x0rysiu0x Posted June 23, 2010 Report Share Posted June 23, 2010 Rok temu jak grzebałem w replice przetarła się izolacja kabla, i przy strzale nastąpiło lekkie spięcie. Bateria(8,4v 1500mAh , 7 ogniw, z zestawu razem z repliką) po naładowaniu (ładowała się ok. 40minut)wystrzeliwała max 120 strzałów po czym padała. Próbowałem ją mrozić, 2x formatowałem, i nadal taki sam wynik. Jakiś czas temu czytałem, że jak ładuje się baterię większym napięciem, to ją bardziej nabija, więc podłączyłem ową zepsutą baterie i ustawiłem na 10 ogniw(bateria ma 7) i o dziwo, bateria ładowała się 3h i kilka minut. Po naładowaniu wystrzeliłem cały magazynek ( 300kulek) i nadal działała. Na 2 dzień wystrzeliłem jeszcze 2 magazynki :-o , co daje razem 900 strzałów, a bateria nadal działa, a ile jeszcze da rade wystrzelać, to już nie sprawdzałem. I tu pytanie, jakim cudem bateria, która miała spięcie, i wystrzeliwała ledwie 120 strzałów teraz po roku czasu wystrzeliła ich 900 i jeszcze dalej działa? :!: Ładowarki , której używam to ładowarka mikroprocesorowa z ustawieniem od 2 do10 ogniw i szybkością ładowania 500 lub 1000 mAh(zawsze ładuje na 500) oraz z funkcja rozładowywania baterii. Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted June 24, 2010 Report Share Posted June 24, 2010 (edited) Próbowałem ją mrozić, 2x formatowałem, i nadal taki sam wynik. Ile ją ładowałeś? I czym? Bo jak 40 minut na chińskiej ładowarce to się nie dziw że od razu padła. Twoja bateria powinna się ładować 4,2 h jeśli ładujesz ją prądem 500mA. Edited June 24, 2010 by Aliant Quote Link to post Share on other sites
x0rysiu0x Posted June 24, 2010 Author Report Share Posted June 24, 2010 Ładowałem na mikroprocesorowej, i po tych 40 minutach kończyło sie ładowanie i przechodziło w stan podtrzymania. Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted June 24, 2010 Report Share Posted June 24, 2010 Czy przypadkiem nie masz ładowarki MW? Lub inna nazwa BCH-001? Jak tak to się nie dziwię. Te ładowarki to kupa totalna. Niektóre baterie będzie ładować poprawnie, a inne nie. Quote Link to post Share on other sites
x0rysiu0x Posted June 24, 2010 Author Report Share Posted June 24, 2010 Tak, takiej używam, ale bardziej dziwi mnie to, że po tym, jak bateria miała spięcie w karabinie i rok temu jak ładowałem ją na ustawieniu 7 ogniw(tyle, ile ma bateria) to po naładowaniu wystrzeliwałem ledwie 120 kul(zanim batka miała spięcie, to wszystko było dobrze) a kilka dni temu wziąłem i podłączyłem do ładowania z ustawieniem na 10 ogniw(mimo iż bateria ma 7) żeby wypróbować, czy ładowanie większym napięciem coś da( o ile dobrze to rozumiem 1 ogniwo - 1,2v) i o dziwo bateria działa normalnie(wystrzeliłem już 3 magazynki po 300 kul i da rade dalej strzelać, a nie chce więcej kul marnować na strzelanie do byle czego :-F )jakby się sama z siebie naprawiła..... i o to mi chodzi, czy to możliwe, żeby bateria tak sama z siebie się naprawiła po tym, jak miała spięcie, czy można to jakoś inaczej wytłumaczyć? Quote Link to post Share on other sites
Phoesis Posted June 24, 2010 Report Share Posted June 24, 2010 Tym, że ta ładowarka jest do kitu. Quote Link to post Share on other sites
x0rysiu0x Posted July 13, 2010 Author Report Share Posted July 13, 2010 Miałem możliwość porozmawiać z elektrykiem, i już się dowiedziałem, co i jak, i problem wcale nie leżał po stronie ładowarki, a sama ładowarka może i nie należy do najlepszych, ale mi taka wystarcza i nie miałem z nią nigdy problemów. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted July 13, 2010 Report Share Posted July 13, 2010 Hmmm, to może byś się pochwalił co to za problem był? Umieram z ciekawości. Quote Link to post Share on other sites
hubercik95r Posted July 16, 2010 Report Share Posted July 16, 2010 (edited) Hmmm, to może byś się pochwalił co to za problem był? Umieram z ciekawości. Ja również jestem ciekawy czego mądrego się dowiem :D Edited July 16, 2010 by hubercik95r Quote Link to post Share on other sites
x0rysiu0x Posted July 17, 2010 Author Report Share Posted July 17, 2010 To, że bateria działa mogło spowodować to, że została naładowana silniejszym prądem, co ją pobudziło, bądź to, że przeleżała sporo czasu w szufladzie(ponad rok) i została naładowana silniejszym prądem, niż powinna. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted July 18, 2010 Report Share Posted July 18, 2010 Ciekawa teoria :] Szkoda że tylko teoria. W moim odczuciu, to po prostu nie naładowałeś jej wcześniej tak jak trzeba :) Quote Link to post Share on other sites
x0rysiu0x Posted July 18, 2010 Author Report Share Posted July 18, 2010 A dokładniej co zrobiłem nie tak? Batka miała spięcie, podłączyłem do ładowania, a po ok. 40 min. ładowarka przechodziła w stan podtrzymania, i tak było za każdym razem(nawet po tym, jak ją formatowałem) a teraz po około roku po tym, jak wyczytałem gdzieś o ładowaniu silniejszym napięciem, niż powinno się ładować podłączyłem tą zepsutą batke, żeby na niej to wypróbować i naładowało ją, jakby jej nic nie było. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted July 19, 2010 Report Share Posted July 19, 2010 Ty nic. Ładowarka :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts