Qlavy Posted May 18, 2010 Report Share Posted May 18, 2010 Jakie są regulaminowe gogle w WP (o ile są) ? Jeśli są to proszę o info jakiej firmy, jaki model ? Proszę o odpowiedz, bo na to pytanie nie potrafili mi odpowiedzieć na 2 profesjonalnych forach. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 To nie US Army. Na misje żołnierze kupują za swoje pieniądze. Na zdjęciach z misji często widać SW&D, czasami ESSy różnego typu i Bolle ( najczęściej X800 ), rarytasy to już Oakley itd. Co innego DWS, bo oni gogle dostają najczęściej. Jak ktoś chce to wymienia - proste. Ale nigdy nie słyszałem o czymś takim jak "regulaminowe gogle". Quote Link to post Share on other sites
wally Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 To pytanie już tu było zadawane - "W nowym numerze "Komandosa" 3/2005 jest napisane, że "Uwex dostarczył gogle dla polskiej armii - model 9302 522. Zewnętrznie jest wzorowany na modelu amerykańskim SWD". Quote Link to post Share on other sites
Qlavy Posted May 19, 2010 Author Report Share Posted May 19, 2010 To pytanie już tu było zadawane - "W nowym numerze "Komandosa" 3/2005 jest napisane, że "Uwex dostarczył gogle dla polskiej armii - model 9302 522. Zewnętrznie jest wzorowany na modelu amerykańskim SWD". 1. Sorry jak powielam temat ale, nie znalazłem prze opcje "szukaj" takie wątku. =) 2. A jak to wygląda w innych służbach SG, BOR, ŻW. Tam gogle to też inicjatywa prywatna? Myślę że w SG i ŻW chociażby motocykliści powinni coś dostać. 3. Jakie gogle powinienem wybrać do rekonstrukcji WP, bo widzę że ten model Uvex'a który podaliście nie jest raczej osiągalny. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 Jaki okres tej rekonstrukcji? Bo jak 2008-2010 to ESS NVG są odpowiednie. Quote Link to post Share on other sites
Qlavy Posted May 20, 2010 Author Report Share Posted May 20, 2010 Może być reko teraźniejsze. Rozumiem że wcześniej sytuacja zawsze była analogiczna. Quote Link to post Share on other sites
SnieG Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Przepraszam, że odświeżam ale mam pytania dotyczące tych gogli. Używał ich ktoś, jaką wytrzymują moc repliki? Mam opcję kupienia ich za 60 zł oczywiście nowe, chodzi mi o ten model uvex 9302 522. Podobno te gogle dostawali żołnierze wyjeżdżający na misje do Iraku. Google niestety nie współpracuje na ten temat. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Te Uvexy to były gogle chroniące przed piachem i kurzem. Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 (edited) Ogólnie, to w wojsku jest taka zasada, że jeśli coś zbytnio nie odbiega od regulaminu, to żołnierz może to sobie sam zafundować i nosić. Czyli, gdyby żołnierz kupił sobie np bolle x800, to zazwyczaj d-ca nie widział by nic złego w tym, by ich używał... Edited January 21, 2012 by Jacek GROT Quote Link to post Share on other sites
McFly Posted July 21, 2012 Report Share Posted July 21, 2012 (edited) uvex 9302 522 nie sa balistyczne po strzale z 530fps zostało wklęśniecie. :icon_smile: Wiec raczej nie warto ryzykować oczu, może to być tylko ładna ozdoba na hełm. :icon_smile: Edited July 21, 2012 by McFly Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted July 21, 2012 Report Share Posted July 21, 2012 To kopia gogli S&W&D. Nie są one balistyczne w żadnym stopniu. Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Jaki okres tej rekonstrukcji? Bo jak 2008-2010 to ESS NVG są odpowiednie. Hey chłopaki,a kolorów jakich używali? Jest jakaś reguła? na Zdjęciach widziałem w Olivce i Tanie. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Raczej Foliage Green i piaskowe. Zależy jakie kupiła jednostka lub sam żołnierz. Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Raczej Foliage Green i piaskowe. Zależy jakie kupiła jednostka lub sam żołnierz. Przyjąłem,dzięki ;-) Quote Link to post Share on other sites
bestmilitary_pl Posted February 16, 2013 Report Share Posted February 16, 2013 Witam, dorzucą coś od siebie.... Wyposażenie WP to niestety uvexy, które są kopią amerykańskich gogli z lat 70/80 chroniących przed pisakiem, wiatrem i kurzem. Gogle niestety nie mają wartości balistycznych. Żołnierze, którzy wyjeżdżają na misję zamawiają u mnie najczęściej gogle ess w kolorze foliage lub revision foliage green. Bywały też zamówienia na czarne. Moim skromnym zdaniem naprawdę warto zapłacić parę złotych i mieć na wyposażeniu pełnowartościowy sprzęt, który spełni swoją ochronną rolę. pozdrawiam Piotrek Trochę subtelniej, trochę subtelniej ;) Quote Link to post Share on other sites
=NAS= Posted April 25, 2013 Report Share Posted April 25, 2013 Jeżeli polskie gogle miały by służyć do zabawy asg to oczywiście odradzam , po 500 fps zrobiłem wgłębienia .http://allegro.pl/gogle-ochronne-wojska-polskiego-uvex-i3186815436.html Nie polecam ale na hełm mogą być. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts