ravon Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 Witam, Ogolna zasade dzialania zamka czterotaktowego znam. Widac to swietnie na tym filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=47mPQjjGrns Jednak ciekawi mnie jak wyglada mechanizm ktory po przekreceniu raczki (32s filmiku) napina sprezyne iglicy? I jeszcze jedno: czy we wszystkich zamkach typu bolt action napinanie iglicy nastepuje tak ja tu po przekreceniu raczki czy moze dopiero po odciagnieciu zamka do tylu? Z gory dziekuje za pomoc. Link to post Share on other sites
Foka Posted May 20, 2010 Report Share Posted May 20, 2010 I jeszcze jedno: czy we wszystkich zamkach typu bolt action napinanie iglicy nastepuje tak ja tu po przekreceniu raczki czy moze dopiero po odciagnieciu zamka do tylu?Nie, różni producenci stosują różne rozwiązania. Link to post Share on other sites
ravon Posted May 20, 2010 Author Report Share Posted May 20, 2010 (edited) Dzięki za odpowiedź! - Zatem są różne sposoby napinania iglicy w czterotakcie. To teraz przydał by się ktoś kto mogłby mi wyjaśnić chociaz jeden z tych sposobów. ;-) Edited May 20, 2010 by ravon Link to post Share on other sites
arend Posted May 20, 2010 Report Share Posted May 20, 2010 jest taki jeden jego Nick: Google Link to post Share on other sites
Foka Posted May 20, 2010 Report Share Posted May 20, 2010 Są rozwiązania napinające iglicę w czasie ruchu wstecznego zamka, w czasie ruchu powrotnego i, jak sam zauważyłeś, w czasie ruchu obrotowego. Link to post Share on other sites
Viamortis Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 (edited) O ile dobrze zrozumiałem z tego filmiku "cocking piece" (dźwignia, czy jak to się nazywa) przy przekręcaniu do góry cofa się nieco. Równocześnie wsteczna część obrotowego ruchu dźwigni (ruch obrotowy nie jest stricte pionowy tylko skośny) napina iglicę ("action"?). Edited May 21, 2010 by Viamortis Link to post Share on other sites
ravon Posted May 21, 2010 Author Report Share Posted May 21, 2010 (edited) A wiece jak wygladaja te rozwiazania w Remingtonie 700 i L96A1 ? (przy jakim ruchu zamka napina sie iglica) EDIT: Dzialanie w Remingtonie 700 znalazlem - napinanie nastepuje przy obracaniu raczki: Edited May 21, 2010 by ravon Link to post Share on other sites
arend Posted May 21, 2010 Report Share Posted May 21, 2010 Widzisz. A jednak można :mrgreen: Zadanie domowe: znajdż różnicę w działaniu zamków Lee Enfielda i Kar 98. Miłego drążenia Link to post Share on other sites
ravon Posted May 22, 2010 Author Report Share Posted May 22, 2010 Znalazlem filmik z L96A1: W 6min i 9s widac jak po obroceniu raczki, w tylnej czesci zamka wyskakuje taki bolczyk czyli mozna by powiedziec ze wtedy nastepuje napinanie iglicy, ale w 5min i 36s strzelecowi i ten bolczyk sie chowa ale bron nie strzela. Prosze o wyjasnienie. Link to post Share on other sites
ravon Posted May 22, 2010 Author Report Share Posted May 22, 2010 Znalazlem fimik, na którym widać jak działa mechanizm napinania iglicy po obróceniu rączki przeładowania. 34 sekunda: http://www.youtube.com/watch?v=7oxeZsG7nMQ...player_embedded Czyli sam sobie odpowiedzialem na pytanie z pierwszego postu :P Moze temat sie kiedys komus przyda. pozdrawiam Link to post Share on other sites
Foka Posted May 22, 2010 Report Share Posted May 22, 2010 Weź załóż jakiegoś bloga czy coś... Link to post Share on other sites
Recommended Posts