cre1one Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 Witam. W tym tygodniu chciałbym zakupić zielony laser do karabinka. Dlatego też zwracam się do Was z pytaniem. Na co mam zwrócić uwagę podczas zakupu? Chodzi mi o jego parametry, sposób regulacji itp. Od razu proszę o konkretne odpowiedzi, a nie typu "ja kupiłem K100v.7 i jestem zadowolony wali na kilometr chodz nie widze kropki". Przykładowo mam na oku 2 lasery z następującymi: Laser 1 Laser 2 Z góry dziękuję za mam nadzieje wyczerpujące odpowiedzi 8-) Quote Link to post Share on other sites
luis Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 Jak za tą cenę to warto! Ważne, aby urządzenie spełniało normy CE ( posiadało stosowne oznakowanie. Poza tym jeśli to urządzenie klasy 3A, to nie wypala oka. Jest stosunkowo bezpieczna, aczkolwiek należy unikać wpatrywania się w wiązkę, także poprzez sprzęt optyczny ( lornetki, lunety, zwierciadła etc.). Przypadkowe kilkusekundowe oświetlenie laserem gałki ocznej nie spowoduje ślepoty, nie wypali oka. Co do używalności lasera w AS. Hmmm, ja mam zielony laser G&P i w cqb oraz zielonej czasem się przydaje:). Quote Link to post Share on other sites
Brenten Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 Lasery to są w gwiezdnych wojnach. To urządzenie to jest CELOWNIK laserowy, który emituje WIĄZKĘ laserową. Przydaje się i to bardzo, nie tylko w CQB, ale i w zielonej. Bardzo przyspiesza celowanie z pozycji marszowej. Owszem, to nie jest tak mocne i widoczne jak wiązka z AN/PEQ XX, ale nie jest również tak niebezpieczne dla oczu. Najlepiej przestańcie strzelać się w airsoft, bo można się potknąć i złamać nogę. Najlepiej nie wychodzić z domu, bo wszędzie są złodzieje i bandyci!!! I piraci!!! :???: Jesteś pewny że to na pewno celownik? A w AS można złamać nogę, wiem coś o tym ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 Kurka wodna, wskaźnik. My mistake, sorry guys. <bije się w pierś> Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted July 5, 2010 Report Share Posted July 5, 2010 Trzymać się tematu! Grzechotnik, tyle mam od ciebie raportów odnośnie spamu, a sam walisz OT na lewo i prawo... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 Oba te laserowe wskaźniki celu to to samo z inną "puszką na bateryjkę". Mam ten pierwszy i polecam w 100%. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 A zasięg w nocy na ile oceniasz? Wiem, że to tak ciężko na oko, ale tak z grubsza? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 Jak w nocy czerwony, bazarowy "laserek" ma zasięg 100 metrów ( pomiając, że kropka na tej odległości jest wielkości domku jednorodzinnego ), to pewnie ten ma trochę więcej. Na pewno więcej niż Twoje zMAGPULowane MP5. :-P Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 w nocy zasięg tego zielonego jeli masz dobrze wyregulowaną soczewkę to spokojnie ponad kilometr (przy czystym powietrzu np na wsi sporo więcej). W dzień czerwonego nie widać na 10m a zielony spokojnie na te 80-100m. Zielony laser, pomimo że wydaje się mocniej świecący jest mniej szkodliwy dla oka niż czerwony ;] a powiedzmy sobie szczerze, przypadkowy błysk z 10m w oko trwający ułamek sekundy nikomu nic nie uszkodzi. Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 Wszystko zależy też od szmocy jaką generuje laserek. Są 11stki i 25piątki, te 2 w nocy są widoczne na dystansie ponad kilometr. Grzechotnik jeszcze raz mi zaraportujesz jakiś post jako spam, tylko dlatego że ktoś rzuca jakąś aluzją odnośnie twojego sprzętu, a sobie odpoczniesz od forum. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 11stki i 25tki? Znaczy mój ma moc 5mW i to aż nadto, nie wiem o jakie jedenastki chodzi. Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted July 8, 2010 Report Share Posted July 8, 2010 Oczywiście że mW. 11mW daje czadu a 25mW już całkiem ;) Skoro miałeś styczność z piątkami to nic dziwnego że masz do nich "luźne" podejście. Te mocniejsze potrafią już zrobić kuku. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 8, 2010 Report Share Posted July 8, 2010 No może i tak tylko po kija mi 11mW lub tym bardziej 25mW skoro 5mW wystarcza aż nadto i to dużo nadto... Zielone rządzą, nie tknę już nigdy czerwonego. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts