Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Fluted barrel w Remingtonie M24 SWS

Recommended Posts

heya.

Mam zagwozdkę... Po jaki ch** CA wprowadziło na rynek M24 z lufą z takimi rowkami?? Nigdy i nigdzie nie widzialem nawet zdjęć, na których M24 miałaby taką lufę. Po drugie dlaczego to jest military wersja?? Przecież M24 SWS (Sniper Weapon System) jest regulaminowym karabinem wyborowym USA i wszędzie widziałem na zdjęciach czy filmach M24 z normalną, "płaską" lufą. Bez nacięć (rowków). Czemu one służą i czy istnieją na prawdę??

pozdro, Raszyd

heya.

Ale po co lufa M24 ma się chłodzić szybciej jak np. snajper na akcji (wojnie) strzela raz czy dwa i wraca do domu.... Dla mnie to bez sensu w karabinie tego typu, a że są to takie rozwiązania w automatach to wiem.

A jak zwiększa się powierzchnia jak napisaleś to musi też i waga a M24 Military jest lżejsza od Police jeśli chodzi o repliki CA...

pozdro, Raszyd

Ale po co lufa M24 ma się chłodzić szybciej jak np. snajper na akcji (wojnie) strzela raz czy dwa i wraca do domu....

jak to wymysliles?

Dla mnie to bez sensu w karabinie tego typu,

na szczescie nie projektujesz broni

a że są to takie rozwiązania w automatach to wiem.

w kw tez

A jak zwiększa się powierzchnia jak napisaleś to musi też i waga a M24 Military jest lżejsza od Police

dlaczego musi? zwiekszenie powierzchni moze nastapic kosztem grubosci lufy i juz masa spada

jeśli chodzi o repliki CA...

pytales po co to jest - w prawdziwej broni. rozmowy o replikach sie nie podejmuje, chlodzenie lufy jest tam zdecydowanie niepotrzebne

heya.

Jak to jak wymyśliłem że snajper strzela raz czy dwa... Zastanów się sam, Seal... Czy oddanie kilku zaledwie strzałów wymaga systemu chłodzącego lufę?? No chyba że to taki parasnajper jak np. Gordon i Shugart (może inaczej się to pisze) w Somalii w '93r. To wtedy zgadzam się że tacy snajperzy oddają więcej strzałów na mniejszej przestrzeni czsowej. Ale nie taki snajper, który używa M24, na Boga!!

To że wyrażam swoją opinię w temacie założonym przeze mnie, w moim poście, nie cytując nikogo, właśnie powinno mieć tą zaletę, że to MOJA opinia i MOJE zdanie, które powinieneś wg. mnie uszanowac tak jak ja szanuję Twoje. Nie musze byc kostruktorem broni, żeby mieć wlasne zdanie na pewne tematy związane z bronią. Nie pisze moich postów ot tak z palca. Strzelam wyczynowo od ponad roku. Wiem coś niecoś o broni.

To, że w kw też są to właśnie się dowiedziałem od Ciebie, za co jestem Ci wdzięczny. Nie sądziłem, że taki systemy są potrzebne w kw, ale skoro tak uważasz...To ok. Aczkolwiek nadal uważam, że to bez sensu robić taki system w karabinie, który podczas akcji (chodzi mi o taką, po jakiej lufa ma czas ostygnąć) wystrzeliwuje kilka pocisków. Nie mówie o akcji typu "3 miesiące na froncie i strzelanie z okopu do zgrai szwabów na przykład.

Co do reszty masz rację.

pozdro, Raszyd.

Raszyd nie unoś się na Fokę, to że piszesz "różne dziwne rzeczy" nie oznacza, że nie szanujemy Twojego zdania i odmawiamy Ci do niego prawa.

Skoro strzelasz wyczynowo to wiesz zapewne o czyms takim jak wpływ temperatury lufy na celność. Prawda? ;)

A jeśli wg. Ciebie snajper w akcji oddaje góra dwa strzały (za wyjątkiem amerykańskich filmów akcji oczywiście) to też dobrze... Na szczęście (jak stwierdził Foka) ani nie projektujesz broni ani nie szkolisz snajperów.

W czym zachowaj boże

KZ

Jak to jak wymyśliłem że snajper strzela raz czy dwa... Zastanów się sam, Seal...

widzisz - Ty sie "zastanawiasz" i "domyslasz", ja czerpie wiedze od ludzi (czy z lektury czy bezposredniu) ktorzy wiedza.

Czy oddanie kilku zaledwie strzałów wymaga systemu chłodzącego lufę??

1. tak - w innym watku byla mowa ze juz po oddaniu 5 strzalow lufa AK wyraznie sie nagrzewa, a AK strzela nabojem posrednim, a kw w wiekszosci karabinowymi, ktore predzej rozgrzeja lufe. A poniewaz istneije takie cos jak rozszerzalnosc cieplna ma to duzy wplyw na celnosc

2. SKAD Ci sie wzielo ze snajper oddaje 2 strzaly? policyjny moze i tak, choc nie zawsze, ale wojskowy nie raz i kilkanascie/kilkadziesiat.

Ale nie taki snajper, który używa M24, na Boga!!

skad ten wniosek?

w temacie założonym przeze mnie

a co to ma za znaczenie? jak temat jest zalozony przez Ciebie to juz nie mozna sie wypowiadac niepopierajac Twojego zdania?

MOJA opinia i MOJE zdanie, które powinieneś wg. mnie uszanowac tak jak ja szanuję Twoje.

i szanuje. Ale opinie mozna miec o tym czy to jablko jest kwasne czy nie. A Ty wyrazasz "opinie" w strefie technicznej gdzie mozna miec racje albo sie mylic.

Nie musze byc kostruktorem broni, żeby mieć wlasne zdanie na pewne tematy związane z bronią.

tak. ale gdybys to zdanie wykozystal w konstrukcji broni bys zrobil gorsza bron

Strzelam wyczynowo od ponad roku.

i bardzo dobrze. ja od 3.

Wiem coś niecoś o broni.

jak widac za malo. doswiadczenie z .22LR ma sie nijak do nabojow karabinowych

To, że w kw też są to właśnie się dowiedziałem od Ciebie, za co jestem Ci wdzięczny. Nie sądziłem, że taki systemy są potrzebne w kw, ale skoro tak uważasz...To ok.

nie ja. knstruktorzy i producenci broni.

Aczkolwiek nadal uważam, że to bez sensu robić taki system w karabinie,

a uwazaj. ale jestes w bledzie

który podczas akcji (chodzi mi o taką, po jakiej lufa ma czas ostygnąć) wystrzeliwuje kilka pocisków.

ale ja nie przecze ze sa akcje w ktorych lufa nie zdazy sie nagrzac! ale sa tez takie kiedy nagrzewa sie bardzo, a trudno chyba wymagac zeby kazdy snjaper mial dwa karabiny - do dlugich i krotkich akcji...

Mam zagwozdkę... Po jaki ch** CA wprowadziło na rynek M24 z lufą z takimi rowkami??
Po pierwsze, mimo wszystko warto nauczyć się języka polskiego, a nie przepisywać coś, z zachodnich stron. Wzdłużne rowkowanie (wyżłobienia) lufy, to jest to wyrażenie, którego Ci brakuje. Po drugie albo używasz wojskowej desygnaty M24 albo nazwy cywilnej czyli Remington 700BDL.
Nigdy i nigdzie nie widzialem nawet zdjęć, na których M24 miałaby taką lufę. Po drugie dlaczego to jest military wersja??
Krętymi ścieżkami chodzą myśli wytwórcy zabawek militarnych. Ale cywilne wersje Remingtona 700 z wzdłużnymi wyżłobieniami lufy, dostosowane do różnych naboi oczywiście istnieją.

ctr3.jpg

Przecież M24 SWS (Sniper Weapon System) jest regulaminowym karabinem wyborowym USA
Nie całych SZ USA, ale tylko wojsk lądowych (US ARMY).
Czemu one służą i czy istnieją na prawdę??
Wbrew opiniom kolegów, wzdłużne wyżłobienia na zewnętrznej powierzchni służą zmniejszeniu masy lufy i poprawieniu jej sztywności, a nie odprowadzaniu ciepła :wink:
Wbrew opiniom kolegów, wzdłużne wyżłobienia na zewnętrznej powierzchni służą zmniejszeniu masy lufy i poprawieniu jej sztywności, a nie odprowadzaniu ciepła :wink:

hmm jestes pewien? W ksiazce o wyposazeniu i uzbrojeni pododdzialow AT widzialem informacje o chlodzeniu (w polaczeniu z pasem blachy zapobiegajacym falowaniu powietrza na linii celowania)

(w polaczeniu z pasem blachy zapobiegajacym falowaniu powietrza na linii celowania)

zastanawia mnie tylko czy ten pas blachy jest na tyle długi by zapobiec falowaniu powietrza pomiędzy strzelcem, a jego ofiarą khyhy :P

A te wzdłużne rowkowanie w replice M24 CA to takie cudo, które ma spowodować nic innego jak chęć zakupu, bądź co bądź jest to według CA wersja bardziej "military" heh i te 4 dodatkowe rowki zrobią z posiadacza strzelca bardziej wojskowego niż wersja bez rowków

Zawzialem sie i pogooglowalem, bo temat mnie zainteresowal (zdaje sobie sprawe ze Raszyd nie mogl tego zrobic bo ma dwie lewe rece wiec podaje wyniki ;)):

Chyba najlepsze zrodlo - Sniper Country:

http://www.snipercountry.com/Articles/Real...rrelFluting.asp

"Fluted barrels indeed cool off faster than a plain barrel of the same diameter"

Jakas strona producenta sztucerow - Blaser:

http://www.blaser.de/english/produkte/acce...annelierung.htm

gdzie pada stwierdzenie "A fluted barrel is lighter and improves heat expulsion"

To Flute Or Not To Flute?

http://www.probed2000.com/flute.htm

Bardzo dobre opracowanie na temat wplywu rowkowania na sztywnosc lufy

http://www.varmintal.com/aflut.htm

i na koniec dysuksja z Airsoft Retreat

http://www.airsoftretreat.com/forums/topic...099&whichpage=3

jak dla mnie EOT

heya.

Jak dla mnie też tyle informacji wystarczy.

Nie mam dwóch lewych rąk, tylko pytam o wszystko czego nie wiem TUTAJ bo ja mam modem i sporo by mnie kosztowało takie googlowanie, Foka... serio.

Aha. A czy nie jest tak, że im cięższa lufa w karabinie wyborowym, tym lepsza sztywność i celność?? Są takie wibracje lufy jak jest za lekka i źle dopasowana do łoża. Jest o tym artykuł w "broni i amunicji" jednej z ostatnich.

pozdro, Raszyd

Nie mam dwóch lewych rąk, tylko pytam o wszystko czego nie wiem TUTAJ bo ja mam modem i sporo by mnie kosztowało takie googlowanie, Foka... serio.

mi to zajelo 2 minuty, dwa zapytania i sprawdzenie (bardzo pobierzenie) 10 stron...

Aha. A czy nie jest tak, że im cięższa lufa w karabinie wyborowym, tym lepsza sztywność i celność??

poczytaj na pow. serwisach

Są takie wibracje lufy jak jest za lekka i źle dopasowana do łoża.

hmmmm lufa dopasowana do loze? w karabinach z plywajaca lufa? ;)