SlayerASG Posted April 12, 2010 Report Share Posted April 12, 2010 Witam, Chciałem trochę podciągnąć osiągi mojej repliki. Wiem, że M140 to dość mocna sprężyna, ale chciałem Was zapewnić, że jestem doświadczonym airsoftowcem i repliki używam z głową. Tu podaje linki do elementów, których chciałbym użyć do tuningu repliki. Sprężyna Guarder SP140 LiPo 1200mAh 11.1V 20C Bateria oczywiście miałaby za zadanie zwiększyć ROF bo w chwili obecnej na stockowej baterii przy sprężynie M125 nie jest zachwycający, macie może jakieś inne propozycję co do obu tych rzeczy, np. jakiej firmy sprężyna, jakaś inna bateria (koniecznie stick). Proszę Was o jakieś rady :) Ps. Replika będzie również wyposażona w okablowanie sylikonowe 1,5mm2 oraz mosfet. Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted April 12, 2010 Report Share Posted April 12, 2010 Szczerze poleciłbym lipola gepower 1350 15c 11.1v. http://www.casg.pl/product-pol-597-GE-Powe...-15C-Stick.html Firefoxom nie byłbym w stanie zaufać. Replika spokojnie wytrzyma m140, radze jeszcze dyszę wymienić - stockowe są nieszczelne. Mam dyszę JBU i mogę z czystym sumieniem do replik Cymy polecić. Dobrze złożysz, dodasz mosfet i kable, bedzie fajnie chodziło :) Quote Link to post Share on other sites
SlayerASG Posted April 12, 2010 Author Report Share Posted April 12, 2010 rozumie, że przy LiPo koniecznością jest kupienie LipoAlarm? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 13, 2010 Report Share Posted April 13, 2010 nie są. Quote Link to post Share on other sites
Rechot Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 Alarm nie jest potrzebny, ale jeżeli wasz wątpliwości co do okablowani w replice to warto wymienić gdyż Lipol jest strasznie czuły na zwarci itp. Osobiści uważam że do lipola warto kupić ładowarkę z balanserem. http://www.casg.pl/product-pol-678-Mikrola...zasilaczem.html Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 Lipo alarm przydaje sie tylko wtedy jezeli nie masz ladowarki i ladujesz u kogos. Wtedy mozesz latwo sprawdzic czy juz ci pada aku czy nie. Kumpel tak robi ... aku styka mu na 4-5 strzelanek i raz na 2 miechy laduje mu batke. Ladowarke jak juz kupowac to porzadna a nie jakies wynalazki tanie... Za 150 zl masz accucela 6 wiec lepiej doplacic te paredziesiat zlotych niz kupowac jakies dziwne ladowarki typowo do asg. Niestety ale dobrego sticka lipola modelarskiego nie kupisz. A te do asg sa zazwyczaj sredniej jakosci. Quote Link to post Share on other sites
Rechot Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 Ladowarke jak juz kupowac to porzadna a nie jakies wynalazki tanie... Za 150 zl masz accucela 6 wiec lepiej doplacic te paredziesiat zlotych niz kupowac jakies dziwne ladowarki typowo do asg. Chyle czoła, faktycznie ten Accucell 6 jest niezły :) Dzięki za info bo właśnie miałem kupować tego co podałem wyżej. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted April 20, 2010 Report Share Posted April 20, 2010 Spoko - mam taka w domu i spisuje sie swietnie. Niektore egzemplarze moga miec voltomierz nie do konca skalibrowany ... ale ja akurat trafilem idealnie. Quote Link to post Share on other sites
SlayerASG Posted April 20, 2010 Author Report Share Posted April 20, 2010 a ten lipolek, którego zaproponował Zwierzu nie będzie wystarczający Quote Link to post Share on other sites
Rechot Posted April 21, 2010 Report Share Posted April 21, 2010 a ten lipolek, którego zaproponował Zwierzu nie będzie wystarczający To było pytanie?? :P Znajomy w SPRce na m 150 strzela z takiego Lipola i nie mam problemu ze strzelaniem na semi, a na auto to już nie pamiętam. Quote Link to post Share on other sites
SlayerASG Posted April 21, 2010 Author Report Share Posted April 21, 2010 Tak, przepraszam za brak znaku zapytania :) to jak byś przypadkiem widział jak kolega strzela na auto to daj znać co i jak :P Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 21, 2010 Report Share Posted April 21, 2010 Ludzie, przecież to szajs za zbójecką cenę ... :roll: http://www.allegro.pl/item993808809_pakiet...nowy_tanio.html Stawiam głowę pod gilotynę że ten pakiecik pobije ten szajs od Firefoxa, że już o tej porażce z bron.pl nie wspomnę. A cena bajeczna. Quote Link to post Share on other sites
Rechot Posted April 21, 2010 Report Share Posted April 21, 2010 Ludzie, przecież to szajs za zbójecką cenę ... :roll: http://www.allegro.pl/item993808809_pakiet...nowy_tanio.html Stawiam głowę pod gilotynę że ten pakiecik pobije ten szajs od Firefoxa, że już o tej porażce z bron.pl nie wspomnę. A cena bajeczna. Nie mówie że ta z bron.pl jest dobra tylko że na m150 daja radę. Zreszta są to jedne z pierwszych lipoli wiec czego można sie spodziewać. Chociaż z drugiej strony ostatnio na tej bateri tylko 7.4 wystrzeliłem na m 110 3000 kulek. Tak, przepraszam za brak znaku zapytania :) to jak byś przypadkiem widział jak kolega strzela na auto to daj znać co i jak :P Gadałem ze znajomym i mówi żę strzelać na auto się da, ale jak wiadomo szybkostrzelność zależy jeszcze do silnika i zębatek. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Nie mówie że ta z bron.pl jest dobra tylko że na m150 daja radę. Zreszta są to jedne z pierwszych lipoli wiec czego można sie spodziewać. Chociaż z drugiej strony ostatnio na tej bateri tylko 7.4 wystrzeliłem na m 110 3000 kulek. Ja rozumiem, ale sam widzisz że stosunek ceny do parametrów jest nieporównywalny. A Turnigy to całkiem dobra firma. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Oczywiscie ze kazdy pakiet modelarski bedzie lepszy bo 20 C w nich to minimum ... Ale znajdz pakiet modelarski w ksztalcie sticka... A tu jasno bylo mowione o pakiecie typu stick. Wtedy skazanym sie jest na kiepskie pakiety do asg ... Quote Link to post Share on other sites
Rechot Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Powiedzcie mi czy w aegach jest bardzo ważne czy bateria ma 20C czy 30C?? Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 C to oznaczenie jaka wydajnosc pradowa ma akumulator. 20 C oznacza ze bateria 1000 mAh - ma wydajnosc 1 A (1000 mAh) x 20 C - czyli 20 A taka sama bateria 1000 mAh ale 30 C - daje 30 A pradu. Jak latwo policzyc zamiast mocna batke 1000, bardziej oplaca sie 4000 mAh ale 15 C - wtedy to jest 4 x 15 - 60 C. Z drugiej strony 1500 mAh i 15 C to tylko 45 A, a tania batka 2200 mAh i 25 C - daje 62.5 A Z innej beczki - malo ktory tuning wymaga wiecej niz 40 A stalego. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 Faktycznie nie pomyślałem że kolega potrzebuje sticka. Niemniej, LiPO są małe więc pakiecik można włożyć w kolbę ramową i owinąć ją czymś. Wypuścić kable w kolbę też nie problem, chwila roboty. Tyle że jak ktoś jest bardzo estetą to owinięta kolba nie będzie mu się podobać. Quote Link to post Share on other sites
Rechot Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 (edited) C to oznaczenie jaka wydajnosc pradowa ma akumulator. 20 C oznacza ze bateria 1000 mAh - ma wydajnosc 1 A (1000 mAh) x 20 C - czyli 20 A taka sama bateria 1000 mAh ale 30 C - daje 30 A pradu. Jak latwo policzyc zamiast mocna batke 1000, bardziej oplaca sie 4000 mAh ale 15 C - wtedy to jest 4 x 15 - 60 C. Z drugiej strony 1500 mAh i 15 C to tylko 45 A, a tania batka 2200 mAh i 25 C - daje 62.5 A Z innej beczki - malo ktory tuning wymaga wiecej niz 40 A stalego. Dzięki bardzo za konkretną odpowiedź. Na marginesie to kupuje tak baterię, bo większa może mi się nie zmieść do kolby w Scarze. P.S. Dlaczego koniecznie potrzebujesz mieć sticka ?? Nie lepiej kupić kolby stałej ?? Edited April 22, 2010 by Rechot Quote Link to post Share on other sites
SlayerASG Posted April 22, 2010 Author Report Share Posted April 22, 2010 mam kolbę pełną, składaną. i wolałbym nie przewiercać nic żeby puścić kable, jestem ciekawy czy istniała by możliwość osadzenia takiego pakietu jaki podałeś link z allegro w łożu. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 22, 2010 Report Share Posted April 22, 2010 W łoże nic nie wsadzisz, za mało miejsca. Rechot - tego Turnigy powinieneś wyrwać na allegro w niższej cenie. Quote Link to post Share on other sites
SlayerASG Posted April 22, 2010 Author Report Share Posted April 22, 2010 więc muszę zdobyć jakiegoś sticka albo wyciągnąć kable na zewnątrz a baterię upchać w jakiejś ładownicy tylko czy na kałach nie będzie to wyglądać dziwnie? na M4 wygląda dobrze ale w końcu obie te bronie (repliki) się od siebie różnią :D Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 To już lepiej na prawdę pokombinować jakoś z batką w kolbie, kałasz z pokrowcem na kolbie wygląda średnio (wiem bo miałem też AKSa z batką na kolbie). No i kable na wierzchu wyglądają też nieciekawie. Quote Link to post Share on other sites
SlayerASG Posted April 23, 2010 Author Report Share Posted April 23, 2010 więc zostaje mi albo stick lipo 11.1V albo 12V jakiś nimh albo ni-cd o ile będę miał pewność, że mi to nie zje repliki. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 A dlaczego nie chcesz zwykłej LiPO w kolbę tylko NiCD?? LiPO bije pod każdym względem batki tradycyjne więc nie rozumiem czemu w przypadku batki w kolbie chcesz wziąć tradycyjne NiXX. Nie zje Ci repliki, M140 to już spora sprężynka potrzebująca całkiem solidnego zapasu prądu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts