HermanL Posted September 21, 2004 Report Share Posted September 21, 2004 Witam. Mam pytanie czy może ktoś z was może miał do czynienia z tą http://www.bron.pl/index.php?prod=1046 repiką. Chodzi mi o opinie jak wygląda, strzela, i ogólnie. Cena jest chyba wszyscy to stwierdzą bardzo atrakcyjna. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Mogat Posted September 22, 2004 Report Share Posted September 22, 2004 Mam to g36c ale jeszcze firmy double eagle która jest podwykonawcą twierdzę tak ponieważ jest identyczna z moja repliką.Jestem z niej zadowolony dobry zasięg z 8m zostawia niezłe ślady na ciele można trafic cel z około 25m a swoją drogą kupiłem xm177 więc jeśli ktos chciał by kupic te broń(nieużywana kilka magazynków do tarczy i brata)za 150zł to prosze o prywatna wiadomość tu jest link do repliki Quote Link to post Share on other sites
vooyas Posted September 22, 2004 Report Share Posted September 22, 2004 Witam :) Dzis rano (o 9.30) do drzwi zadzwonił kurier servisco i dostarczył oczekiwany przeze mnie G36C firmy Umarex :) Zacznę od początku :) W paczce oprócz pudełka z karabinem znajdował się katalog bron.pl na 2004 rok. Sam karabin wpakowany jest w styropian. W pudełku oprócz karabinu znajdowało się jeszcze: dwie końcówki lufy (policyjna i wojskowa), kolimator, magazynek, pasek, zapasowe baterie do kolimatora oraz śrubki. Zdziwiło mnie, że do zestawu nie dołaczono żadnych kulek :? oraz instrukcji obsługi :? Jakość wykonania jest dobra. Lekko matowy, czarny ABS (bałem się, że będzie ze zwykłego plastiku), nie trzeszczy przy mocniejszym sciśnięciu broni i co dodaje realizmu jest ciężki :D Na oko 2kg, co zaskoczyło mnie, gdyż podejrzewałem, że karabin będzie lekki. Na body brak jest jakichkolwiek oznaczen markowych, jedynie wytłoczone UMAREX G36 C; cal. 6mm BB; Energy < 0.5 J. To tyle jeśli chodzi o wygląd. Karabin leży w rękach dobrze, choć mam wrażenie, że kolba za mocno ciązy, a przód za mało jest dociążony :o Jeśli chodzi o kolimator dołaczony do zestawy to jest to niestety kicz :( Owszem działa (wyświetla ładnie laserowy krzyżyk na środku szkiełka), ale przyrządy służace do regulacji kolimatora są niestety atrapą :( Więc jedyny sposób skalibrowania celownika to podkładanie róznych "rzeczy" między kolimator a szynę montażową. Selektor ognia działa bez zarzutu (z prawej i lewej strony). Zamek jest rownież przystowany dla prawo jak i leworęcznych. Magazynek posiada jakby to powiedzieć "uchwyty" pozwalające scalić go z innym magazynkiem :) W karabinie przydałaby się też uszczelka wlożona pomiędzy tłok a sprężynę, gdyż podczas strzału słychać charakterystyczny brzdęk. Karabin ma według mnie (chyba) za krótka lufę właściwą - na oko jakieś 12cm, przez to w snajpera nie ma się co bawić :( Na pudełku nie ma żądnego napisu czy broń posiada HOP UP (choć na stronie piszą o tym), jedynie jest napis SHOOT UP (ponoć system zwiększenia mocy sprężyny). Siła wystrzału jest trochę wieksza niż pistoletów spreżynowych, lecz niestety nie przebija puszek, jedynie dość mocno je wgniata (kulka 0,2g). Jeśli chodzi o osiągi nie moge nic napisać jeszcze (w sobote przejdzie chrzest bojowy :) ), gdyż nie strzelałem jeszcze na dworze. W warunkach domowych tesowałem zasięg strzelając z balkonu, lecz dziś było to niestety awykonalne :( Strasznie wieje cały dzień w Poznaniu i każdy strzał powodował, że kulka zbaczała w kierunku w jakim wiał wiatr :( To tyle ile mogę napisać dziś o g36c. Napiszę wiecej, gdy tylko dowiem się jak sprawdza się w boju oraz sprawdzę jego zasięg oraz celność. Jak na razie jestem z niego zadowolony i polecam :) Zawiodłem się jednak na kolimatorze oraz braku instrukcji oraz kulek. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted September 23, 2004 Report Share Posted September 23, 2004 A propos dziurawienia puszek, to przerobilem chińska zabawkę (Simonov) w snajperkę :) Nie tylko wygląd, również bebechy w niej pozmieniałem, więc na mocy zyskała niezle i jednym strzałem z kilku metrów przebija puszkę :) a cvo zmieniłeś w tym simonowie (w trójmieście jest jeden zmodyfikowany i wali nieziemsko) z bebechów i jak bo chciałbym sobie takiego sprawić stuningować i używac jako snajperki z celownikiem. Quote Link to post Share on other sites
vooyas Posted September 23, 2004 Report Share Posted September 23, 2004 a cvo zmieniłeś w tym simonowie... Pierwsze co zostało zmienione to lufa, wywaliłem plastikową, dwuczęściową (13cm) i zastąpiłem aluminiową o długości 38cm. Jeśli nie wiecie to idealne aluminiowe lufy (6,04mm) są w Castoramie za 5zł :) Tzn nie sprzedają ich tam jako lufy tylko jako rurki o długości 2m :) Kolejna zmianą było dorobienie hop upa. Na sam koniec wcisnąłem pierścień o wysokości 20mm między tłok i sprężynę. Tłoku nie trzeba było zmieniać, gdyż jest wystarczający. Oczywiście dociążyłem też (2kg), przerobiłem lufę zewnętrzną, pomalowałem i zamontowałem celownik optyczny :) Zasięg tego cacka po przeróbkach wygląda następująco: z kulek 0,2g 45-50m, celność 30-40m; z kulek 0,33g 35-40m a celność 25-30m:) przy kulkach 0,33 skupienie jest dobre, około 5cm z 25m :) A przy kulkach 0,2 już jest gorzej :( na 30 metrach skupienie wynosi jakieś 30cm :( No ale jak za 29zl karabin + 5zl za lufe+ 50zl za lunetę + jeszcze drobne wydatki na upiększenie zewnętrzne, to jest to całkiem dobra broń :) I służy mi wiernie, tylko ostatnio troszkę popsuł mi się mechanizm spustowy :( ale czekam na nowy, bo ojciec postanowił mi załatwić wyfrezowany, więc nie powinien już się złamać :) Quote Link to post Share on other sites
vooyas Posted September 25, 2004 Report Share Posted September 25, 2004 Pora powrocić do topicu tego postu :) Dziś w końcu mogłem przetestować g36 w boju i powiem, że broń niech kupują Ci co od razu zabiorą się za tunning... :( Bron jest w miarę szybkostrzelna, magazynek (20 kulek) można wystrzelać w kilka sekund :) No i tu jest pierwszy minus - za mały magazynek. Drugi to hop-up, a raczej jego brak :( Niestety Umarex tylko napisał sobie na stronie, że jest w tej broni hup-up :? Ale największy minus to jego lufa!!!! Za szeroka!! z odleglości 10 m, trafienie w cel graniczy z cudem :cry: znosi kulki na lewo i prawo jak tylko chce :(( zasięg to około 20m, a celność to jakieś 5!!! więc w sumie to farsa!! mam jedynie nadzieję, że umarex nie wypuścił całej takiej serii tych broni, tylko, że mi trafił sie akurat wadliwy model. Nie ma co czekać tylko włożyć lepszą lufę i zrobić hop up, bo moc ma całkiem porzadną to niestety z ta lufa zdaje się to na nic:(( Więc podsumowując powiem tak: broń wykonana jest dobrze, tylko ze lufa jest gorsza niz w karabinku zabawce i kupować tylko jeśli od razu włoży się precyzyjna lufę i dorobi hop up, w innym wypadku można sie zirytować próbując trafić w człowieka z 7m a kulki złośliwie go omijają :((( Quote Link to post Share on other sites
vooyas Posted September 26, 2004 Report Share Posted September 26, 2004 No jasne, że da się przerobić :) A jeśli chodzi o magi to napisałem mejla w tej sprawie do bron.pl i odpisali mi: "Magazynki do G-36 zamówiliśmy w firmie Umarex ,jak tylko będą dostępne to pojawią się w sprzedaży za około 3-4 tygodnie ,co do ceny to trzeba będzie trochę poczekać." Czyli magi są :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts