad w moim rozumowaniu ? Bo to tak na szybko. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted January 28, 2010 Report Share Posted January 28, 2010 Ja już sporo baterii przerzuciłem miedzy chinami a śmietnikiem, więc mogę powiedzieć, że jak ogniwo umiera i zostaje nadal w pakiecie (na mierniku ma 0V) to gdy pakiet zostaje obciążony w jakiś magiczny sposób to ogniwo ma napięcie -1.2V. Z pakietu 19.2V zostawał 16.8 :( Quote Link to post Share on other sites
freq Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 (edited) Łącząc szeregowo - równolegle tworzysz dodatkowe połączenia a co za tym idzie niepotrzebną rezystancję(minimalną ale zawsze) więc masz stratność energetyczną względem układu R-S. Niezależnie od kombinacji(A czy B) wartość prądu wyjścia jest ta sama, jedyna różnica w napięciu wyjściowym - kilka mV - zależnie od oporu całego układu czyli moc wyjściowa również mniejsza o kilka mW. Przy silniku np. 7.2V różnice 0.005V ciężko będzie dojrzeć ;) Tu znajduje się ujęcie teoretyczne: http://fizyka.org/?teoria,20,4 A tu podstawy do obliczeń: http://www.elportal.pl/ea/elebier.html Mam nadzieje że pomogłem;) Pozdrawiam Edited February 21, 2010 by freq Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 21, 2010 Report Share Posted February 21, 2010 Lekcja dobra ale takie straty są pomijane przy takich obciążeniach ;) Przy 200W spadek o te mW można pominąć tak jak opory przewodów ;) Quote Link to post Share on other sites
paint Posted March 2, 2010 Report Share Posted March 2, 2010 (edited) post do usunięcia, przepraszam :) Edited March 2, 2010 by paint Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts